Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΚΡΕΑΣ : ΤΟΝΩΤΙΚΟ Ή ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΟ;

 

  • Ποια η διαφορά μεταξύ τόνωσης και διέγερσης;
"Όταν τρώμε κρέας έχομε την εντύπωση ότι αμέσως αυξήθηκαν οι δυνάμεις μας, πράγμα που δεν συμβαίνει μ’ ένα φυτικό γεύμα. Απ’ αυτό προέρχεται η γνώμη ότι το κρέας δίνει μεγαλύτερη ενέργεια από τις φυτικές τροφές. Πράγματι οι ιστοί των ζώων περιέχουν ορμόνες ερεθιστικές διεγερτικές του μυϊκού συστήματος.
Αυτό γίνεται φανερό από το αίσθημα ανανέωσης και δύναμης που μας δίνει στιγμιαία ένα πιάτο ζωμού κρέατος. Η προκατάληψη που ευνοεί το κρέας προέρχεται από τα διεγερτικά στοιχεία που περιέχει, όπως όλα τα τεχνητά τονωτικά, καφές, αλκοόλ κ.λπ.
Αλλά ο αμαθής σκέπτεται ότι το αλκοόλ τον δυναμώνει και τον τρέφει, ενώ στην πραγματικότητα τον αδυνατίζει ύστερα από μια προσωρινή αναλαμπή.
Έπειτα το κρέας όταν χωνευθεί δεν αφήνει κατάλοιπα ώστε να ενεργοποιηθεί το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα η οποία είναι το παθολογικό έδαφος που δημιουργεί τις διάφορες χρόνιες αρρώστιες.
Το σπουδαιότερο προσόν όμως του κρέατος είναι οι διεγερτικές του ιδιότητες. Πρέπει όμως να ξέρομε ότι είναι άλλο πράγμα η διέγερση κ' άλλο η τόνωση. Π.χ. είμαι υποχρεωμένος να εργάζομαι σκληρά για να τελειώσω έργο επείγον. Αισθάνομαι κούραση. Τρώγω «δυναμωτικές» τροφές: μπιφτέκια, αυγά τηγανητά με τυρί, πίνω κ' κρασί, καφέδες κ.λπ. Προς στιγμή αισθάνομαι δυνατός, μέρα με την ημέρα όμως εξασθενίζω όλο και περισσότερο, παρά τη δυναμωτική τροφή, λόγω της πεπτικής επιβάρυνσης. Αυτό είναι η διέγερση.
Τόνωση είναι να καταλάβω ότι η προσπάθειά μου αυτή είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Να σταματήσω, να ξεκουραστώ, να τραφώ με απλές φυσικές τροφές, να ανακτήσω τις εξασθενισμένες δυνάμεις μου να συνεχίσω, ελαττώνοντας τις εργάσιμες ώρες μου. Αυτή είναι η τόνωση.
Τέλος, το κρέας προτιμάται γιατί θεωρείται ανώτερος τρόπος διατροφής, που τη χρησιμοποιεί η ανώτερη τάξη, που τη μιμείται πάντοτε ο λαός κι ακόμα γιατί το μαγείρεμά του είναι ευκολότερο, αντίθετα με τα λαχανικά που η προετοιμασία τους είναι μπελαλίδικη. Τούτο ενισχύεται ιδιαίτερα στην εποχή μας από το γεγονός της εξωσπιτικής εργασίας της γυναίκας.
Το κρέας πρέπει να πάψει να είναι η βάση της διατροφής μας αλλά να παίζει τό ρόλο του αρτήματος, του καρυκεύματος κ έτσι να περιοριστεί η διεγερτική ενέργεια των ορμονών, που από συνήθεια αποζητά ο οργανισμός μας.
Η συχνή χρήση του κρέατος αυξάνει την ουσία που αργοδηλητηριάζει τον οργανισμό κ' επιταχύνει το γήρας."...
(κλικ για εμφάνιση ολόκληρης της εικόνας)
------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Περσείδη:
"ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ"... - 1986 -
(Από Ανδρέας Καραβιώτης)