Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

"ΠΥΡΕΤΟΦΟΒΙΑ" ΚΑΙ "ΙΩΣΕΙΣ"






Ο πυρετός και τα δέκατα, είναι οι μηχανισμοί άμυνας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και μικρόβια.

Ο πυρετός δημιουργείται στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμοκρασία.

Επειδή η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι κατάλληλη για να αναπτυχθούν ιοί, βακτήρια, και άλλοι μικροοργανισμοί, η θερμοκρασία ανεβαίνει φυσιολογικά όταν χρειάζεται για να τα εμποδίσει.

Γι’ αυτό και όταν το θερμόμετρο δείξει 37.0, δεν είναι απαραίτητο ότι κάποια ίωση είναι έτοιμη να προσβάλλει τον οργανισμό. 

Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 38.0 βαθμούς, πρόκειται για ευεργετικό πυρετό. 

Εδώ η επιστημονική Φυσιοπαθητική συνιστά αφαγία, διότι όπως έλεγε κι ο Ιπποκράτης:

«Το να τρως όταν είσαι άρρωστος σημαίνει ότι τρέφεις την αρρώστια σου».

Γι αυτό εξ άλλου παρατηρείται ως άμυνα του οργανισμού, η ανοσμία και η αγευσία. 

Ο πυρετός συνοδεύεται και από μερικά ακόμη συμπτώματα όπως το ρίγος, η εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, η μυϊκή αδυναμία, η κόπωση, ο πόνος στα κόκαλα, η αφυδάτωση, και η ανορεξία.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όποιος και να είναι ο λόγος που προκάλεσε τον πυρετό, χρειάζεται να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα νερού, ώστε να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να ισχυροποιηθεί ενάντια στα μικρόβια.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από: 70% νερό περίπου;




Εδώ έχει τον λόγο η επιστημονική Φυσιοπαθητική που συνιστά:

Στον πυρετό με λευκό επίχρισμα της γλώσσας, ζεστά θερμαντικά βοτανικά αφεψήματα.

Στον πυρετό με κόκκινη γλώσσα, δροσερούς φυσικούς χυμούς λεμονάδα, πορτοκαλάδα.   

Το ρίγος προκαλείται γιατί τα αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή του αίματος, με σκοπό  να διατηρείται και να αυξάνεται η θερμότητα εντός του σώματος. 

Ως αποτέλεσμα, οι μυς συσπώνται και δημιουργούν το ρίγος.  

Όταν ο πυρετός εκπληρώσει το σκοπό του, ακολουθεί η εφίδρωση που βοηθά τον οργανισμό να ψυχρανθεί και έτσι η θερμοκρασία επιστρέφει στο φυσιολογικό, και να αποβάλλει τοξίνες.

Εδώ η επιστημονική Φυσιοπαθητική συνιστά κλύσμα, και:

Ανάπαυση και κουκούλωμα στο κρεβάτι για επιβοήθηση της εφίδρωσης. 

Πόσο χρήσιμος είναι ο πυρετός ; 

Ο πυρετός είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. 

Έχει αποδειχθεί πως η ανάπτυξη κάποιων ιών και μικροβίων αναστέλλεται με την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια σε θερμοκρασίες πυρετού ενισχύουν την αμυντική δράση τους.

Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός είναι ένα «όπλο άμυνας» του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. 

Έχουν αποδειχτεί επιστημονικά τα οφέλη του πυρετού καθώς:

1) Ενεργοποιείται η «απάντηση» του αμυντικού μας συστήματος. 

2) Αυξάνεται η ενδογενής βακτηριοκτόνος δράση.

3) Δημιουργείται μία δυσμενής θερμοκρασιακή ατμόσφαιρα, καθώς γνωρίζουμε πως πολλοί αναπνευστικοί ιοί προτιμούν το δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

4) Στοχοποιείται εύκολα ο «εχθρός» που μπορεί να μετρηθεί. 

Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι ο πυρετός δεν είναι ο εχθρός, είναι απλά η ένδειξή του. 

Προειδοποιεί για την έλευση του εχθρού και ενεργοποιεί την άμυνα για να τον αντιμετωπίσει ο οργανισμός.

Η επιστροφή της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα επιτυγχάνεται με την αποβολή της θερμότητας από το δέρμα (εφίδρωση) και τους πνεύμονες (αναπνοή).

Επομένως, αν και ο πυρετός μπορεί να προκαλεί δυσφορία, ταχυκαρδία, ρίγη, αγωνία, βυθιότητα, αφυδάτωση, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακός.

Βέβαια, η αντανακλαστική αντίδραση ιατρών, νοσηλευτών, συγγενών, φίλων και ασθενών είναι να ρίξουν τον πυρετό αμέσως. 

Αν και πρέπει να υποστηριχθεί ο ασθενής, η κατακρήμνιση του πυρετού δεν είναι το ζητούμενο. 

Ο πυρετός εξυπηρετεί την αφύπνιση και την ενεργοποίηση του σώματος, αναγγέλλει τη μετάβαση στο καθεστώς της νόσησης, είναι ένας ενοχλητικός φίλος που μας ειδοποιεί για τον εχθρό που μας απειλεί.

