Το Phonegate Alert σημειώνει με μεγάλη προσοχή τη δημοσίευση στις 3 Μαρτίου 2025 μιας μελέτης της Santé Publique France (SPF) σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (AYA) ηλικίας 15 έως 39 ετών. Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει μια ανησυχητική αύξηση στο γλοιοβλάστωμα. (2000-2020). Αυτό αντιπροσωπεύει μια συνολική αύξηση περίπου 233% σε διάστημα 20 ετών!
Γλοιοβλάστωμα: Κόκκινος συναγερμός στους νέους
Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις τάσεις που παρατηρούνται για άλλους τύπους καρκίνου. Ενώ η συνολική επίπτωση των καρκίνων στον πληθυσμό της AYA έχει αυξηθεί ακολουθούμενη από σταθεροποίηση (ή ακόμη και ελαφρά μείωση), η συνεχιζόμενη αύξηση των γλοιοβλαστωμάτων ξεχωρίζει. Σε ό,τι αφορά τους όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) γενικά, η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ερμηνείας των δεδομένων με προσοχή λόγω διαφόρων πιθανών προκαταλήψεων, αλλά η συγκεκριμένη αύξηση στα γλοιοβλαστώματα παραμένει μια κύρια αιτία ανησυχίας.
Η τάση επιταχύνεται: ανησυχητική!
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2018, η Santé Publique France σημείωσε τετραπλάσια αύξηση του αριθμού των γλοιοβλαστωμάτων σε 30 χρόνια (δηλαδή αύξηση 300% την περίοδο 1990-2018). Αν και η άμεση σύγκριση είναι δύσκολη, μια προσεκτική προέκταση της αύξησης του πληθυσμού της AYA σε διάστημα 30 ετών υποδηλώνει ότι η τάση μπορεί να έχει επιταχυνθεί περαιτέρω.
Όπως εξηγεί το SPF σε αυτή τη νέα έκθεση:
«…η αύξηση των γλοιοβλαστωμάτων (+ 6,11% ετησίως σε αυτή τη μελέτη) έχει ήδη παρατηρηθεί στην έκθεση για την εξέλιξη της επίπτωσης μεταξύ 1990 και 2018 [25], στην οποία η συχνότητα των ιστολογικά επιβεβαιωμένων γλοιοβλαστωμάτων αυξήθηκε κατά + 3,6% ετησίως στους άνδρες και + 3,3% ανά έτος (συνολικά ανά έτος).
Το Phonegate Alert ηχεί για άλλη μια φορά
Αυτή η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις που η ΜΚΟ μας εκπέμπει συνεχώς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα εκείνα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα.
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη χρονική συσχέτιση μεταξύ της μαζικής χρήσης smartphone από νέους και της αντίστοιχης αύξησης των γλοιοβλαστωμάτων. Επικυρώνει επίσης τις ειδοποιήσεις που εκδόθηκαν κατά το σκάνδαλο Phonegate, το οποίο αποκάλυψε υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ακόμη και σήμερα», λέει ο Δρ Marc Arazi , Πρόεδρος του Phonegate Alert. Επισημαίνει την ευθύνη των δημόσιων αρχών και, κυρίως, της ευθύνης της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας».
Γλοιοβλάστωμα: έκθεση σε ραδιοσυχνότητες που προσδιορίζεται ως παράγοντας κινδύνου
Η νέα έκθεση SPF τονίζει ξανά, μεταξύ των γνωστών ή ύποπτων παραγόντων κινδύνου:
«εθνοτική καταγωγή, φύλο, οικογενειακό ιστορικό γλοιωμάτων, γενετικών ασθενειών, ακτινοβολίας ή περιβαλλοντικών εκθέσεων (ιδιαίτερα φυτοφαρμάκων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) και εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης που παρέχουν ιοντίζουσα ακτινοβολία [26-29].
Ήρθε η ώρα να δράσουμε: τα αιτήματά μας
Το Phonegate Alert επιμένει στην ανάγκη να μην αγνοηθεί αυτό το σήμα συναγερμού και προτρέπει τις υγειονομικές αρχές:
- Ενίσχυση της ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και της ανάπτυξης γλοιοβλαστώματος σε νεαρούς ενήλικες και στο γενικό πληθυσμό.
- Καλύτερη ενημέρωση του κοινού , και ειδικότερα των νέων, για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία (στειρότητα, όγκοι του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος) που συνδέονται με την υπερβολική και απρόσεκτη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών εκπομπής κυμάτων.
- Εφαρμόστε αμέσως την αρχή της προφύλαξης στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ιδίως περιορίζοντας την έκθεση παιδιών και εφήβων.
Προστατέψτε τον εαυτό σας: απλές χειρονομίες
Το Phonegate Alert μας υπενθυμίζει ότι μπορούν να ληφθούν απλά, χωρίς κόστος μέτρα για τη μείωση της έκθεσης στα κύματα από τα smartphone μας, όπως:
- Χρησιμοποιήστε το μεγάφωνο και το κιτ hands-free.
- Κρατήστε το τηλέφωνό σας πάντα μακριά από το κεφάλι και το σώμα σας.
- Αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σε περιοχές όπου η λήψη είναι κακή.