Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

8 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΙΛΙ.





Ένα φιλί μπορεί να είναι γλυκό, τρυφερό, παθιασμένο. Αλλά ξέρετε ότι μπορεί να είναι και ωφέλιμο για την υγεία μας;

Τα φιλιά σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να πυροδοτήσουν μια  αλληλουχία οργανικών αντιδράσεων που τονώνουν την άμυνα μας και  βελτιώνουν πολλές πτυχές της υγείας. Ας δούμε τα οφέλη της ανταλλαγής φιλιών σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Καταρχήν είναι ωφέλιμα για τη στοματική υγιεινή δεδομένου ότι οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής σιέλου το οποίο έχει αντισηπτική δράση για την στοματική κοιλότητα.

Επιπρόσθετα ακόμη και η… ανταλλαγή σιέλου με το ταίρι μας φαίνεται ότι οδηγεί σε ανταλλαγή μικροβίων που συνθέτουν το μικροβίωμα του οργανισμού μας. Και παρότι ένα μόνο φιλί δεν αρκεί για να μας αλλάξει… μικρόβια, έρευνες έδειξαν ότι τα ζευγάρια που φιλιούνται πολύ και συχνά έχουν παρόμοια μικροβιώματα γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχουν και παρόμοια άμυνα έναντι των λοιμώξεων.

Ακόμη τα φιλιά φαίνεται ότι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και αυξάνουν εκείνα της σεροτονίνης η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.

Στα οφέλη υγείας που τους αποδίδονται ανήκουν η μείωση της έντασης των αλλεργικών αντιδράσεων, μέσω της ελάττωσης των αντισωμάτων IgE, η μείωση της πίεσης του αίματος, αλλά και η τόνωση και εξάσκηση των μυών του προσώπου η οποία μας χαρίζει πιο νεανική όψη.

Επίσης ανάλογα με τις διαθέσιμες έρευνες, ένα φιλί διάρκειας ενός λεπτού μπορεί να οδηγήσει σε καύση δυο έως έξι θερμίδων, ενώ εάν πρόκειται για ένα πολύ παθιασμένο φιλί οι θερμίδες μπορεί να ξεπεράσουν τις 20!

Τέλος τα φιλιά ενεργοποιούν την έκκριση της σεροτονίνης, της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνοντας την λίμπιντο.

Νίκη Ψάλτη

Πηγή