Η πρώτη αιτία θανάτου από την νόσο στην παιδική ηλικία, γράφουν οι “ειδικοί”.
Με αφορμή την εξής ανακοίνωση: “Με δάκρυα στα μάτια ο Γιώργος Μαυρίδης αποκάλυψε στο κλείσιμο του “Nomads” πως έδωσε τα χρήματα από την συμμετοχή του για να ανακαινιστεί η πτέρυγα με τις “χημειοθεραπείες” στην παιδογκολογική του ΑΧΕΠΑ”.
Μπράβο στο παλικάρι για την ευαισθησία του, λέω κι εγώ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν κληρονομείται ο καρκίνος, αλλά ίσως υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία σε βλαπτικούς εξωγενείς παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που να ενοχοποιούν τους εμβολιασμούς ως πιθανή αιτία, λένε οι “ειδικοί”.
Οι επιδημιολογικές μελέτες που διερεύνησαν την ύπαρξη ειδικών αιτιολογικών αλυσίδων που οδηγούν στην εμφάνιση του παιδικού καρκίνου επικεντρώνονται αφ’ ενός στην έκθεση των παιδιών σε “χημικούς” παράγοντες, όπως το κάπνισμα των γονέων ή ατμοσφαιρικούς ρύπους, και αφετέρου στην έκθεση σε “λοιμώδεις” παράγοντες ( McNally et al, 2005).
Η αύξηση του παιδικού καρκίνου, τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αυξημένη μόλυνση των τροφών και των υδάτων αλλά και λόγω των γενετικών ανωμαλιών (μεταλλάξεις) των χρωματοσωμάτων του ανθρώπου, αναφέρουν άλλοι “ειδικοί”.
Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου; σύμφωνα με τους “ειδικούς”.
Στα παιδιά συχνότερες μορφές καρκίνου είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (26%), οι όγκοι εγκεφάλου (21%), το νευροβλάστωμα (7%) και το μη Hodgkin λέμφωμα (6%). Στους εφήβους αντίστοιχα είναι το λέμφωμα Hodgkin (15%), ο καρκίνος θυρεοειδούς (11%), οι όγκοι εγκεφάλου (10%) και οι όγκοι όρχεος (8%).
Πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος; σύμφωνα με τους “ειδικούς”.
Σε αντίθεση με τον καρκίνο στην ενήλικη ζωή, επίσημες οδηγίες και ανιχνευτικός έλεγχος (screening) για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους, “δεν υπάρχουν”. Ωστόσο συνιστάται η “αποφυγή έκθεσης” σε ιονίζουσα ακτινοβολία (αξονικές, ακτινογραφίες κ.λπ.) ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της μητέρας αλλά και αργότερα. Συμβουλές και οδηγίες αποφυγής έκθεσης στον ήλιο, αποφυγής καπνίσματος και επιλογής ενδεδειγμένης διατροφής και άσκησης, προφυλάσσουν από ανάπτυξη καρκίνου στην ενήλικη ζωή.
Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος; σύμφωνα με τους “ειδικούς”.
Στα παιδιά και στους εφήβους οι περισσότερες μορφές καρκίνου απαντούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Συνδυασμός “χημειοθεραπείας” και χειρουργικής παρέμβασης με ή χωρίς “ακτινοθεραπεία” επιλέγεται με βάση καλά δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα σε οργανωμένες ειδικές κλινικές υπό την εποπτεία εξειδικευμένης ιατρονοσηλευτικής ομάδας και σε συνεργασία με ψυχολογική υποστήριξη που απευθύνεται τόσο στον πάσχοντα όσο και στην οικογένειά του (γονείς, αδέλφια κ.λπ.).
Προτείνουν οι “ειδικοί” παρ όλο που επισημαίνουν πως συνιστάται η “αποφυγή” έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία (αξονικές, ακτινογραφίες κ.λπ.).
Το επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες μία νέα μελέτη σχετικά με την έκθεση των παιδιών στα παρασιτοκτόνα, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, καθώς και στους χυμούς.
Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά προσχολικής ηλικίας από το Σηάτλ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά αυτά προκειμένου να εκτιμήσουν την έκθεσή τους στα παρασιτοκτόνα μέσω της διατροφής τους, κάνοντας τακτικούς ελέγχους στα ούρα τους.
