Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για βιταμινες

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής!

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική κατευθυντήρια γραμμή για τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών ενισχύει κάθε άλλη κατευθυντήρια γραμμή που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο υποκατάστατο για μια ισορροπημένη διατροφή!

Το σύντομο άρθρο, το οποίο συνυπέγραψε ο Dr. JoAnn Manson, αναφέρει πολλές μεγάλες κλινικές δοκιμές μελετώντας τα αποτελέσματα πολλαπλών συμπληρωμάτων διατροφής σε πολλαπλά σημεία. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τα σώματά μας προτιμούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων.
Αυτά τα απορροφούμε καλύτερα. Και επειδή οι εμπορικά διαθέσιμες βιταμίνες, μέταλλα, βότανα κλπ. Συγκεντρώνονται μαζί ως «συμπληρώματα», ο FDA δεν τα ρυθμίζει.
Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα, συμπυκνωμένα και τεχνητά συσκευασμένα "συμπληρώματα", ίσως να κάνουμε κακό. Μπορεί να είναι τοξικά, αναποτελεσματικά ή μολυσμένα (το οποία δεν είναι ασυνήθιστο).

Με άλλα λόγια: Οι περισσότεροι άνθρωποι που τηρούν υγιεινή διατροφή είναι απίθανο να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα διατροφής.
Μιλάμε για τους περισσότερους ανθρώπους (όχι όλους) που τρώνε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή.

Χρειάζεται κανείς βιταμίνες και μεταλλικά συμπληρώματα;
Υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που θέτουν τα άτομα σε υψηλό κίνδυνο για ορισμένες διατροφικές ανεπάρκειες και υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορισμένα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό είναι σημαντικό και γι 'αυτό οι συγγραφείς υποστηρίζουν τη στοχοθετημένη συμπλήρωση.

Υπάρχουν οδηγίες για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες. Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει νευρολογική πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, η μητέρα πρέπει να παρέχει στο έμβρυο της τα πάντα, και έτσι θα επωφεληθεί από μια προγεννητική βιταμίνη (είτε με συνταγή είτε με καλώς εξακριβωμένο over-the-counter) που περιέχει πράγματα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την δυσκολία στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Εάν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο που μειώνει τα οξέα, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουν έλλειψη τόσο της Β12 όσο και του σιδήρου, της βιταμίνης D και του ασβεστίου, μεταξύ άλλων. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πολύ καλά να επωφεληθούν από μια πολυβιταμίνη.

Φυσικά, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ιατρικών ζητημάτων που προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε ανεπάρκειες των βιταμινών. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, διάφορα συμπληρώματα όπως βιταμίνες Α, D, E, K και Β, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (όπως η κνίδωση του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα) μπορεί να έχουν παρόμοιες απαιτήσεις. Τα άτομα που έχουν ή κινδυνεύουν από οστεοπόρωση μπορεί να επωφεληθούν από τη βιταμίνη D και, ανάλογα με την ποιότητα της διατροφής τους και άλλους παράγοντες, ενδεχομένως και με συμπληρώματα ασβεστίου.

Υπάρχουν και άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμπληρώματα. Όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα (ή άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις). Παρόλο που δεν υπάρχουν ποιοτικές επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν πολλές μικρότερες μελέτες καθώς και ιστορική εμπειρία που υποδηλώνει ότι το κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βλέπω ότι ορισμένοι από τους ρευματολόγους συνιστούν συστηματικά αυτό στους ασθενείς για ανακούφιση από τον πόνο.

Δεν είναι όλες οι βιταμίνες ίσες
Η Manson προτείνει την επιλογή βιταμινών που έχουν δοκιμαστεί από ανεξάρτητα εργαστήρια όπως η Αμερικανική Φαρμακοποιία, Consumer Lab και NSF International και έχει πιστοποιηθεί ότι έχει τη δόση του σωστού συστατικού και δεν έχει τοξίνες ή μολυσματικούς οργανισμούς.

Σε αυτό το σημείο, οι κολλώδεις βιταμίνες συχνά δεν είναι πιστοποιημένες και συχνά προκαλούν κοιλότητες. Ναι, όλοι τις αγαπούν, επειδή είναι βασικά καραμέλες. Δεν συστήνω κολπικές βιταμίνες για κανέναν, αλλά ειδικά για τις έγκυες γυναίκες.

Μια προειδοποίηση: ακούω συχνά για τους παρόχους που πωλούν συμπληρώματα ή άλλα προϊόντα απευθείας στους ασθενείς τους. Πρόκειται για μια σύγκρουση συμφερόντων, και είναι ανήθικο, καθώς και γεμάτο με όλα τα πιθανά προβλήματα. Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί εάν αγοράσετε κάτι απευθείας από τον πάροχο που το συνταγογραφεί.

Από το χρονολόγιο του
Σταύρος Ακριτίδης