Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ !!!

Αντί ανακεφαλαίωσης: Τα αιολικά (και άλλες ΑΠΕ) είναι μάπα όχι επειδή ενοχλούν, αλλά επειδή ενοχλούν χωρίς λόγο ή αιτία, ή αντίκρυσμα

Τώρα που έχει αρχίσει να γίνεται θέμα ότι τα αιολικά ενοχλούν (με αφορμή τις αντιδράσεις για τα Άγραφα, την Εύβοια, τα νησιά, την Μάνη και, παλαιότερα, την Κρήτη) θα κάνω άλλη μια ανακεφαλαίωση. Αυτό που θα πω σήμερα είναι απλό:


Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ δεν ενοχλούν μόνο επειδή κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, ή επειδή "δεν μου αρέσουν", ή επειδή ροκανίζουν επιδοτήσεις. Ενοχλούν επειδή κάνουν ζημιά,  ενοχλούν και ροκανίζουν λεφτά,χωρίς λόγο και αιτία. Χωρίς αντίκρυσμα.

Τα πάντα κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και χαλάνε λεφτά: Τα χιονοδρομικά, τα κότερα, το ψάρεμα, η βιομηχανία και, οπωσδήποτε, η ηλεκτροπαραγωγή.  Με την διαφορά ότι αυτά είτε τα θέλουμε, είτε μάς αρέσουν, είτε τα χρειαζόμαστε. Τα αιολικά ούτε τα θέλουμε, ούτε μάς αρέσουν και, κυρίως δεν τα χρειαζόμαστε! Και δεν τα χρειαζόμαστε για έναν απλό λόγο: Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα. Η ζημιά, η ενόχληση, το κόστος... Είναι χωρίς λόγο.

Να το πάρω από την αρχή;

Τα αιολικά και οι άλλες λεγόμενες ΑΠΕ μπαίνουν επειδή δήθεν
  1. Παράγουν (όπως λέει και το όνομά τους) "Ανανεώσιμη Ενέργεια"
  2. Επειδή βοηθούν στην απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα
  3. Επειδή δεν εκπέμπουν CO2 και επομένως μας σώζουν από το Θερμοκήπιο (ή, όπως βαπτίστηκε), την Κλιματική Αλλαγή
Πριν ξαναπώ "γιατί" αυτοί οι τρεις λόγοι είναι ψευδείς και παραπλανητικοί, να θυμίσω ότι για την επίφαση την νομιμότητας (και επειδή οι ΑΠΕ εισπράττουν πολλές επιδοτήσεις) υπάρχει και μια φαινομενικά πολύπλοκη αδειοδοτική διαδικασία που περιλμαβάνει
  • α) Άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ (κάτι σας άδεια σκοπιμότητας)
  • β) Έγκριση περιβαλλοντικών όρων (αφού δήθεν κοπτόμεθα για το περιβάλλον και
  • γ) Άδεια εγκατάστασης που είναι και η τελευταία άδεια
Για λόγους μάλλον "ιστορικούς", δηλαδή επειδή για κάποιο διάστημα το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, επί Μ. Δεκλερή, πράγματι επικαλέστηκε το περιβάλλον για να μπλοκάρει ορισμένα έργα. Το Ε' Τμήμα που ξέραμε, δεν υπάρχει. Μετά την απόφαση για την Εύβοια (όπου το ΣτΕ είπε "δεν πειράζει που κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, αφού σώζουν το Κλίμα"), όλη η στενοχώρια ή η νομική προσπάθεια, ή τα έξοδα, για το περιβάλλον ίσως είναι και μάταια. Δεν τους ενοχλούν οι ζημιές στο περιβάλλον, αφού σώζουν το Κλίμα.  Εσάς σας ενοχλούν. Όχι το ΣτΕ και προφανώς όχι την Κυβέρνηση, ή τους ...Γερμανούς, που απασχολούν 300.000 άτομα στον εξαγωγικό για αυτούς κλάδο.

