Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ...



Οι μέλλουσες μητέρες είναι οι πρώτες «αισθητικοί».

Εκείνες μπορούν να διαπλάσουν το παιδί τους όμορφο

από τις ρίζες της ζωής του.

Ο κόσμος, το σύμπαν που μας περιβάλλει είναι ένα κάλλος, μια αρμονία, ένα κόσμημα. Και ο άνθρωπος, το τελειότερο δημιούργημα μέσα στο σύμπαν, μετέχει αυτής της αρμονίας. Η ομορφιά, η αρμονία είναι εγγεγραμμένη μέσα του. Έτσι όταν πρωτοπλάσθηκε στα εργαστήρια του Αιώνιου, ο άνθρωπος είχε μια άπειρη ομορφιά στα χαρακτηριστικά του προσώπου του και του σώματός του. Κι αυτή η αρμονία στο πρόσωπο και το σώμα του αντιστοιχούσε στις αρετές που έφερε μέσα του. Γιατί το κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου αλλά και του σώματος εκφράζει μια ιδιότητα, μια αρετή που ο άνθρωπος έχει αναπτύξει... ή που δεν έχει επαρκώς αναπτύξει, στο δρόμο της Σοφίας, της Αγάπης και της Αλήθειας!

Ποια είναι όμως η πρώτη αισθητικός;

Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν το φανταζόμαστε ενώ η Αρχαία Σοφία το ήξερε:

  -Είναι η μητέρα-έγκυος. Εκείνη, στο εργαστήριο της μήτρας της μπορεί να διαπλάσει ευμορφία στο πρόσωπο, στο σώμα και βέβαια εξίσου και στα ψυχικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του παιδιού της. 

Κάθε έγκυος έχει αυτήν την εκπληκτική δυνατότητα να προσφέρει στο παιδί της υγεία, ομορφιά και αρετές, φροντίζοντας τον τρόπο της ζωής της. Η Φύση της έδωσε αυτή την ικανότητα, για να επαναλαμβάνεται η Υγεία, η Ομορφιά και οι Αρετές στο ανθρώπινο γένος.

Εκείνη δημιουργεί την ομορφιά, ως υγεία σώματος και ψυχής στο διαπλασσόμενο παιδί της, ως έγκυος, διότι εκείνη ζώντας στην Αρμονία την μεταδίδει στο παιδί της στο σώμα και στην ψυχή του.

 Αυτή η μεγάλη αλήθεια –όλες οι γυναίκες πρέπει να την μάθουν- ήταν γνωστή στην Ελληνική παράδοση.

«να βλέπεις όμορφα παιδιά, για να γεννήσεις και εσύ όμορφο παιδί» έλεγαν στην έγκυο,

«να βλέπεις τον ήλιο στην ανατολή του και να εύχεσαι το Φως του, η Ζεστασιά του, και η Δύναμη υγείας του να εκδηλωθούν στο παιδί σου»,

συμβουλεύει την έγκυο η γιαγιά από την Κάρπαθο ακόμη και σήμερα,

«να εύχεσαι τις Αρετές το παιδί σου, όσο είσαι στην λιακάδα!»

«Εκοίταζε τον ήλιο και γέννησε την αυγή!» λέει η παροιμία.

Συνταρακτικές είναι όμως οι διδαχές που μας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα:

Πρώτα οι Πυθαγόρειοι («περί της του παντός φύσεως» Οκέλλου του Λευκανού), αφού εξήγησαν με τι Κάλλος, Αρμονία είναι φτιαγμένος ο κόσμος, συνέχισαν δίνοντας συμβουλές αγάπης και σωφροσύνης στο ζευγάρι που θα δημιουργήσει απογόνους, «ώστε το ανθρώπινο γένος να μην διαταράξει αλλά να συνεχίσει αυτήν την αρμονία με τους απογόνους του».

«Διότι αυτή είναι η αιτία της κακίας πολλών ανθρώπων, 

ότι από τους πολλούς επιχειρείται η τεκνοποιία 

με δυσαρμονικό τρόπο, 

και έτσι οι απόγονοι γίνονται α-γενείς.» 

(χωρίς ευγένεια ψυχής).

Οι Αρχαίες Ελληνίδες, στην εγκυμοσύνη τους, αφιέρωναν, το παιδί τους, στον θεό Απόλλωνα, θεό της Ομορφιάς, της Αρμονίας, της τελειότητας, ώστε θαυμάζοντας τις αρετές του –του τέλειου ανθρώπου- αυτές να εγγράψουν στην κυτταρική μνήμη του παιδιού τους.

Αυτή την τελειότητα επεδίωκαν οι Ελληνίδες, μυημένες στην «Καλλιγένεια»: «Ευγονία» κατά την συμμετοχή τους στα Θεσμοφόρια (γυναικεία μυητική εορτή) υπέρ της θεάς Δήμητρας, θεάς της γονιμότητας και Ευκαρπίας της γης και των γυναικών. Στόχος της μύησής τους ήταν να διατηρήσουν τους «θεσμούς», δηλαδή να φέρουν στον κόσμο απογόνους που θα συνέχιζαν την ομορφιά και σοφία της φυλής. 

Ο Εμπεδοκλής εξηγεί: Τα βρέφη έχουν την ίδια μορφή όπως αυτή που οι γυναίκες φαντάζονται, κατά την σύλληψη. Πολλές γυναίκες ερωτεύθηκαν ήρωες και θεούς και γέννησαν παιδιά ίδια μ’ αυτούς.

Και οι Στωϊκοί εδίδασκαν: 

«κατά την συμπάθεια της γυναικός εγκύου μορφούνται τα βρέφη».

τα βρέφη μοιάζουν με αυτούς που συμπαθούν οι έγκυοι γυναίκες.

Ορίστε λοιπόν το κλειδί για την αναπαραγωγή της Ομορφιάς, εξίσου όμως της Αρετής, των χαρισμάτων, των ταλέντων:

 της επιλογής ενός Αρμονικού βίου: 

Η γυναίκα όσο φέρει το παιδί στο παλάτι της μήτρας της, να το σκέπτεται, να το φαντάζεται, να το αγαπάει, σαν ένα «βασιλόπουλο» κοσμημένο με χαρίσματα Σοφίας, Αγάπης, Αλήθειας, Υγείας, Ομορφιάς !

Θα γίνει κατά το θέλημά της...

Διότι έτσι η Φύση το θέλησε...

Εκείνη είναι η «μάγισσα» της Ομορφιάς, η πρώτη Αισθητικός, εκείνη, μόνον εκείνη, μπορεί να φέρει για πάντα την Ομορφιά Σώματος και Ψυχής στο ανθρώπινο γένος, διαπλάθοντας Αρμονικά τις νέες γενιές, την Κοινωνία του Μέλλοντος! Είναι η φυσική αναγεννήτρια της ανθρωπότητας!

Ιωάννα Μαρή - Προγεννητική Αγωγή