Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙ !!!

 


 Πράγματι... δεν είμαστε αγελάδες να τρώμε χορτάρι...🌿
 

Η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας μου είναι το Σάββατο: η μέρα της λαϊκής.
Περπατάω ανάμεσα σε πάγκους γεμάτους φρούταλαχανικάαρώματαχρώματα… κι αισθάνομαι σαν να μπαίνω σε μια γιορτή της φύσης, που σε κάθε εποχή έχει και διαφορετικές ποικιλίες γεύσεων.
Και όταν προσθέσεις τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τις άπειρες συνταγές – ωμοφαγικές ή μαγειρεμένες – τότε καταλαβαίνεις ότι η φυτική διατροφή όχι μόνο δεν είναι βαρετή, αλλά ένα ζωντανό πάρτι 🎉.
🥬 Οι “ατάκες” που ακούμε…
Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν σε ομάδες φυτοφαγικής διατροφής:
«Τι τρώτε δηλαδή; Μαρούλια;»
ή το θρυλικό:
«Δεν είμαστε γελάδες να τρώμε χορτάρι.»
Ε, λοιπόν… αυτοί μάλλον:
• δεν έχουν πάει ποτέ σε λαϊκή αγορά,
• δεν έχουν δει μανάβικο ή τμήμα μαναβικής σε σούπερ μάρκετ,
• δεν έχουν ακούσει ποτέ για το επάγγελμα του αγρότη,
• νομίζουν ότι τα λαχανικά είναι… χορτάρι,
• θεωρούν ότι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι τροφή για σκίουρους 🐿️,
• ξέρουν να μαγειρεύουν μόνο αυγά και μπριζόλες,
• και είναι πεπεισμένοι πως όποιος τρώει φυτικά… πεθαίνει από ασιτία και βαρεμάρα.
Δεν εξηγείται αλλιώς το να έχουν τέτοιες απόψεις.
🍎 Για τους “low-carb που βρήκαν την υγειά τους”
Πολλοί από αυτούς λένε ότι κόβοντας τους υδατάνθρακες και τρώγοντας σχεδόν μόνο ζωικά «βρήκαν την υγειά τους».
Και μπορεί να βελτιώθηκε πράγματι η υγεία τους, αλλά αυτό συνέβη προσωρινά επειδή έκοψαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες - που προφανώς μόνο από αυτούς έτρωγαν - δηλ προϊόντα βιομηχανίας και βαριάς μαγειρικής.
Οι φυσικοί υδατάνθρακες: φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ρίζες, καρποί — είναι τροφή ζωής και υγείας.
Όταν κάποιος κόβει και τους δύο και αυξάνει τα ζωικά στο φουλ… το σώμα αργά ή γρήγορα πληρώνει τον λογαριασμό.
🌱 Η δική μου διαδρομή
Δεν προσπαθώ να επιβάλω απόψεις. Θέλω μόνο να υπενθυμίζω τα βασικά της υγιεινής φυτικής διατροφής, όπως τα διδάσκει η Φυσική Υγιεινή — κι όπως τα ζω κι εγώ εδώ και 10 χρόνια.
Μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα σε ψητοπωλείο (των γονιών μου), έτρωγα ό,τι ζωικό υπήρχε και ό,τι επεξεργασμένο κυκλοφορούσε — και μετά την ηλικία των 30 άρχισα να το πληρώνω ακριβά, σε υγεία, ενέργεια, ποιότητα ζωής, και βέβαια σε γιατρούς και φάρμακα.
Με τη ζωντανή φυτική διατροφή όχι μόνο ξαναβρήκα την υγειά μου, αλλά ξανασυνδέθηκα με τη φύση: με τις εποχές του χρόνου και τα χρώματα, τις γεύσεις, την απλότητα και τη δύναμη που κουβαλά κάθε καρπός ανάλογα την χρονική περίοδο.
Κάθε εβδομάδα, η λαϊκή αγορά μου το θυμίζει ξανά.
👉 Το απλό, διαχρονικό μέτρο
Κλείνω λοιπόν το δημοσίευμα, με αυτό που μας δίδαξαν οι μεγάλοι φυσικοί υγιεινιστές - Ηλίας Πέτρου, Σάββας Σαββίδης και άλλοι -
τα 2/3 της διατροφής μας να είναι ζωντανές φυτικές τροφές,
και το υπόλοιπο 1/3 ελαφριά, εύπεπτα μαγειρευτά.
Έτσι είμαστε υγιείς, χορτάτοι, και μπορούμε και να ξεφεύγουμε που και που… πχ σε μια κοινωνική εκδήλωση βρε αδερφέ 😉...
🍀 Πιο Απλά, πιο Φυσικά, πιο Ζωντανά 🌞
Ανδρέας Κ.
Φίλοι της Φυσικής Υγιεινής