Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

ΣΟΚΟΛΑΤΑ;

 


Το «δεν πάθαμε κάτι»  σηκώνει συζήτηση — αλλά ας την αφήσουμε για άλλη φορά.

Το βασικό θέμα είναι πως και τα ίδια γλυκά... δεν είναι καν πια τα ίδια.

Αυτό που κάποτε ήταν σοκολάτα, ζάχαρη, γάλα και ίσως κάποιοι ξηροί καρποί, σήμερα είναι γεμάτο με τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, φτιαγμένα για να μειώνουν το κόστος, να εθίσουν και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του.

Ακόμα και γλυκά που τα γνωρίζουμε από παιδιά, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν κάποτε.

Ας πάρουμε τη γνωστή σοκολάτα snickers. 

Αυτά ήταν τα συστατικά της πριν από κάποιες δεκαετίες:

ζάχαρη, γλυκιά σοκολάτα γάλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, φιστίκια, ζαχαρούχο γάλα, φυτικό λάδι, γάλα βύνης, ασπράδι αυγών, αλάτι.

Αυτά είναι τα συστατικά της σήμερα:

Zάχαρη, φιστίκια, σιρόπι γλυκόζης, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, βούτυρο κακάο, κακαομάζα, ηλιέλαιο, λακτόζη, λιπαρά γάλακτος, σκόνη ορού γάλακτος, φοινικόλιπος, αλάτι, Λακτόζη και πρωτείνη απο ορό γάλακτος (απο γάλα), γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), κοκκέλαιο (έλαιο καρύδας), ασπράδι αυγού σε σκόνη, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, πρωτείνη γάλακτος.

Γι’ αυτό αξίζει να βλέπουμε τα πράγματα με καθαρή ματιά, όχι μόνο με νοσταλγία.

ΔΕΝ είναι "όπως παλιά" — και το ξέρουμε κατά βάθος.

Ο περιορισμός των γλυκών που τρώει το παιδί σου δεν του στερεί τη χαρά της παιδικής ηλικίας — το προστατεύει από τις χρόνιες ασθένειες.

Kemper.gr