Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ


Τα παντζάρια αν και θεωρούνται φθινοπωρινό λαχανικό μπορούμε να κάνουμε σπορά στο τέλος του χειμώνα και να έχουμε φρέσκα παντζάρια στο τέλος της άνοιξης και της αρχές του καλοκαιριού.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) τρώγεται ωμό τριμμένο στο ρεντέ, όσο και μαγειρεμένο ή το κάνουμε χυμό. Το παντζάρι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χυμό, ώστε να απολαύσουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά που χάνονται με το μαγείρεμα.

Τα παντζάρια μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε εύκολα στον κήπο μας αλλά αν δεν έχουμε κήπο μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε μεγάλες γλάστρες.

Το παντζάρι θέλει γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί η σαρκώδης ρίζα χρειαζόμαστε αφράτο χώμα, χωρίς πέτρες.

Το παντζάρι αναπτύσσετε σε δροσερό περιβάλλον και μακριά από ακραίες θερμοκρασίες, με ιδανικές θερμοκρασίες από τους 15°C μέχρι τους 25°C. Σε πολύ παγωνιά ή σε πολύ ζέστη, οι ρίζες του παντζαριού δεν αναπτύσσονται σωστά.

Το παντζάρι μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμυδάκι, σκόρδο και μαρούλι και να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σπορά του παντζαριού.

Παίρνουμε ένα μπολάκι και βάζουμε λίγο άμμο ή χώμα από τον κήπο, μέσα ρίχνουμε τους σπόρους του παντζαριού, ανακατεύουμε το χώμα με τους σπόρους και μετά ρίχνουμε το μίγμα μας στο έδαφος. Αυτό το κάνουμε για να επιτύχουμε να υπάρχει μια ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των φυτών για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ρίζα του.

Τρίβουμε τους σπόρους πρώτα στην παλάμη μας για να σπάσει το συγκάρπιο (δηλ. περιέχει αρκετά σπέρματα μαζί) για να αποφύγουμε το να φυτρώσουν πολλοί σπόροι μαζί και να χρειάζεται να κάνουμε αραίωση μετά.

Βάθος σποράς 1,5-2 εκατοστών, απόσταση φύτευσης φυτό από φυτό 10 εκατοστά μεταξύ τους. Αν τα βάλουμε σε σειρά η απόσταση μεταξύ των σειρών 50 εκατοστά.

Αν τα παντζάρια μας είναι πυκνά μπορούμε να τα αραιώσουμε και να τα μεταφυτέψουμε.

Τα παντζάρια φυτρώνουν μέσα σε 8 μέρες.

Πότισμα

Οι ρίζες του παντζαριού είναι βαθιές και δεν έχουν μεγάλη απαίτηση σε πότισμα, οι φθινοπωρινή καλλιέργεια δεν χρειάζεται πότισμα λόγω των βροχών, βέβαια αν δούμε το έδαφος μας να στεγνώνει θα πρέπει να ποτίσουμε τα φυτά μας.

Καλλιέργεια σε γλάστρα.

Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να καλλιεργούμε παντζάρια σε γλάστρες είναι όμως μια καλλιέργεια που μπορεί να γίνει και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Χρησιμοποιούμε γλάστρες βάθους 25 εκατοστών και γόνιμο αφράτο φυτόχωμα.

Καλλιεργητικές εργασίες.

Καθαρίζουμε τα ξερά φύλλα από τα παντζάρια και τα χόρτα που βγαίνουν ανάμεσα στα φυτά μας που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη τους.

Πότε συγκομίζουμε τα παντζάρια

Συνήθως σε 2 – 3 μήνες μετά τη σπορά τους τα παντζάρια είναι έτυμα για συγκομιδή. Αν κρατάμε καλλιεργητικό ημερολόγιο μας βοηθάει να ξέρουμε πότε είναι περίπου έτυμα τα παντζάρια μας. Αν σκαλίσουμε λίγο το χώμα μπορούμε να δούμε αν το κεφάλι τους έχει φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος συνήθως τα πέντε εκατοστά για να τα βγάλουμε από το έδαφος.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα παντζάρια για λίγους μήνες, αρκεί να κόψουμε τα φύλλα μερικά εκατοστά πάνω από τους βλαστούς χωρίς να τα πλύνουμε και να τα διατηρήσουμε μέσα σε άχυρο ή άμμο σε θερμοκρασία περίπου 3 βαθμούς κελσίου.

Σπορά

Η σπορά του παντζαριού μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, ωστόσο αποφεύγονται οι πολύ ζεστοί μήνες του καλοκαιριού. Οι συχνότερες περίοδοι σποράς είναι από το Μάρτιο – Μάιο και από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.

Πηγή