Τα παιδιά που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας και έπιναν χυμούς από αυτά τα φρούτα είχαν 6 φορές περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα ούρα τους, συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά και χυμούς βιολογικής καλλιέργειας.
Οι ασθένειες στα παιδιά που σχετίζονται με τα παρασιτοκτόνα είναι η λευχαιμία, το μη-Hodgkin λέμφωμα και ο καρκίνος στον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενηλίκων και αυτό διότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καρκινογόνες επιπτώσεις των παρασιτοκτόνων.
Ο Δρ. Philip J. Landrigan και ο Δρ. Herbert L. Needleman εκτιμούν πως γύρω στο 80% με 90% των καρκίνων που εμφανίζονται σε παιδιά προκαλούνται από την έκθεσή τους σε καρκινογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον. Τα λεγόμενα «ασφαλή επίπεδα» παρασιτοκτόνων τίθενται συνήθως με γνώμονα τους ενήλικες και όχι τα παιδιά. Το παιδικό σώμα είναι πολύ μικρότερο, το ίδιο και το ήπαρ, επομένως το σώμα δεν διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις “τοξίνες” των τροφών.
Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύσουν περισσότερο την υγεία των παιδιών τους και ένα καλό ξεκίνημα είναι οι βιολογικές τροφές.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε οδηγία κανένα βιολογικό προϊόν να μην περιέχει “πρόσθετες ορμόνες, αντιβιοτικά, συνθετικά παρασιτοκτόνα, ακτινοβολημένα συστατικά, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή ανακατεργασμένα λύματα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία τέτοια ανάλογη οδηγία δεν υπάρχει για τις συμβατικές καλλιέργειες. Τα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, που έχουν την μεγαλύτερη απορρόφηση παρασιτοκτόνων, είναι οι πράσινες πιπεριές, τα φασολάκια, το σέλινο, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα ροδάκινα.
Για το λόγο αυτό, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας προτείνει στους γονείς τις βιολογικές τροφές καθώς και το βιολογικό γάλα, αφού το κανονικό γάλα περιέχει υπολείμματα πρόσθετων ορμονών και “αντιβιοτικών”.
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να υιοθετήσουν οι γονείς μία τακτική πρόληψης των παιδιών τους από τον καρκίνο. Η απουσία “τοξικών” παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων στις βιολογικές τροφές, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα αντιοξειδωτικά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και τα βοηθάει να καταπολεμήσουν τις παιδικές ασθένειες.
Εγώ ο "αφελής" απλά σκέφτομαι, κι ας απαντήσουν οι “ειδικοί”.
Δηλαδή με λίγα λόγια μας λένε οι “ειδικοί” πως πρέπει εκτός των άλλων να αποφεύγουμε να δίνουμε τροφές στα παιδιά που περιέχουν εκτός των άλλων “τοξινών” και “κακά” αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά που δίνουν οι παιδίατροι είναι “καλά” αντιβιοτικά; βλάπτουν ή δεν βλάπτουν;
Να αποφεύγουν επίσης “επιβλαβείς ακτινοβολίες” και πάσης φύσεως “κακά χημικά”.
Η θεραπεία με “ωφέλιμες ακτινοβολίες” και οι “χημειοθεραπείες” είναι με “καλά χημικά”; πως σας φαίνεται;
Τέλος μας δηλώνουν πως δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που να ενοχοποιούν τους εμβολιασμούς ως πιθανή αιτία, λένε οι “ειδικοί”.
Το τι “καλά χημικά” περιέχουν τα εμβόλια δεν μας λένε όμως.
Να μην αναφερθώ στα αντιπυρετικά, τα γαλατάκια που αποσύρθηκαν προσφάτως, και στις παιδικές τροφές κονσέρβα.
Το ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, αν είναι το περιβάλλον και η βιομηχανία της διατροφής, οι ανενημέρωτοι γονείς, ή το ιατρικό κατεστημένο και η βιομηχανία της υγείας, ας το βρούνε οι “ειδικοί”.
Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND.
Nikolaos Vrousgos