Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ- ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλίασ πέτρου

1. Τρώτε κανονικά. Μη τρώτε με λαιμαργία, μα ούτε, πάλι, με το στανιό. Τρώτε μόνον όταν αισθάνεσθε πραγματική πείνα, χωρίς να βιάζεσθε και τόσο, όσο να κορέσετε την πείνα και όχι την τυχόν λαιμαργία.

2. Μασάτε καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα δόντια μας τα έχουμε στο στόμα και όχι στο στομάχι. Η καλή χώνευσις και αφομοίωσις, που εξασφαλίζουν την καλή θρέψι, επιτυγχάνονται μόνον όταν η τροφή μασηθεί τελείως στο στόμα, ωστε να γίνη σαν αλοιφή με το σάλιο. Αυτό απαιτούν περισσότερο κυρίως οι αμυλούχες τροφές. Σ’ εκείνους που έχουν συνηθίσει να καταβροχθίζουν τη τροφή τους αμάσητη σχεδόν, συνιστούμε το εξής – Να προσπαθήσουν να μασήσουν μετρώντας σαράντα μασήματα για κάθε μπουκιά. Σε λίγες μέρες θα συνηθίσουν να μασούν καλά χωρίς να μετρούν πια.

3. Πριν και μετά το φαγητό. Ξεκουρασθείτε λίγο προτού φάτε, καθώς επίσης και μετά το φαγητό. Μη πιάνετε δουλειά με την τελευταία μπουκιά στο στόμα ακόμη. Επίσης μη κοιμάσθε αμέσως μετά το φαγητό. Να δειπνάτε τουλάχιστον τρεις ώρες προ του ύπνου.
Δείτε και Μάθετε γιατί πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας

4. Το πρόγευμα. Καλό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό 15 λεπτά τουλάχιστον προ του προγεύματος. Μη προγευματίζετε πάρα μόνον αν πεινάτε.
Αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα, ώστε να μην χρειαστεί να το πιείτε ενδιάμεσα ή μετά: Πως το νερό κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα, μπορεί να είναι βλαβερό

5. Τρώτε λιτά. Όσο πιο λίγα και πιο λιτά είναι τα είδη των φαγητών σε κάθε γεύμα, τόσο περισσότερο ωφελούν.

6. Αποφεύγετε τα διεγερτικά και τόσο ερεθιστικά καρυκεύματα. Επίσης τα γλυκά, όλες τις σάρκες, τις κονσέρβες, τα παστά, τα αλμυρά και κάθε τι του κουτιού.

7. Μη πίνετε απολύτως κανένα άλλο ποτό εκτός του νερού.

8. Καταδικάσετε μια για πάντα το τσιγάρο, τον καφέ, το τσάι κλπ.

9. Μη κάνετε καταχρήσεις. Οι περισσότερες ανορεξίες και αδιαθεσίες οφείλονται στις καταχρήσεις μας, που εξασθενούν κυρίως το νευρικό σύστημα με θλιβερό αντίκτυπο, τόσο στη σωματική κατάπτωσι, όσο και στο πνευματικό μαρασμό. Η σεξουαλική κατάχρησις, συνοδευομένη με ποτά, καταστρέφει περισσότερο τον άνθρωπο.

10. Ευδιαθεσία. Πότε μη τρώτε με πόνο, με πυρετό, με ταραγμένα νεύρα η οποιαδήποτε άλλη σωματική ή πνευματική ενόχληση. Η ηθικοπνευματική μας κατάστασις παίζει σπουδαίο ρόλο στη χώνευση, την αφομοίωση και τη θρέψη του σώματος. Το καλύτερο φαγητό μπορεί να παράγει δραστικότερα δηλητήρια στον οργανισμό μας όταν κάνεις το φαΐ με ψυχική διαταραχή. Έχει αποδειχθεί πως μια τροφή που χωνεύει κανονικά σε δυο ώρες, όταν ο άνθρωπος τη φάει στενοχωρημένος, παραμένει στο στομάχι του και ως 2-3 μέρες! Το ίδιο συμβαίνει και σ’ εκείνους που παθαίνουν από οξείες αρρώστιες. Είναι επομένως απαραίτητο ν’ αποφεύγουμε τον θυμό, τη λύπη την ανησυχία και κάθε τι που μας διεγείρει το νευρικό μας σύστημα.

(από το βιβλίο «Τροφή και Υγεία» του Ηλία Πέτρου).
Φυσική υγιεινή