Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΝΝΑΒΗ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

Κάνναβης

Η αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν ακόμη και σε μικρές δόσεις μαριχουάνας για 20 ημέρες υπέφεραν από διαρκή εγκεφαλική βλάβη στην ενηλικίωση

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι που καπνίζουν τακτικά  κάνναβη ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας

Από την Ellie Zolfagharifard

Οι έφηβοι που καπνίζουν τακτικά κάνναβη υποφέρουν μακροχρόνια από εγκεφαλική βλάβη και διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια.

Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι το φάρμακο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μια γενετική ευαισθησία στη διαταραχή της ψυχικής υγείας - και θα μπορούσε να είναι η αιτία για αυτό.

Ο Asaf Keller, από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Maryland, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τους κινδύνους των εφήβων που καπνίζουν κάνναβη κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσής τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε κάνναβη εξασθενεί την εγκεφαλική δραστηριότητα, με τη ζημία να συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology, έδειξε νεαρά ποντίκια στο ενεργό συστατικό της μαριχουάνας για 20 ημέρες.

Διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν εξασθενημένη, με τη ζημία να συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση.

Τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάστηκαν σοβαρές αντιπαραθέσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μαριχουάνας, με εμπειρογνώμονες διχασμένους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στους εφήβους.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που άρχισαν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα πριν από την ηλικία των 16 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης και έχουν σημαντικά υψηλότερη επίπτωση ψυχιατρικών διαταραχών.

«Η εφηβεία είναι η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η χρήση μαριχουάνας μπορεί να είναι καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sylvina Mullins Raver, υποψήφιος διδάκτορας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Maryland.

«Θέλαμε να προσδιορίσουμε τις βιολογικές βάσεις και να καθορίσουμε αν υπάρχει πραγματικός, μόνιμος κίνδυνος για τη χρήση της μαριχουάνας».

Οι επιστήμονες άρχισαν εξετάζοντας τις φλοιώδεις ταλαντώσεις σε ποντίκια. Οι φλοιώδεις ταλαντώσεις είναι πρότυπα της δραστηριότητας των νευρώνων στον εγκέφαλο και πιστεύεται ότι υποκινούν τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Αυτές οι ταλαντώσεις είναι πολύ ανώμαλες στη σχιζοφρένεια και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες εκθέτουν νέους ποντικούς σε πολύ χαμηλές δόσεις του ενεργού συστατικού στη μαριχουάνα για 20 ημέρες και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στα αδέλφια τους και να αναπτυχθούν κανονικά.

«Στα ενήλικα ποντίκια που εκτέθηκαν σε συστατικά μαριχουάνας κατά την εφηβεία, διαπιστώσαμε ότι οι φλοιώδεις ταλαντώσεις τροποποιήθηκαν έντονα και παρουσίαζαν μειωμένες γνωστικές ικανότητες», δήλωσε ο Raver.

«Βρήκαμε επίσης εξασθενισμένη συμπεριφορική απόδοση σε αυτά τα ποντίκια. Το εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι, παρόλο που τα ποντίκια εκτέθηκαν σε πολύ χαμηλές δόσεις φαρμάκων και μόνο για μια σύντομη περίοδο κατά την εφηβεία, οι εγκεφαλικές ανωμαλίες τους παρέμειναν στην ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα, αυτή τη φορά δίνοντας μαριχουάνα σε ενήλικα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο φάρμακο πριν.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που έχουν γενετική ευαισθησία στην ανάπτυξη σχιζοφρένειας.

Οι φλοιώδεις ταλαντώσεις και η ικανότητά τους να εκτελούν γνωστικά καθήκοντα παρέμειναν φυσιολογικές, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση σε φάρμακα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων εφηβικών χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

«Βρήκαμε ότι ο μετωπικός φλοιός επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τα φάρμακα κατά την εφηβεία», δήλωσε ο Keller.
«Αυτή είναι η περιοχή των εκτελεστικών λειτουργιών ελέγχου του εγκεφάλου όπως ο σχεδιασμός και ο έλεγχος των παλμών. Είναι επίσης η περιοχή που πλήττεται περισσότερο στη σχιζοφρένεια ».

Ο Keller θέλει τώρα να μάθει αν τα αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν. «Ελπίζουμε ότι θα μάθουμε περισσότερα για τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, που είναι πολύπλοκες συνθήκες», είπε.

«Αυτά τα γνωστικά συμπτώματα δεν επηρεάζονται από τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά μπορεί να επηρεαστούν από τον έλεγχο αυτών των φλοιωδών ταλαντώσεων».

Ο CANNABIS ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙ ΤΗΝ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

Μια ξεχωριστή μελέτη του Imperial College London τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης καταστρέφει την ντοπαμίνη.
Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι με  τη λήψη  μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση ατόμων, σε λήθαργο και απάθεια .

Οι χρήστες κάνναβης στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βιολογική Ψυχιατρική είχαν όλα τα συμπτώματα που μοιάζουν με ψυχωτικά, ενώ κάπνιζαν το φάρμακο, όπως παράξενες αισθήσεις ή συναισθήματα παρανοίας.

Οι ερευνητές ανέμεναν ότι η παραγωγή ντοπαμίνης μπορεί να είναι υψηλότερη, καθώς αυτό συνδέεται με την ψύχωση - αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

«Η κάνναβη είναι παράνομο φάρμακο και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το βότανο δεν είναι αβλαβές», δήλωσε ο Δρ Michael Bloomfield, του Imperial College London.

«Όταν οι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν κάνναβη φαίνεται ότι ο εγκέφαλος μπορεί αργά να επιστρέψει στην παραγωγή αρκετά φυσιολογικών επιπέδων ντοπαμίνης.

Πηγή