Το pH είναι η συγκέντρωση των υδρογόνων στο εδαφικό διάλυμα. Το pH είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους για τις καλλιέργειες.
Προκύπτει από τις λέξεις "Hydrogen Potenz" ("Potenz" σημαίνει "τη δυνατότητα να είναι'', ''ydrogen'' σημαίνει Yδρογόνο). Τι σχέση έχει όμως με την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του εδάφους; H δραστηριότητα των ιόντων υδρογόνου σε ένα υδατικό διάλυμα και στο έδαφος - στην πραγματικότητα και αυτό ένα διάλυμα είναι στο μικροσκόπιο - προσδιορίζει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του διαλύματος.
Όξινα διαλύματα, έχουν μια υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου ενώ τα αλκαλικά διαλύματα έχουν μια χαμηλή συγκέντρωση. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα.
Ποιο είναι το κατάλληλο ph για κάθε καλλιέργεια ; |
Πρακτικά, η γνώση του βαθμού οξύτητας του εδάφους, μας επιτρέπει το φύτεμα δέντρων και φυτών τα οποία έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις ή την τροποποίηση του εδάφους σε σχέση με φυτά και δέντρα τα οποία ήδη υπάρχουν.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
Τα περισσότερα φυτά ευδοκιμούν σε εδάφη που έχουν pH κοντά στο 7 (ουδέτερα). Έτσι σε πολλές περιπτώσεις, όπου το pH του εδάφους δεν είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη ορισμένου είδους φυτού, προστίθενται στο έδαφος κατάλληλα παρασκευάσματα που αποσκοπούν στη διόρθωση (ή αλλιώς ρύθμιση) της τιμής του pH.
Εκτός όμως από τις καλλιέργειες που ευδοκιμούν σε pH κοντά στο 7, υπάρχουν και φυτά που καλλιεργούνται σε χώμα με όξινο pH όπως των δασικών εδαφών (καστανόχωμα, μαυρόχωμα κ.τ.λ.).
Παρακάτω θα γίνει παράθεση ενδεικτικών τιμών ph που αναπτύσσονται σε κάποιες από τις σημαντικότερες καλλιέργειες ( μονοετείς - δενδρώδεις ).
Μονοετείς καλλιέργειες
Πατάτα 4,5 - 6,0Γλυκοπατάτα 5,4
Αγγούρι 5,5
Δεντρολίβανο, Μάραθο 5,5 - 6,0
Ραδίκι 5,0 - 6,5
Μαϊντανός 5,0 - 7,0
Φράουλα 5,0 - 7,5
Μπανάνα 5,5 - 6,5
Κιχώρι, Ρεπάνι, Ηλιάνθος 5,5 - 5,9
Βασιλικός, Καρπούζι, Πεπόνι, Φασκόμηλο 5,5 - 6,5
Θυμάρι, Κολοκυθάκι, Πιπεριά, Φακή 5,5 - 7,0
Δυόσμος, Καλαμπόκι, Καρότο, Κουνουπίδι, Σκόρδο 5,5 - 7,5
Ντομάτα 6,0 - 6,5
Άνηθος, Μπάμιες 6,0 - 6,9
Κρεμμύδι, Λεμονιά, Μαρούλι, Ραπανάκι, Σέλινο, Λάχανο, Μέντα, Μπιζέλι, Μπρόκολο, Παντζάρι, Σπανάκι, Φασόλια 6,0 - 7,5
Ματζουράνα, Πράσο, Σπαράγγια 6,0 - 8,0
Αγκινάρα 6,5 - 7,5
Δενδρώδεις καλλιέργειες
Μύρτιλο 3,8 - 4,2
Μηλιά 5,0 - 6,5
Αρώνια 5,5 - 5,9
Ελιά 5,5 - 6,5
Πορτοκαλιά 5,5 - 7,5
Φραγκοστάφυλο 6,0 - 6,9
Αμπέλι, Βερικοκιά 6,0 - 7,0
Αχλαδιά, Δαμασκηνιά, Κερασιά, Κυδωνιά, Νεκταρινιά, Ροδακινιά, Φουντουκιά 6,0 - 7,5
Γκότζι Μπέρι 7,1 - 8,0
Ροδιά 7,1 - 8,0
Σμέουρο 5,4
Πηγή - agrosimvoulos.gr - gemma.gr