Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

"ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ"...




Ο εφευρέτης των νιφάδων καλαμποκιού, το έργο του ως θεραπευτής και η θεωρία του περί Βιολογικής ζωής...

"Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του εκφυλισμού της ουσίας του έργου ενός ανθρώπου, είναι η περίπτωση του Αμερικανού γιατρού John Η. Kellogg (1852-1943). Από το ευρύτατο έργο του στον χώρο της φυσικής υγείας, αυτό που διαδόθηκε και έμεινε πιο γνωστό είναι οι νιφάδες καλαμποκιού που κατά τύχη ανακάλυψε μαζί με τον αδερφό του, και τις οποίες διέθεσε αργότερα στο εμπόριο.
Σήμερα οι νιφάδες καλαμποκιού (είτε με την αρχική επωνυμία Kellogg's Corn Flakes είτε με πολλές άλλες) έχουν «κατακτήσει» τον κόσμο αλλά το κατά πολύ ουσιαστικότερο έργο του δημιουργού τους, έχει περάσει στη λήθη.
Ο John Kellogg, υπήρξε διευθυντής του Battle Creek Sanitarium, ενός θεραπευτηρίου όπου καθιερώθηκε η οργανωμένη και εκτεταμένη χρήση πολυάριθμων φυσικών θεραπευτικών μεθόδων που βασίζονταν σε θεμελιώδεις θεραπευτικούς παράγοντες όπως το νερό, το φως του ήλιου, ο καθαρός αέρας, η άσκηση, η ανάπαυση, η φυτοφαγική διατροφή. Ως αποτέλεσμα οι πολυποίκιλες ασθένειες αντιμετωπίζονταν με ηλιοθεραπεία, υδροθεραπεία, αεροθεραπεία, φυτοφαγική διατροφή, κλύσματα, μαλάξεις, αναπνευστικές και γυμναστικές ασκήσεις, κ.ά.
Από το θεραπευτήριο του Kellogg πέρασαν αρκετοί διάσημοι ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι George Bemard Shaw, Henry F ord και Thomas Edison.
Ο John Kellogg υπήρξε επίσης ένας από τους πρώτους δριμείς κριτικούς των επιζήμιων επιδράσεων του καπνού, του αλκοόλ και του καφέ, τα οποία εξακολουθούν να «βασιλεύουν» ακόμη και σήμερα, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια!
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο ορθός βίος, τον οποίο συνιστούσε τόσο ο δρ. Kellogg (και τον οποίο αποκαλούσε «βιολογική ζωή») όσο και πολλοί άλλοι συνοδοιπόροι του στον δρόμο της υγείας, εξακολουθεί να μας μοιάζει ουτοπικός!
«Η βιολογική ζωή είναι απλή, συνετή, λογική, επιστημονική, επιτυχής και ικανοποιητική. Η βιολογία είναι η επιστήμη της ζωής. Η βιολογική ζωή είναι η επιστήμη της ορθής ζωής.
Μελετάμε τη βιολογία των αλόγων, των αγελάδων, των γουρουνιών και των σκύλων μας τα τρέψουμε και τα φροντίζουμε επιστημονικά, δηλαδή, βιολογικά. Και κατά συνέπεια έχουμε τα πιο θαυμαστά άλογα, αγελάδες, γουρούνια και σκυλάκια που έχει δει ποτέ ο κόσμος.
Λησμονούμε όμως ότι έχουμε και εμείς μία δική μας βιολογία, έναν τρόπο ζωής που προσιδιάζει στο είδος μας, μία διατροφή ειδικά προσαρμοσμένη στην ιδιοφυία του homo sapίens, μία θεραπευτική αγωγή και ένα περιβάλλον στα οποία είμαστε προσαρμοσμένοι εκ φύσεως, τα οποία μας προσιδιάζουν.
Κατά συνέπεια, η ανθρώπινη φυλή γίνεται αποδυναμωμένη και μαραμένη, νευρωτική, ανόητη, δυσπεπτική και εκφυλισμένη.
[ ... ]Βιολογική ζωή σημαίνει υγεία, άνεση, δραστικότητα, μακροζωία. Σημαίνει καλή πέψη, βαθύς ύπνος, καθαρή σκέψη, γαλήνιος νους, ικανοποίηση και χαρά ζωής.
Ζήστε στο ύπαιθρο. Κάντε την εργασία σας κάτω από τα δέντρα αντί πίσω από τις πόρτες και τους σκοτεινούς τοίχους. Σκάψτε στον κήπο , εξερευνήστε τα δάση και τους λόφους. Ακολουθήστε τα ρυάκια, παρακολουθήστε τους σκίουρους που χοροπηδούν και μάθετε τα τραγούδια των πουλιών. Φτιάξτε μία βεράντα ή ένα μπαλκόνι για να κοιμάστε, και κοιμηθείτε έξω όλη νύχτα και κάθε νύχτα και μην μπαίνετε μέσα όταν έρθει η παγωνιά. Το να κοιμάστε έξω είναι ο πιο καλός γνωστός τρόπος για τη διατήρηση της ζωής.
Και ζήστε από το «πάχος της γης» (βλ. Γένεση 45: 17-18). Ξεχάστε τα γνωστά προγεύματα και τα μαγειρικά εδέσματα. Αποκηρύξτε τις κατσαρόλες με το κρέας και τα «φαγητά του τραπεζιού». Διαμορφώστε το μενού σας κατά κύριο λόγο από τον κήπο - ροδάκινα, μήλα, ζουμερά σταφύλια, δαμάσκηνα και αχλάδια, μαρούλια, καλαμπόκια, σέλερι, πατάτες, λαχανικά, ντομάτες, πεπόνια, ξηρούς καρπούς, και όλες τις υπόλοιπες πολυτέλειες που παρέχει η Μητέρα Γη. Απολαύστε τις σαλάτες και τα μούρα, και πράσινες τροφές απείραχτες από τη φωτιά. Αυτές οι εύγευστες τροφές αφθονούν σε βιταμίνες, και οι βιταμίνες είναι το πραγματικό ελιξίριο της ζωής που ανακαλύφθηκε επιτέλους σε αυτόν τον εικοστό αιώνα.
«Κοντά στη Φύση» είναι ένα μέρος ασφαλές, ένα καταφύγιο ανάπαυσης και ειρήνης, όπου μπορεί κανείς να αναπνεύσει τον αέρα του παραδείσου και της ελευθερίας μπορεί να νιώσει τη συγκίνηση των ζωτικών χαρών και να ακούσει τη μουσική των ουράνιων σφαιρών.
Μάθετε να ζείτε βιολογικά. Ξεκινήστε σήμερα».
(John Η. Kellogg, Bίologίcal Lίvίng, σσ. 2-3, 1920)
------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ευστράτιου Παπαπαναγιώτου:
"Η Άγνωστη Ιστορία της Φυσικής Υγιεινής"...
(Από Ανδρέας Καραβιώτης)