Σου αρέσει ο Μαϊντανός; Τρως κάθε μέρα;
Εάν απάντησες αρνητικά, διάβασε προσεχτικά το σημερινό σύντομο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό άρθρο και ύστερα πράξε ανάλογα...
Ο Μαϊντανός είναι ένα λησμονημένο βοτανικό λαχανικό, που δυστυχώς στη σημερινή μας διατροφή αποτελεί απλά «γαρνιτούρα» στις σαλάτες ή στα φαγητά και αυτή σπάνια!
Σήμερα θα μάθεις ότι ο μαϊντανός παρουσιάζει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές των αντικαρκινικών ενώσεων Απιγενίνη και Φαλκαρινόλη.
Θα αναφερθώ μόνο στην απιγενίνη του μαϊντανού επειδή παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση και ευελπιστώντας να βοηθηθείς άμεσα από τις πληροφορίες.
Η απιγενίνη είναι ένα φλαβονοειδές που μπλοκάρει την αρωματάση.
Η αρωματάση είναι ένα ένζυμο στο σώμα μας, που μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Ο αποκλεισμός της αρωματάσης, μπορεί να αναστείλει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και του προστάτη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν διάφορα αντικαρκινικά φάρμακα (πχ. Aromasin, Arimidex και Femara).
Επίσημη μελέτη-έρευνα, αναφέρει ότι η απιγενίνη του μαϊντανού κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία (άρα αποτελεσματικότερη), ενεργοποιώντας ένα ογκο-κατασταλτικό γονίδιο που ονομάζεται P53.
Η απιγενίνη καταστέλλει-μειώνει τους καρκινικούς όγκους προκαλώντας απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και αυτοφαγία με τους εξής 4 τρόπους:
1) Επάγοντας τη διακοπή του κυτταρικού κύκλου.
2) Καταστέλλοντας την κυτταρική μετανάστευση και εισβολή.
3) Διεγείροντας την ανοσολογική απόκριση.
4) Σκοτώνοντας άμεσα τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.
Η απιγενίνη παρουσιάζει σημαντική κυτταροτοξικότητα έναντι διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων ενώ δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τα φυσιολογικά κύτταρα.
Οι ερευνητές του Ohio State, διαπίστωσαν ότι η απιγενίνη επηρεάζει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται hnRNPA2, αποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργία και επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να ενεργούν όπως και τα φυσιολογικά κύτταρα.
Η απιγενίνη βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στο σέλινο, το χαμομήλι και τον μαϊντανό.
Τα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα απιγενίνης είναι τα εξής:
1) Αποξηραμένος Μαϊντανός 45.035mg/g
2) Χαμομήλι 3.000-5.000mg/g
3) Φρέσκος Μαϊντανός 2.154mg/g
4) Σέλινο 191mg/g
Όπως διαπιστώνεις, ο αποξηραμένος μαϊντανός έχει την υψηλότερη συγκέντρωση απιγενίνης περίπου 20 φορές περισσότερο από τον φρέσκο μαϊντανό!
Ο Μαϊντανός ίσως να αποτελεί μία από τις πιο υποτιμημένες και άγνωστες αντικαρκινικές τροφές αλλά το σημερινό άρθρο εύχομαι να σε παρακινήσει ώστε να τον εισάγεις άμεσα στην ημερήσια διατροφή σου είτε ως πρόληψη είτε ως συνοδευτικό της εκάστοτε θεραπείας.
Γνωρίζω αρκετούς ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει εμμονή με την κατανάλωση μαϊντανού μετά από προσωπική ενημέρωση και καθοδήγηση.
Υπάρχουν 6 τρόποι για να καταναλώνεις από σήμερα κιόλας τον μαϊντανό:
1) Ώς Χυμό μαζί με άλλα λαχανικά (η καλύτερη και πιο αφομοιώσιμη επιλογή, ειδικά για καρκινοπαθείς).
2) Ώς ωμή Σαλάτα μαζί με κόκκινο λάχανο, κόκκινα ραπανάκια, ρόκα, σκόρδο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόνη κουρκουμά και λεμόνι (χειμώνα) ή μαζί με λόλα κόκκινη, μαρούλι και αγγουροντομάτα (καλοκαίρι).
3) Ώς πρόσθετο συστατικό σε πλιγούρι ή ταμπουλέ.
4) Ώς συστατικό ντρέσινγκ “πέστο” αντί για βασιλικό.
5) Ώς άρτυμα σε αποξηραμένη μορφή πάνω σε βραστές σαλάτες, ρύζι, πατάτες ή όσπρια.
6) Ώς πρόσθετο συστατικό εμπλουτισμού σε smoothie ή σούπες.
Ώς Φυσικοπαθητικός (N.D) και Nutritional Therapist, προτείνω τα εξής:
- Για πρόληψη: 1/2 ματσάκι φρέσκου Μαϊντανού (30-50γρ), 3 φορές την εβδομάδα.
- Για ασθενείς και ειδικά καρκινοπαθείς: 1 ματσάκι φρέσκου Μαϊντανού (70-100γρ), 5-7 φορές την εβδομάδα, σε μορφή χυμού ή 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό αποξηραμένο Μαϊντανό σε μορφή σκόνης ή νιφάδων.
Από σήμερα έχεις τη γνώση στα χέρια σου… το πώς θα τη χειριστείς, είναι πλέον δική σου ευθύνη!
Με Αγάπη,
Σπάρτακος