Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΜΗΛΑ : ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΗΛΙΤΗΣ...

·


Το χιόνι σκέπασε τα πάντα και τον οπωρώνα με τις μικρές μηλιές, φορτωμένες με μήλα. Όχι δεν τα ξέχασαν, δεν τα εγκατέλειψαν στο έλεος της παγωνιάς. Απλά τα άφησαν να παγώσουν! Να γίνει η ζύμωση, να εμπλουτιστούν με σάκχαρα, να ομογενοποιηθούν τα αρώματα με φυσικό τρόπο, πάνω στο δέντρο και να μεταμορφωθούν σε εκλεκτό μηλίτη. Όχι έναν οποιοδήποτε μηλίτη, αλλά τον περίφημο μηλίτη του πάγου. Τον ice apple wine. Οι παραγωγοί που επιδίδονται στην καλλιέργεια μηλεώνων αποκλειστικά για την παραγωγή του παγωμένου μηλίτη, συνεχώς αυξάνονται, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, στον Καναδά, απ’ όπου και οι φωτογραφίες. Το Κεμπέκ είναι η περιοχή του ice apple wine και ο κρυστάλλινης διαφάνειας μηλίτης του διαφυλάσσεται με αυστηρότατες προδιαγραφές και φυσικά είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. 


Σχεδόν 10 κιλά μίλα απαιτούνται για την παραγωγή ενός λίτρου παγωμένου μηλίτη.

Όμως το μεράκι, οι παγωμένες συνθήκες, προφανώς και η υψηλή τιμή στην διεθνή αγορά, δίνουν αξία και υπεραξία στην προσπάθεια των αγροτών. Η συγκομιδή γίνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με το θερμόμετρο να αγγίζει του -10 βαθμούς. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για την παραγωγή άριστου παγωμένου μηλίτη.

Τι λέτε; Δεν θα μπορούσαμε στις ορεινές μας μηλοκαλλιέργειες, ιδιαίτερα στην Δ. Μακεδονία, όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδανικά παγερές και το έδαφος πολύ φιλικό στην μηλοπαραγωγή, να κάνουμε μία προσπάθεια; Αντί να πωλούνται τα μήλα σε ευτελή τιμή για τον παραγωγό ή να πετιούνται σε χωματερές και χωράφια…

Θέλει ευελιξία η επιχειρηματικότητα, φυσικά και στον πρωτογενή τομέα. Η υιοθέτηση καινοτόμων προοπτικών δίνει γενικότερα οφέλη και συγκρατεί νέους ανθρώπους στην ύπαιθρο.