Το φαγητό σου να μη διαρκεί ούτε 10 λεπτά, πράγμα πού σημαίνει πώς στέλνεις αμάσητη τήν τροφή στο στομάχι πού δέν έχει βέβαια δόντια νά τήν μασήσει, άλλά ούτε καί μία ώρα, οπότε άρχίζει ζύμωσις. Μισή ώρα με 40 λεπτά τής ώρας είναι άρκετός χρόνος γιά τή διάρκεια τοΰ φαγητού καί έπιτρέπει καλή μάσησι καί καλή σιέλωσι.
ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΣΗΣΙΣ ΤΟY ΦΑΓΗΤΟΥ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΛΟΙΦΗ Η ΤΡΟΦΗ. H καλή μάσησις καί ή καλή σιέλωσις - σιέλωσις όχι μόνον τής στερεάς τροφής άλλα καί των χυμών φρούτων ή λαχανικών, πού είναι τροφές - άποτελεί τή βάση καλής καί φυσιολογικής πέψεως. Η καλή δέ σιέλωσις άποτελεί τήν πρώτη φάσι τής πέψεως τών άμυλούχων τροφών.
Όχι νερό ή άλλο πιοτό τήν ώρα του φαγητού, γιατί παρεμποδίζουν τή σιέλωσι καί διαλύουν καί άδυνατίζουν τά γαστρικά υγρά καί τελικά παρεμποδίζουν τήν πλήρη φυσιολογική πέψι τών τροφών. Πίνε νερό μόνον όταν διψάς καί μόνον, τουλάχιστον μισή ώρα πρό τού φαγητού, καί 2-3 ώρες μετά τό τέλος τού φαγητού. Αν συστηματικά διψάς τήν ώρα τού φαγητού, πίνε συστηματικά ένα - δύο ποτήρια νερό μισή μέ μιά ώρα πρό τού φαγητού.
-------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Ιω. Χρόνη: “ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ”... - 1954 - #Δημήτρης_Χρόνης #ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ_ΓΙΑ_ΑΣΘΕΝΕΙΣ_ΚΑΙ_ΥΓΙΕΙΣ #ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Ανδρέας Καραβιώτης