Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΣΠΑΝΑΚΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ Ή ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ


110. Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας

Το  σπανάκι της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό όπως το κοινό σπανάκι και δεν σχετίζεται με αυτό, αν και καταναλώνεται και προετοιμάζεται το ίδιο.
Είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, χυμώδες ,πολύ επεκτατικό,πολύ τρυφερό και πολύ νόστιμο.
Δεν έχει απαιτήσεις στην καλλιέργεια .Μόνο νερό .
Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Τρώγονται σε πίτες.και ωμά σε σαλάτες.
Δεν έχει εχθρούς.Δεν το πλησιάζουν έντομα ή ζωύφια.

Τα φύλλα είναι σχήματος βέλους, παχιά, χυμώδη και μπορούν να συλλεχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το φυτό αναπτύσσεται διαφορετικά από το πραγματικό σπανάκι. Αντί να σχηματίζει ένα κέλυφος, έχει αδύναμους μίσχους που εκτείνονται και αναπτύσσονται σε πολλά πόδια. Παράγει επίσης μικρά κίτρινα άνθη και κάψουλες σπόρων.

Καλλιέργεια με σπόρο

Ξεκινήστε τους σπόρους βοτάνων απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Χρειάζεται γενικά 50 - 60 ημέρες μέχρι να είναι έτοιμο για συγκομιδή.
Ορισμένοι κηπουροί συστήνουν ότι οι σπόροι της σπανακιού της Νέας Ζηλανδίας θα πρέπει να μπαίνουν σε νερό  όλη τη νύκτα πριν τη σπορά.
Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει, μετά τη σπορά.
Τα φυτά σπανακιού είναι ανεκτικά ,ανθεκτικά στη ξηρασία όταν αυτά έχουν καθιερωθεί αλλά τα φύλλα δεν θα είναι τόσο τρυφερά ούτε γευστικά χωρίς νερό.
Η τακτική κοπή ενθαρρύνει την πλούσια ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, πολλοί κηπουροί θεωρούν το Tetragonia Spinach ως ένα διακοσμητικό βότανο, καθώς το φύλλωμά του είναι τόσο ελκυστικό και έχει χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα εδάφους.
Το βοτανικό σπανάκι της Νέας Ζηλανδίας ανέχεται ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, αλλά προτιμά το καλά στραγγιζόμενο έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη.
Αγαπά τον ήλιο.

Γ. Γκέκας