Η Υγιεινή Πρόταση για το Καθημερινό Σας Τραπέζι
Καλλιεργώ πολύ συχνά φύτρα, και αυτές τις ημέρες που έφτειαξα φύτρα φακής σκέφτηκα και να μοιραστώ μαζί σας τα απλά βήματα που απαιτούνται για να τα φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι. Επιπλέον, θα δούμε και τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά για την διατροφή μας.
Το δοχείο που χρησιμοποίησα το βρήκα σε σούπερ μάρκετ. Διαθέτει εσωτερικό σουρωτήρι, γεγονός που κάνει ευκολότερο το πλύσιμο και τη στράγγιση των φύτρων, αποτρέποντας έτσι τη μούχλα. Κατόπιν καλύπτω το δοχείο με μια πετσέτα, προσφέροντάς τους το σκοτάδι και την απαραίτητη αναπνοή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Οφέλη των Φύτρων:
Τα φύτρα είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνουμε όσπρια και σπόρους, καθώς όχι μόνο δεν έχουν υποστεί την θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα) που καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τις θρεπτικές τους ουσίες, αλλά με την διαδικασία της φύτρωσης η θρεπτική τους αξία αυξάνεται. Κι αυτό συμβαίνει διότι έτσι ενεργοποιούνται οι μεγάλες ποσότητες ενζύμων και ουσιών που υπάρχουν στους σπόρους, οι οποίες χρειάζονται για να θρέψουν το φυτό μέχρι να αρχίσει να βγάζει ρίζες και να θρέφεται από το χώμα.
Έτσι τα φύτρα αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών και αποτελούν μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας. Είναι πηγή πρωτεΐνης, ινών και βιταμινών. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μικροστοιχεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνοντας την πέψη.
Παρασκευή των Φύτρων Φακής:
Η παρασκευή τους στο σπίτι είναι πολύ απλή. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βήματα για να ξεκινήσετε τη διαδικασία.
1. Πλύνετε και καθαρίστε καλά τους σπόρους της φακής και αφήστε τους να μουσκέψουν σε νερό για 8-12 ώρες.
2. Στραγγίστε τους και τοποθετήστε τους σε ένα δοχείο που να μπορεί να στραγγίζει. Βάλτε τους σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
3. Ξεπλύνετε τους με μπόλικο νερό 2-3 φορές τη μέρα για να ανανεώνεται η υγρασία τους.
4. Αφήστε τους να αναπτυχθούν για περίπου 2-4 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
5. Τα φύτρα είναι έτοιμα για κατανάλωση όταν αναπτυχθούν όπως στην εικόνα. Αφήστε τα να στραγγίσουν καλά και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μέχρι 7-8 μέρες, μέσα σε κλειστό δοχείο. Στον πάτο στρώστε και 2-3 χαρτοπετσέτες για να τραβούν την υγρασία.
Προσοχή: Όταν θα έχουν περάσει λίγες μέρες, πριν τα καταναλώνετε να ελέγχετε αν έχουν αποκτήσει κάποια άσχημη μυρωδιά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να χαλάνε και πρέπει να τα πετάξετε.
Εκτός από τα φύτρα της καφέ φακής, μου αρέσει πολύ να φτειάχνω φύτρα από μαύρη φακή, από φασόλια ροβίτσα, και από ρεβίθια (με τα οποία φτειάχνω και χούμους ή φαλάφελ). Υπάρχουν και πολλά άλλα είδη σπόρων που μπορούν να γίνουν φύτρα, όπως οι σπόροι άλφα άλφα, μπρόκολου, αρακά, σιταριού, ηλιόσπορου, κτλ.
Με τα φύτρα μπορείτε να προσθέσετε μια δόση υγείας και γεύσης στην καθημερινή σας διατροφή. Ανακαλύψτε τα και ενσωματώστε τα στη διατροφή σας σήμερα!
Σας δείχνω και μια φωτογραφία από την χθεσινή μου σαλάτα όπου έβαλα φύτρα φακής, ψιλοκομμένο ωμό σπανάκι, μαρούλι, μωβ λάχανο, τοματίνια, κρεμμυδόπουλο, άνιθο, αγγούρι. Μετά την φωτογράφιση έριξα από πάνω ένα ντρέσινκ με σπιτικό πέστο από σπανάκι, βασιλικό, βούτυρο κολοκυθόσπορου, σκόρδο, λεμόνι. Τα περιθώρια αυτοσχεδιασμού στις σαλάτες μας είναι άπειρα.
Περιμένω να μας πείτε και τη δική σας εμπειρία με τα φύτρα, και αν θέλετε ανεβάστε και φωτογραφίες στα σχόλια.
Υ.Γ. Όλα τα όσπρια μπορούμε να τα κάνουμε φύτρα, εκτός από τα κλασικά άσπρα φασόλια και τα φασόλια γίγαντες, διότι αναπτύσσουν κάποια ακατάλληλα οξέα.
--------------------------------------------