Ωστόσο και οι άλλες δύο άδειες επιδέχονται νομικής αμφισβήτησης. Οι μεν άδειες της ΡΑΕ είναι βασικά μαϊμούδες, αφού η ίδια η ΡΑΕ έχει πει ότι οι μεταβλητές ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ έχει πει ότι δεν μετράνε στην επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Οι δε άδειες εγκατάστασης προϋποθέτουν ...γη. Είναι δικιά τους; Ο αγώνας δεν είναι χαμένος, αλλά μην δίνετε αγώνες με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη και με ωτασπίδες στα αυτιά...

Επί της ουσίας τώρα:

Τα περί Κλιματικής Αλλαγής είναι επιεικώς  αμφιλεγόμενα. Το Κλίμα αλλάζει εδώ και ...πολύ καιρό και θα εξακολουθεί να αλλάζει και μην ορκίζεστε ότι φταίτε εσείς. Αυτή η Κλιματική Αλλαγή μάλλον δεν ιδρώνει με το CO2 και σίγουρα δεν ιδρώνει με τα αιολικά, αφού α) είναι πιο ασήμαντα από το τίποτα και β) δεν μειώνουν CO2, παρά μόνο στα μυαλά των αιολικών υπαλλήλων και των παπαγάλων τους.

Τα περί "Κλιματικής Αλλαγής" (δηλαδή τα περί μείωση της και της τιμής πετρελαίου και καυσίμων) δεν διορθώνονται με αιολικά. Τα αιολικά,. πουθενά δεν μετρήθηκαν να εξοικονομούν καύσιμα ή να υποκαθιστούν μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Τα περί "Ανανεώσιμης" Ενέργειας είναι μέγα παραμύθι. Τα αιολικά κατασκευάζονται από πετρέλαιο, σίδερο, χαλκό, φάϊμπεργκλάς, εποξειδικές μπογιές.. Τίποτα από αυτά δεν είναι ανανεώσιμο. Η απόλυτη ενέργεια που παράγουν, ακριβώς επειδή είναι μεταβλητή και κουτουρού, δεν μετράει για χρήσιμη ή ελεγχόμενη ή κατανεμόμενη ενέργεια. Και αν φαντασιώνεστε ότι θα βελτιωθούν με μπαταρίες, και αυτές θέλουν ενέργεια, και αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε καθαρίζουν την Πτολεμαΐδα. Αυτό που κάνουν είναι τρώνε λεφτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την Πτολεμαΐδα. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν λιγνίτη. Το αέριο και εισαγωγές ρεύματος  (ή ο λιθάνθρακας, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνίτη.

Τα αιολικά (στην σημερινή τους μορφή) είναι τεχνολογία του 1960, που έγινε της μόδας με τα πετρελαϊκά κραχ 1973-1979, ξεχάστηκαν επειδή κανείς δεν τα ήθελε και επανήλθαν το 1992 επειδή έγιναν ...υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, πληρωτέες από όλους μας.  Και από τότε, ενώ έχον μπει πάρα πολλά, εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα! Το μόνο που κάνουν είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα. Κάτι σαν κεφαλικός φόρος υπέρ Γερμανών.  Συν επιδότηση του αερίου. Τίποτε άλλο. 

Η Πτολεμαΐδα έχει περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά η Πτολεμαΐδα ηλεκτροδοτεί  (και τα προβλήματα διορθώνονται). Τα αιολικά δεν έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Είναι ενοχλητικά ΚΑΙ άχρηστα. Ακριβά, αλλά χωρίς αντίκρυσμα.

Και, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει... Τώρα μερικά ΜΜΕ (μερικά δήθεν φιλικά προς τις αντιαιολικές σας προσπάθειες) σας ενθαρρύνουν να εστιάζεστε στο περιβάλλον και στα πουλιά. Για να πάρετε από τα τρία πουλιά το μακρύτερο. Για να μην βλέπετε το πραγματικό πρόβλημα. Για να αντιδράτε με τρόπο που έχει ήδη χάσει στο ΣτΕ.

Πηγή