Η τεχνολογία της πέμπτης γενιάς δεν είναι μια συνέχεια της 3G ή 4G αλλά διαφορετική που αλλάζει όλες τις βασικές παραμέτρους της ασύρματης επικοινωνίας με πρώτη αυτήν των υψηλών συχνοτήτων αφού από τα 2,4 GHz, θα ανέβουμε στα 60 GHz.
Οι κεραίες στη 5G υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία με μαζικές εκπομπές κατευθυνόμενου σήματος που εστιάζει και παρακολουθεί τον χρήστη, μας εξηγεί ο καθηγητής Δρ.Θεόδωρος Μέτσης.
Ο καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Μέτσης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στις ιδιότητες της 5G, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες της πολιτείας και της εξουσίας αφού όπως τόνισε δίνουν τη δυνατότητα συλλογής μεγάλου όγκου πληροφοριών σε real time που εξυπηρετεί ταυτόχρονη συλλογή και παρακολούθηση άπειρων σημείων με στόχο τον μαζικό έλεγχο.
Θα ήταν ψέματα αν δεν πω “του πολίτη”, πρόσθεσε και έκανε ειδική αναφορά στις επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, τα έντομα, τα πτηνά και την απορρόφηση του οξυγόνου, κάτι που σχετίζεται με τον covid19.
Ο κ. καθηγητής κάνει σαφές ότι εάν γίνει κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας ο ίδιος ο άνθρωπος θα αναγκασθεί να υποταχθεί σε ότι smart κατασκευάζει…
Κύριε καθηγητά, από τεχνολογικής πλευράς και με απλά λόγια, τι διαφορετικό έχει στους πομπούς και τους δέκτες;
Εκτός από τη νέα τεχνολογία των κεραιών που η δέσμη ακολουθεί και εστιάζει στον χρήστη, οι κεραίες 5G θα τοποθετηθούν σε υψηλή πυκνότητα μέσα στις πόλεις με άμεση πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών και το δίκτυο ηλεκτρισμού. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας θα ανέβουν 2 – 2,5. Στη χώρα μας έχει επιμελημένα διαρρεύσει ότι ο μεγάλος αριθμός κεραιών της 5G θα συντελέσει σημαντικά στη μείωση της ακτινοβολίας κάτι που δεν ισχύει και τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι σε πολλά κράτη όπως με όρια ακτινοβολίας 63 φορές πιο κάτω από εμάς, τους έχει ζητηθεί να αυξήσουν τα όρια τους ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε πλήρη έκταση η 5G.
Έχει γίνει πολύς λόγος ότι βλάπτει τον άνθρωπο, ως επιστήμονας πού το στηρίζετε αυτό;
Οι βιολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο είναι γνωστές από τη δεκαετία του ‘60. Το 2019 ο Ερευνητής Ronald Kostoff συγκέντρωσε 5.400 δημοσιευμένες μελέτες με τις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο όπως, καρκινικά συμπτώματα, γενετικά, αναπαραγωγής, ανοσοποιητικά κτλ. Πρόσφατες μελέτες με αναφορά στον Covid19 αναφέρουν σαν βασικό σύμπτωμα την “Hypoxia” δηλ. την στέρηση οξυγόνου από τον οργανισμό όπως αναφέρει και ο εντατικολόγος Dr. Kameron Kyle-Sidell. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μαζική εγκατάσταση της 5G επικοινωνίας όπου οι συχνότητες των 60 GHz όμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην Wuhan και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι γνωστό ότι απορροφώνται από το Οξυγόνο Ο2 επιφέροντας αλλαγές που το καθιστούν ακατάλληλο για τις αναπνευστικές ανάγκες του ανθρώπου και την επαρκή οξυγόνωση του αίματος..
Ο covid19 έχει σχέση με την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση των πόλεων ή την 5G ;
Οι ασθένειες και οι ιώσεις δεν μεταφέρονται μέσω των ραδιοκυμάτων αλλά η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση του περιβάλλοντος φαίνεται να είναι ένας βασικός συντελεστής στην εξάπλωση του ιού. Στην Wuhan εκτός του πυκνού δικτύου 5G με 10.000 κεραίες και τη συχνότητα των 60 GHz που απορροφάται από το οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στο αναπνευστικό. Στην Ιταλία παρατηρούμε ένα πυκνό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα βλέπουμε ένα πολύ πιο αραιό δίκτυο. Έτσι συμπεραίνουμε ότι στη χώρα με το πιο αδύνατο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το ανοσοποιητικό των κατοίκων βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα έναντι της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η τεχνολογία αναμφισβήτητα έχει δώσει ουσιαστικές λύσεις.
Το 5G θα δώσει λύσεις ή θα δημιουργήσει προβλήματα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινητή τηλεφωνία έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη και αυτή η τεχνολογία ήρθε και θα μείνει. Η διαφορά μεταξύ χρήσης και κατάχρησης μπορεί να κάνει τη σοβαρή διαφορά και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τουλάχιστον στη χώρα μας, οδηγίες χρήσης αυτής της τεχνολογίας από κάποιον υπεύθυνο φορέα.
Ο άνθρωπος ότι κατασκευάζει είναι “smart”, μήπως όμως χάνει τη δική του εξυπνάδα;
Είναι εμφανές ότι σύντομα ο άνθρωπος θα πρέπει να ανταγωνισθεί την τεχνητή νοημοσύνη και αν τυχόν δεν τα καταφέρει ίσως αναγκασθεί και να υποταχθεί. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος και ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελίσσεται, τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας θα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την νοημοσύνη του ανθρώπου μεγαλώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ αυτού και της τεχνητής νοημοσύνης και τελικά ο άνθρωπος να βρεθεί δέσμιος αυτού που ο ίδιος κατασκεύασε. Smart θα είναι αν λάβουμε υπ’ όψιν τις χιλιάδες επιστημονικές μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία. Μόνο έτσι ο άνθρωπος θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και το οικονομικό όφελος.
*Θεόδωρος Μέτσης Dipl.EngM.Sc.Ph.D Διδάκτωρ Mηχανολόγος-Hλεκτρολόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοηλεκτρομαγνητικής
Πηγή