Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D : Η ΔΥΝΑΜΗ "ΔΕΛΤΑ"ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



Το ειδικό χαρακτηριστικό της σε σχέση με άλλες βιταμίνες είναι πως εμφανίζει χαρακτηριστικά ορμόνης (χημικά μηνύματα εξαιρετικής ισχύος σε κυτταρικό επίπεδο) δηλαδή τροποποιεί την έκφραση γονιδίων.

Η D έχει ανοσοδιαμορφωτική ικανότητα δηλαδή ρυθμίζει τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού. Υποδοχείς αυτής, βρίσκονται σε όλα τα κύτταρα των θηλαστικών. Το 80% παράγεται από τον οργανισμό και μόνο το 20% απορροφάται από τη διατροφή.

Οι υπεριώδεις ακτίνες κλάσης Β (UVB) φωτοκαταλυτικά μετατρέπουν την χοληστερόλη (άρα δεν τη βαράμε με στατίνες) σε πρόδρομη D3 και μετά σε ΑΝΕΝΕΡΓH D3 (καμία βιολογική δράση). Η D3 "ξυπνάει" από τα αποτοξινωτικά ένζυμα του ήπατος της ομάδας Κυτόχρωμα P450.

Επομένως ένας σοβαρός λόγος έλλειψης D3 στις αιματολογικές (εκτός από τα αντιηλιακά και τα γυαλιά ηλίου που σταματάνε τις UVB) είναι ότι τα Ρ450 ένζυμα είναι απασχολημένα με την αποτοξίνωση και δεν επαρκούν για την ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ της D3. Προφανώς τα συμπληρώματα περιέχουν D3 μεν αλλά ΑΝΕΝΕΡΓΗ.

Το δεύτερο στάδιο εκεί δηλαδη που η D3 "παίρνει τον οπλισμό της" είναι στα νεφρά και συγκεκριμένα στα μιτοχόνδρια των νεφρικών κυττάρων. Άρα κουρασμένα νεφρά επίσης μπορεί να σημαίνουν χαμηλή "ξύπνια" και "οπλισμένη" D3.

Η D3 παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανοσία. Ρυθμίζει την παραγωγή μονοκυττάρων. Στα Τ λεμφοκύτταρα ρυθμίζει την παραγωγή των κυτοκινών (χημικά τηλέφωνα). Επίσης φαίνεται ότι βοηθά στην ανοσολογική απόκριση για τους εξής ιούς: HRV (Ρινοϊός), Γρίπης (διάφοροι ιοί), RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), DENV (Ιός του δάγκειου πυρετού), HCV (Ιός ηπατίτιδας C), HIV (Ιός Ανοσοανεπάρκειας γνωστός με το σύνδρομο του AIDS) και τον SARS-CoV-2.

Ειδικά για τον SARS-CoV-2 φαίνεται ότι κάποιοι μεταβολίτες της D3 αναπληρώνουν την επιφανειοδραστική ουσία των πνευμοκυττάρων ΙΙ η οποία καταρρέει λόγω της καταιγίδας κυτοκινών (χημικά τηλέφωνα βραχυκυκλωμένα) με αποτέλεσμα την εμφάνιση του SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

Στο SARS οι κυψελίδες γεμίζουν υγρό με αποτέλεσμα την μη επαρκή ανταλλαγή των αερίων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Για να ξεπεραστεί αυτό, με μηχανικό τρόπο αυξάνεται η πίεση του εισπνεόμενου αέρα (διασωλήνωση) αλλιώς επέρχεται θάνατος λόγω "πνιγμού".

Άρα: την αγαπάμε τη D3? Μάλλον ναι.

Το να βοηθήσουμε την ενδογενή παραγωγή της είναι συχνά πιο αποτελεσματικό από το να πάρουμε σκέτα ένα συμπλήρωμα D3 η D2. Πως το κάνουμε;

1. Δε φοράμε γυαλιά ηλίου για ψύλλου πήδημα (μόστρα) εκτός αν υπάρχει πάθηση και αντίστοιχη εντολή από τον θεράποντα ιατρό. Επίσης κάποιες φορές καλό είναι να φοράμε όταν οδηγούμε ντάλα καλοκαίρι για την αποφυγή προσωρινής τύφλωσης λόγω των αντανακλάσεων.

2. Κάνουμε τακτικές αποτοξινώσεις (ιδανικά κάθε 6μηνο) σε όλο το σύστημα του οργανισμού (παχύ έντερο, ήπαρ, νεφρά και πνεύμονες). Ο αποτοξινωτής είναι ΜΟΝΟ το ήπαρ, τα άλλα όργανα απλά αποβάλλουν.

3. Δε βάζουμε αντιηλιακά το καλοκαίρι ειδικά αν είναι χημικάτζες από περίπτερο. Τα ξενο-οιστρογόνα που περιέχουν και το αλουμίνιο πάνε μέσω του αίματος σε όλα τα όργανα και τα σακατεύουν ειδικά το ήπαρ.

4. Αγαπάμε τον ήλιο και τον κυνηγάμε. 20 λεπτά να μας δει στο πρόσωπο και στους πήχεις είναι επαρκές. Αλλά αν δε λειτουργήσει ο μηχανισμός της ενεργοποίησης τότε πάλι έλλειψη θα έχουμε.

5. Δεν πλακωνόμαστε στα συμπληρώματα χωρίς αιματολογικές εξετάσεις. Η περίσσεια της D3 συσσωρεύεται και κάνει ζημιές ειδικά στα νεφρά.