- ΤΡΩΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ -
Μιά πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του Κύπριου Φυσιοθεραπευτή κ. Σ. ΣΑΒΒΙΔΗ, που έδωσε στον Βόλο, Ελλάδος, (Έκ τής έφημερίδος του Βόλου 'Ελλάδος "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 1.6.80)..
-------------------------------------------------------------
Το άρθρο της εφημερίδας έχει ως εξής:
Πολύ ένδιαφέρουσα ύπήρξε ή διάλεξη πού έδωσε ό Κύπριος Φυσιοθεραπευτής κ. Σάββας Σαββίδης στήν αίθουσα τού Γαλλικού ’Ινστιτούτου στόν Βόλο, στές 31.5.1980.
Ό κ. Σαββίδης ύποστήριξε ότι δέν ύπάρχουν άθεράπευτες άσθένειες όταν ό άνθρωπος έπανέλθει στή φυσική του ζωή καί σταματήσει τις καταχρήσεις στή διατροφή του πού επέβαλαν ό σύγχρονος τεχνολογικός ψευτοπολιτισμός καί τά συμφέροντα τών μεγάλων έπιχειρήσεων, πού άσχολοΰνται μέ τή διακίνηση τών τροφίμων. Γιά τή διατήρηση τής ύγείας μας συνιστά τή φρουτοφαγία, τή χορτοφαγία, τις ώμές σαλάτες, τούς φυσικούς χυμούς φρούτων, τό μέλι, τούς ξηρούς καρπούς καί τήν άποφυγή του κρέατος, παραγομένου άπό άφύσικες δηλητηριώδεις ζωοτροφές.
Τά φρούτα, είπε, πρέπει νά τρώγονται σέ ξεχωριστά γεύματα καί νά είναι καλά πλυμένα καί ώριμα. Τό ίδιο ισχύει καί γιά τά λαχανικά, όπως τό μαρούλι, τό λάχανο, τή ντομάτα, τό καρόττο κλπ., πού πρέπει νά τρώγονται ώμά γιά νά διατηρούν τίς βιταμίνες. Δέν πρέπει τά φρούτα νά τρώγονται μετά άπό ένα γενναίο γεύμα, σάν έπιδόρπιο, γιατί τότε κάνουν μάλλον ζημιά, παρά ώφέλεια, δημιουργώντας ζυμώσεις, ξυνίλες, άέρια.
Ό ίδιος, δέν δοκίμασε κρέας καί άλάτι έπί 44 χρόνια καί διατηρεί σέ καλή κατάσταση τήν υγεία του στά 74 του χρόνια. Πρόσθεσε, όμως, ότι γιά όσους έχουν συνηθίσει τό κρέας καί τά άλλα ζωικά προϊόντα (όταν έννοεΐται, τά ζώα δέν τρέφονται μέ άφύσικες τοξικές ζωοτροφές, γεμάτες έπικίνδυνα τοξικά φάρμακα, άπό κερδοσκοπικές έπιδιώξεις), μπορούν νά χρησιμοποιούν μιά, ή τό πολύ δυό φορές τη βδομάδα. Συνέστησε στις νοικοκυρές νά καταργήσουν όριστικά τά τσιγαρισμένα καί τηγανητά φαγητά, καί νά πεταξουν τά τηγάνια, τά μαγειρικά σκεύη άπό άλουμίνιο καί τις όδηγίες τών Τσελεμεντέδων. Ή όξΰτητα τού λαδιού, είπε, όταν μπαίνει στό τηγάνι, δεκαπλασιάζεται καί δηλητηριάζει τόν όργανισμό μας δημιουργώντας χολεστερίνη καί θρομβώσεις.
Δέν πρέπει νά κάνουμε ύπερσιτισμό, άλλά έπιβάλλεται νά χρησιμοποιούμε πολλές άμαγείρευτες τροφές πού είναι πλούσιες σέ βιταμίνες. Πρέπει νά άποφεύγουμε τις κονσέρβες καί τά έτοιμα φαγητά, γιατί διατηρούνται μέ συντηρητικά πού βλάπτουν τήν ύγεία μας.
Επέκρινε τήν πολυφαρμακία καί έτόνισε ότι άρρώστειες, όπως ό πυρετός, ό βήχας, ή ευκοιλιότητα πρέπει νά βοηθοΰνται, μέ φυσικά μέσα νά άκολουθήσουν τή φυσιολογική πορεία τους, γιατί αύτό άπαιτεΐ ή άνάγκη του πάσχοντος όργανισμού. Μπορούμε, είπε μέ ένα χάπι νά σταματήσουμε άμέσως τις άρρώστειες αυτές, άλλα αύτό δέν σημαίνει ότι γίνεται καί ριζική θεραπεία στόν όργανισμό μας.
Δέν πρέπει άκόμη, νά δίνουμε τροφή στόν άρρωστο όταν δέν πεινάει. Ή νηστεία δέν κάνει κακό στόν άρρωστο. Η πολυφαρμακία δημιουργεί παρενέργειες καί νέες άσθένειες.
Αναφερόμενος στά μικρόβια είπε ότι πρέπει νά συνηθίσουμε στήν ιδέα ότι πρέπει νά συμβιώσουμε μ' αύτά μιά πού είναι άδύνατο νά τά άποφύγωμε γιατί καί αύτός ο άέρας πού άναπνέουμε περιέχει δισεκατομμύρια. Ωστόσο πρέπει νά μή δημιουργούμε μεσα μας γόνιμο έδαφος γι' αυτά μέ άφύσικη άνθυγιεινή διατροφή, καταχρήσεις καί έκφυλισμό, καί όσο μπορούμε, νά φροντίζουμε νά ζούμε σέ καθαρό καί ύγιεινό περιβάλλον.
