Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ.....


Σχετική εικόνα

Όσο εδωπέρα μας συνταγογραφούν αντιβιοτικά ή τα παίρνουμε από μόνοι μας, μια ομάδα ερευνητών
με επικεφαλής τον Καθηγητή Mark Lyte του Τμήματος Μικροβιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Iowa γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην Ιατρική. Πρόκειται για την Μικροβιακή Ενδοκρινολογία η οποία ερευνά την επίδραση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου στον μεταβολισμό βασικών νευροδιαβιβαστών (GABA, ντοπαμίνης, σεροτονίνης, νοραδρεναλίνης και ακετυλοχολίνης), άρα και της ψυχικής μας κατάστασης.

Σε δημοσίευση με τίτλο "Microbial Endocrinology in the Microbiome-Gut-Brain Axis: How Bacterial Production and Utilization of Neurochemicals Influence Behavior" στο περιοδικό PLOS Pathogens (14-11-2013), αναφέρεται ότι συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη εμπλέκονται στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών:

Lactobacillus/Bifidobacterium --> GABA (έλλειψή του σχετίζεται με επιληψία και κρίσεις πανικού)
Escherichia/Bacillus/Saccharomyces --> Νοραδρεναλίνη 
Candida/Streptococcus/Escherichia/Enterococcus --> Σεροτονίνη (έλλειψή της συνδέεται με κατάθλιψη)
Bacillus/Serratia --> Ντοπαμίνη (έλλειψή της συνδέεται με Parkinson)
Lactobacillus --> Ακετυλοχολίνη (έλλειψή της συνδέεται με Alzheimer και μυασθένεια)

Διαταραχές στη νοοτροπία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σημαίνει διαταραχή στην αναλογία και τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, και εν τέλει στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.



Είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας της ιατρικής και βιολογικής επιστήμης που θα αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι τα μικρόβια δε ζουν μέσα μας, αλλά ζούμε ΕΜΕΙΣ μέσα σε αυτά!

Νίκος Δαραδήμος
Βιολόγος BSc ΕΚΠΑ
Επιστήμων Τροφίμων MSc ΓΠΑ
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής

Πηγή