Ένα από τα πιο κλασικά γιατροσόφια για κρυολογήματα, βήχα και πυρετό είναι το σπιτικό σιρόπι κρεμμυδιού.
Σε τι οφείλεται η δραστικότητα του κρεμμυδιού;Το κρεμμύδι περιέχει δραστικές ουσίες όπως π.χ. η αλλισίνη, που δρουν σαν φυσικό αντιβιοτικό ενάντια σε παθογόνα μικρόβια. Δρα γενικά αντισηπτικά και έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, όπως ξέρετε, τρέχει η μύτη μας όταν μυρίσουμε κρεμμύδι γιατί αφ’ ενός μεν ερεθίζει τα μάτια, αφ’ ετέρου γιατί δρα βλεννολυτικά. Τη βλεννολυτική δράση την βλέπουμε και σε πηχτές μύξες και «βράσιμο» στο στήθος. Ειδικά στα μικρά παιδιά είναι πολύ βοηθητική αυτή η δράση, γιατί δυσκολεύονται μόνα τους να ξεφορτωθούν το φλέγμα.Συνταγή για σπιτικό σιρόπι κρεμμυδιού
Ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι και βάλτε το σε ένα καθαρό βάζο μαρμελάδας ή σε ένα γυάλινο ποτήρι. Προσθέστε 3-4 κ.σ. μέλι (ή καστανή ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου αν δεν τρώτε ζωϊκά προϊόντα) και, αν έχετε, 1-2 κλωναράκια θυμάρι. Το αφήνετε σκεπασμένο για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλη νύχτα. Το κρεμμύδι θα βγάλει τα υγρά του, και το πρωί το σουρώνετε και… έτοιμο!
Δίνεται σε άτομα άνω των 12 μηνών:
σε παιδιά 1-3 ετών 1 έως 2 κ. γλ. ημερησίως,
σε παιδιά 3-10 ετών 2 έως 4 κ.γλ. ημερησίως,
σε παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες 2 έως 4 κ.σ. ημερησίως