Πρόσθεσε ότι οί πιό θανατηφόρες άρρώστειες, όπως οί καρδιακές παθήσεις, οί έγκεφαλικές συμφορήσεις, οί άρτηριοσκληρώσεις, ό_καρκίνος κλπ. δέν έχουν σχέση μέ τά μικρόβια.
Όταν ζούμε φυσική ζωή τά μικρόβια δέν βρίσκουν γόνιμο έδαφος στόν όργανισμό μας γιά νά δημιουργήσουν έξ ανάγκης τά διάφορα συμπτώματα τών άσθενειών μέ σκοπό τόν μεταβολισμό, τήν κατανάλωση ή καί τήν άπομάκρυνση τής τοξικής περιττής ύλης, τής ριζικής αιτίας ΟΛΩΝ των άσθενειών, και των πιό επικίνδυνων, όγκων καρδιακών κλπ πού καθόλου δέν σχετίζονται μέ τά... μικρόβια!...
Υπογράμμισε έπίσης τΙς καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος γιά τά πνευμόνια μας καί τήν καρδιά μας καί τη φοβερή έπίδραση των οινοπνευματωδών ποτών στόν όργανισμό μας. Τά οινοπνευματώδη έμποδίζουν τή χώνευση, άλλοιώνουν τό αίμα καί τάν έγκέφαλο καί μας κάνουν πραγματικά έρείπια. Λίγο άγνό κρασί όταν βρεθεί γιά εκείνους πού έργάζονται χειρονακτικά, ένώ δέν ώφελεΐ τούς διανοητικά έργαζομένους.
Αναφέρθηκε κατόπιν στις ψυχικές άσθένειες πού μπορούν νά μας καταστρέφουν καί σωματικά. Ό θυμός, τά νεύρα, τό μίσος, τό άγχος, ή έκδίκηση είναι πάθη πού πρέπει νά τά άποβάλουμε γιατί επιδρούν άσχημα στήν κατάσταση τής υγείας μας. Καί στις πιό δύσκολες καταστάσεις καί στενοχώριες μας δέν πρέπει νά άπελπιζόμαστε, δέν πρέπει νά θυμώνουμε άλλά νά διατηρούμε τήν ψυχραιμία μας, καί νά έχουμε κατανόηση άπέναντι των άλλων, άκόμη καί των έχθρών μας, γιατί όλα περνούν μέ τό χρόνο. "Αλλωστε ό άνθρωπος πρέπει νά άγωνίζεται γιατί όσοι δέν αγωνίστηκαν καί τά βρήκα όλα έτοιμα δέν είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι.
Όταν νομίζουμε ότι είμαστε υγιείς, πράγμα πού συμβαίνει γιά έλάχιστους άνθρώπους, δέν νοιαζόμαστε γιά τή διατήρηση τής ύγείας μας καί μολύνουμε τον όργανισμό μας μέ καταχρήσεις, μέ ξενύχτια, μέ άκολασίες. "Οταν όμως άρρωστήσουμε τότε τρέμουμε γιά τή ζωή μας καί καταφεύγουμε στά χάπια, στά κατατόπια καί στις έγχειρήσεις.
Απαντώντας τέλος σέ ερωτήσεις άκροατών ό κ. Σαββίδης, είπε ότι τό σάκχαρο των φρούτων δέν βλάπτει τούς διαβητικούς καί μέ μιά συνεχή φρουτοφαγία, δυό ή τριών εβδομάδων, αύτό μπορεί νά άποδειχθεΐ. Είπε άκόμη ότι πρέπει νά προτιμούμε τό πιτυρούχο ψωμί γιατί τό πίτουρο καταπολεμά τή δυσκοιλιότητα, διευκολύνει τήν πέψη καί συνέστησε νά μή γίνεται χρηση άπό άλάτι στό φαγητό. Κατέληξε τελικά μέ την άποψη ότι οί τροφές πού τρώμε είναι τό φάρμακό μας, όπως είχε πει καί ό 'Ιπποκράτης καί ότι ή διατροφή μας κατά τά τρία τέταρτα πρέπει νά στηρίζεται στα φρούτα, τά λαχανικά, τούς χυμούς καί τούς ξηρούς καρπούς.
Τελειώνοντας τόνισε πώς, όλες οί κυβερνήσεις πού ένδιαφέρονται πραγματικά γιά τήν θετική πρόληψη τών σοβαρωτάτων καί έξοντωτικών άσθενειών του 20ου αίώνός πρέπει νά ένδιαφερθοϋν πάση θυσία γιά τήν ύγιεινή διαφώτιση ενάντια στες όλέθριες συνήθειες, καί την υγιεινή διατροφή του λαοΰ, μέ θετικό άποτέλεσμα τήν έξασφάλιση τής πλήρους ψυχο σωματικής ύγείας, πού είναι παντού καί πάντοτε ή σοβαρώτερη Εθνική οίκονομία, καί ή πιό θετική εύτυχία και άπόλαυση στή ζωή.
---------------------------------------------------------
Το άρθρο για την διάλεξη υπάρχει στο βιβλίο του Σάββα Σαββίδη: "Τροφή και Υγεία - Διατροφή του Παιδιού και Υγιεινή Μαγειρική" - Γ' έκδοση 1980 -
Ανδρέας Καραβιώτης