Οι ευχές παίρνουν και δίνουν, από ευχές άλλο τίποτα ιδίως τις γιορτινές μέρες.
Κανείς όμως ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί αυτό που εύχεται, ούτε το εννοεί κυριολεκτικά, ούτε φυσικά ενδιαφέρεται για το πώς μπορεί να το επιτύχει.
Μάλλον περιμένουν οι περισσότεροι των ανθρώπων να επιτευχθεί η ευχή ως δια μαγείας, χωρίς γνώση, προσπάθεια, κόπο και συμμετοχή.
Πόσα άραγε χρόνια είναι τα “χρόνια πολλά” που ευχόμαστε;
80, 90, 100, 120; Περισσότερα;
Το με “υγεία” τι σημαίνει;
“Χαπακομένοι”, “φαρμακοεξαρτώμενοι”, ή “διασωληνωμένοι”;
Οι ηλικιωμένοι ανέκαθεν, μέχρι πρόσφατα, ήταν ζωντανή παρακαταθήκη γνώσεων και σοφίας.
Σήμερα;
“Άρρωστοι” συνδρομητές φαρμάκων οι περισσότεροι και με….. άνοια;
ΦΥΣΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Η γεροντολογία είναι ένας νέος κλάδος των επιστημών υγείας, ΤΩΡΑ και ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, που σκοπό έχει:
A. Nα συμβάλλει στην μακροζωία με υγεία και
B. Στα “επιτυχημένα” γηρατειά.
Είναι μία “ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ” ;
Η Φυσιοπαθητική Γεροντολογία είναι η επιστήμη που μελετά την κοινωνική, ψυχολογική και βιολογική παράμετρο του γήρατος. Μελετά τις φυσικές, διανοητικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου καθώς μεγαλώνει και γερνάει, κι επεμβαίνει ουσιαστικά κι εποικοδομητικά στην υγεία του.
Απευθύνεται κυρίως στους νέους ώστε να έχουν καλή υγεία τώρα και καλό γήρας αργότερα, διότι ο Φυσιοπαθητικός Γεροντολόγος “προβλέπει” κατά κάποιον τρόπο το μέλλον, και προωθεί την Μακροζωία με Υγεία στο παρόν και το μέλλον του ανθρώπου.
Δηλαδή λέει στον νέο σήμερα: Έλα να σου δείξω το μέλλον σου στο γηροκομείο, στο νοσοκομείο, στο κρεβάτι του πόνου.
Κι όμως έχεις την δυνατότητα να “επιλέξεις το μέλλον” που θέλεις τώρα στο παρόν σου.
Ο επιστήμονας γεροντολόγος σε ένα γηροκομείο μελλοντικά, θα έχει τον ρόλο του διευθυντή-συντονιστή ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες υγείας πχ, ως “συνήγορος υπεράσπισης” του γέροντα ή της γερόντισσας, ο “δικός τους άνθρωπος” τρόπον τινά που συνεργάζεται με το ιατρικό, το νοσηλευτικό, και το λοιπό προσωπικό του γηροκομείου για την αποφυγή της πολυφαρμακίας, και ως εκ τούτου την αποφυγή των παρενεργειών και τα ιατρογενή νοσήματα, την βελτίωση γενικά, προσωποκεντρικά, κι ολιστικά, της εν λόγω υγείας τους για επιτυχημένα γηρατειά, σύμφωνα με τις προτάσεις της Π.Ο.Υ και άλλων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών.
Nikolaos Vrousgos