Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ΚΑΛΗ ΜΑΣΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ...



 Όταν συνηθίζουμε να τρώμε βιαστικά χωρίς καλή μάσηση και σιέλωση, τότε η τροφή αργεί πολύ να χωνευτεί. Αυτό έχει τις εξής επιπτώσεις:

  • Η τροφή παραμένει για πολύ χρόνο στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η χώνεψή της, με αποτέλεσμα να ξεκινάει η αποσύνθεσή της και να καταστρέφονται πολλές από τις θρεπτικές της ουσίες.
  • Κατόπιν οι κατεστραμμένες ουσίες μετουσιώνονται σε νοσηρές ύλες που επιβαρύνουν το έντερο, και μια ποσότητα από αυτές περνάει και στο υπόλοιπο σώμα με την μορφή οξέων (τοξίνες).
  • Με την συσσώρευση των οξέων δηλητηριάζονται σιγά σιγά τα εσωτερικά όργανα, δυσχεραίνεται η λειτουργία τους και προσελκύονται παρασιτικοί οργανισμοί (μικρόβια, μύκητες, κ.α.).
  • Με όλα αυτά δημιουργούνται οι βάσεις για τις ασθένειες που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν.
  • Χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος από την γευστική απόλαυση των τροφών.
  • Μέχρι να έλθει το αίσθημα κορεσμού της πείνας θα έχουμε φάει πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμασταν.
  • Ταυτόχρονα ο οργανισμός πρέπει να ξοδεύει πολύ ενέργεια για να διαχειρίζεται όλη αυτή την επιβαρυντική κατάσταση.
Γιαυτό μία από τις βασικές φροντίδες του εαυτού μας είναι και το να μασάμε καλά την τροφή μας...
-------------------------------------------------------------
Το απόσπασμα στην εικόνα είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ιω. Χρόνη: "ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ" - 1978 -...
ΑΚΑΡ
(Από Ανδρέα Καραβιώτη)