Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΜΕΡΧΙΛ (Greek Subtitles May 2020)



Νανά Χατζή
Καθηγήτρια Αγγλικών
Πρώην μέλος του προσωπικού του Σάμερχιλ
Εκπρόσωπός του στην Ελλάδα

Παραγωγή BBC 2008
Η ταινία αναφέρεται στο παγκοσμίου φήμης δημοκρατικό σχολείο Σάμερχιλ. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 – 14 ετών, ΟΜΩΣ αξίζει να την δουν νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και γενικά όσοι ενδιαφέρονται για την ελεύθερη και δημοκρατική ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών.
Προτάθηκε για 3 βραβεία British Academy Children’s Awards 2008, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
Kέρδισε 2 βραβεία:
Βραβείο σεναρίου Alison Hume
Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού Eliot Otis Brown Walters (στον ρόλο του Ράιαν)
Περιληπτική παρουσίαση της ταινίας
Γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στον υπέροχο χώρο του σχολείου. Όλοι οι κομπάρσοι και άλλα παιδιά σε πολύ δευτερεύοντες ρόλους είναι μαθητές του σχολείου.
Η ενδελεχής έρευνα και η βαθειά κατανόηση των συντελεστών της ταινίας σχετικά με την σπουδαιότητα του τι πραγματικά συμβαίνει στο σχολείο αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να επιτύχουν κάτι πάρα πολύ δύσκολο.
Μέσω της μυθοπλασίας, του εξαιρετικού σεναρίου και της εξαιρετικής σκηνοθεσίας δίνουν μια πάρα πολύ επιτυχημένη “γεύση” της ουσίας και της “ατμόσφαιρας” του Σάμερχιλ μέσα από την εμπειρία της Μάντυ και του Ράιαν.
Μετά τις πασχαλινές τους διακοπές τα παιδιά επιστρέφουν στο Σάμερχιλ για το καλοκαιρινό σχολικό τρίμηνο. Η Μάντυ, με μητέρα δικηγόρο και ο Ράιαν, με πατέρα εργατικής τάξης, έρχονται για πρώτη φορά στο σχολείο.
Η ταινία αναφέρεται επίσης στην δικαστική διαμάχη μεταξύ του Σάμερχιλ και του Υπουργείου Παιδείας της Αγγλίας.
Το 1999 μια ομάδα επιθεωρητών της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Σχολείων της Αγγλίας, OFSTED (Οffice For Standards in Education) επισκέφτηκε το Σάμερχιλ για την καθιερωμένη επιθεώρηση ρουτίνας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε πλήρη αντίθεση με την φιλοσοφία του σχολείου, οι επιθεωρητές απαίτησαν η προαιρετική παρακολούθηση των μαθημάτων να γίνει υποχρεωτική. Έδωσαν στο σχολείο διορία έξι μηνών να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις τους, με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το έκλειναν. Το Σάμερχιλ αναγκάστηκε να καταφύγει στα δικαστήρια ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας. Ο Δαυίδ ενάντια στον Γολιάθ!
Κινητοποιήθηκε πάρα πολύς κόσμος για την υπεράσπιση του σχολείου, οι τότε παρόντες αλλά και πρώην μαθητές, οι γονείς τους, διευθυντές άλλων ανεξάρτητων σχολείων, έμπειροι σχολικοί επιθεωρητές, ψυχολόγοι, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι.
Έγινε πολύς θόρυβος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το θέμα συζητήθηκε ακόμα και στην Βουλή των Λόρδων. Επίσης, για να λάβουν γνώση του θέματος από πρώτο χέρι, τρεις από τους δικαστές επισκέφθηκαν το σχολείο πριν από την δίκη και ένας και μετά το τέλος της.
Ο θόρυβος προκλήθηκε και έγινε εκτενής συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης και γιατί το Σάμερχιλ είναι το πρώτο και το πιο διάσημο δημοκρατικό σχολείο παγκοσμίως αλλά και γιατί ετέθη το ερώτημα:


“Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος να αποφασίζει τι είδους εκπαίδευση θα ακολουθούν τα παιδιά. Το κράτος ή οι γονείς των παιδιών;"
Τον Μάρτιο του 2000 η δίκη τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Οι δικηγόροι του Υπουργείου Παιδείας συνειδητοποίησαν όχι μόνον ότι θα έχαναν την δίκη αλλά και ότι θα γινόταν “ρεζίλι” όχι μόνον η Υπηρεσία Επιθεώρησης Σχολείων αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας. 'Ετσι αναγκάστηκαν να ζητήσουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με πάρα πολύ ευμενείς όρους για το σχολείο.
Είναι ενδιαφέρον ότι ένας βασικός όρος του συμβιβασμού ήταν ότι στις μελλοντικές, κανονικές επιθεωρήσεις του σχολείου θα παρευρίσκονταν, ως εκπρόσωποι του σχολείου, δυο ανεξάρτητοι ειδικοί επιστήμονες, σε ρόλο “επιθεωρητών” των επιθεωρητών του Υπουργείου! Δηλαδή θα επιθεωρούσαν εάν έκαναν σωστά την δουλειά τους οι επιθεωρητές! Αυτό και έγινε. Η ιστορία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον. Θα άξιζε πραγματικά να γίνει μια ταινία για ενήλικες με πλοκή όλα τα σχετικά με τη δίκη.
Την δικαστική υπεράσπιση του σχολείου ανέλαβε o διάσημος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Geoffrey Robertson.
Παρεμπιπτόντως στον ίδιο δικηγόρο είχε αναθέσει το Ελληνικό κράτος την διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Πληροφορίες για το Σάμερχιλ
www.summerhillschool.co.uk