Οί βιταμίνες είναι πολύ ευαίσθητες στη ζέστη. Δυνατό ή πολύωρο μαγείρεμα τις καταστρέφει. Μέ τό βρασμένο δέ νερό πετούμε καί τις βάσεις - την υγιεινή σημασία τών οποίων εξηγούμε στη μελέτη μας «Τί τρώμε» ή «Εγκόλπιο Φυτοφάγου».
Ώστε τό νά ζή κανείς μόνο από μαγειρεμένα φαγητά είναι σά νά καταδικάζη τον εαυτό του σέ αυτοκτονία. Καί όμως ό πολιτισμένος άνθρωπος κατήντησε νά ζή σχεδόν αποκλειστικά από μαγειρεμένα φαγητά τόσο στο σπίτι όσο καί στο ξενοδοχείο, τόσο από άγνοια εκλογής όσο καί από φόβο τών μικροβίων.
Είναι αυταπάτη όμως νά νομίζουμε ότι μπορούμε νά αποφύγουμε την επαφή μας μέ τά μικρόβια. Τρώμε τις μπριζόλες μέ τό αίμα, κρέας ώμο ή σχεδόν ωμό καί παίρνουμε τα παράσιτα, τρώμε τό βούτυρο επίσης ωμό όπως καί τό τυρί και ούτε που σκεπτόμαστε τά μικρόβια, αναθεματίζουμε όμως τις ωμές σαλάτες ενώ τρώμε ωμά στρείδια!
Καταδικάζουμε δηλ. τον εαυτό μας στη συνεχή δηλητηρίαση, πτωματοφαγία καί ατροφία καί ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες στον κ α ρ κ ί ν ο καθώς καί σέ κάθε άλλη άρρώστεια. Ζούμε μέ ουτοπίες !
--------------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αριστοτέλη Τσάγαλου: "Μυστικά της Υγείας"... - 1929 -
Ανδρέας Καραβιώτης