Η αντίδραση αυτή των ανθρώπων ή ακόμα και των «ειδικών» η «πυρετοφοβία» δηλαδή, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (94%) πιστεύουν ότι ο πυρετός μπορεί να γίνει αιτία σοβαρών επιπλοκών επηρεασμένοι από τις διαφημίσεις πχ, “cold and flu” , οι δε «ειδικοί» επηρεασμένοι κι αυτοί από τις φαρμακευτικές εταιρείες χορηγούν ασύστολα αντιπυρετικά.  

Οι «Sarrell και συν». μελέτησαν τη στάση και τη συμπεριφορά των ιατρών, νοσηλευτών και γονέων απέναντι στον πυρετό και βρήκαν ότι οι γονείς ανησυχούσαν τρεις φορές περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας για πρόκληση τάχα «εγκεφαλικής βλάβης» από τον πυρετό.

Ο πυρετός προκαλείται από τη δράση πυρετογόνων ουσιών οι οποίες είναι πρωτεΐνες ή πρωτεϊνικά προϊόντα που παράγονται από μικρόβια όπως οι λιποπολυσακχαριδικές τοξίνες και απελευθερώνονται από ιστούς που εκφυλίζονται. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση του προκαθορισμένου σημείου φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλότερο επίπεδο, το οποίο ο οργανισμός αναγνωρίζει, πλέον, ως το «νέο» προκαθορισμένο σημείο και τείνει να προσαρμόσει αναλόγως τα θερμορρυθμιστικά του συστήματα. 

Συγκεκριμένα, οι πυρετογόνες ουσίες διακρίνονται σε εξωγενείς και ενδογενείς. 

Στις εξωγενείς υπάγονται μικροβιακά προϊόντα όπως οι λιποσακχαρίτες (LPS) της κυτταρικής μεμβράνης των (Gram–) βακτηριδίων που απελευθερώνονται κατά την μι- κροβιόλυση με την μορφή πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων (ενδοτοξίνες) ασκώντας πυρετογόνο δράση. 

Πυρετογόνο δράση ασκούν επίσης τα πεπτιδογλυκάνια (Gram+) που αποτελούν συστατικά όλων σχεδόν των μικροβίων καθώς και ορισμένες εξωτοξίνες των θετικών Gram-βακτηριδίων. 

Τα εξωγενή πυρετογόνα προσλαμβάνονται από τα μακροφάγα και τα μονοκύτταρα με αποτέλεσμα την παραγωγή ιντερλευκίνης-1 (IL-1) που θεωρείται και το κύριο ενδογενές πυρετογόνο. 

Στα ενδογενή πυρετογόνα κατατάσσονται ουσίες που δρουν άμεσα στο θερμορρυθμιστικό κέντρο του υποθαλάμου, όπως η IL-1, o TNF, η λεμφοξίνη, η IL-6 και η ιντερφερόνη-γ.2.

Κατά τη διάρκεια των εμπύρετων λοιμώξεων παράγονται και κυκλοφορούν μεγάλα ποσά κυτοκινών, κυρίως, όμως IL-1. 

Η πυρετογόνος δράση της είναι ορμονική, καθώς παράγεται στην περιοχή της φλεγμονής και μεταφέρεται με την κυκλοφορία στο θερμορρυθμιστικό κέντρο. 

Η IL-1 ενώνεται με ένα ειδικό υποδοχέα της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων-στόχων απελευθερώνοντας αραχιδονικά οξέα από τις φωσφορολιπάσες της κυτταρικής μεμβράνης. 

Έτσι επάγεται η παραγωγή προσταγλαδινών κυρίως της Ε2, η οποία δρα στους πυρήνες του θερμορρυθμιστικού κέντρου προκαλώντας αλλαγή του προκαθορισμένου σημείου (set point). 

Η αναγνώριση από τον οργανισμό της νέας προκαθορισμένης θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των μηχανισμών αύξησης παραγωγής θερμότητας (αύξηση μεταβολισμού, ρίγος) ενώ παράλληλα αναστέλλεται η αποβολή θερμότητας προς το περιβάλλον.

Ο πυρετός, ως φυσική απάντηση του οργανισμού στη λοίμωξη, αποτελεί όντως ωφέλιμη βιολογική διαδικασία. 

Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών επιβραδύνεται σημαντικά σε Θ> 37° C.

Η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου.

Αντιθέτως σε σοβαρές λοιμώξεις κυρίως ενηλίκων παρατηρείται αυξημένη θνητότητα όταν χορηγούνται συστηματικά αντιπυρετικά.

Τολμώ να πω πως, η λεγόμενη «πανδημία του συγκεκριμένου ιού» συμπεριλαμβανομένων και των «μεταλλάξεων του», ή των προηγούμενων ιών ακόμα και των όσων άλλων «μελλοντικών ιών» δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από, την «πανδημία των αντιπυρετικών».

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική εκτίμηση, υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο είδη μικροβίων στη Γη και το 99,999 τοις εκατό από αυτά δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Περισσότερο από το ήμισυ του στερεού σώματός μας αφού αφαιρέσουμε το νερό δεν είναι ανθρώπινο, λένε οι επιστήμονες.

Τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% του συνολικού αριθμού κυττάρων του σώματος. 

Οι υπόλοιποι είναι μικροοργανισμοί-άποικοι.

Κατά τα άλλα, οι παγκοσμίου φήμης ξένοι και ντόπιοι «ειδικοί» ας ψάχνουν για «σωτήρια» εμβόλια ή φάρμακα, με τα τρισεκατομμύρια των επιχορηγήσεων στα Ερευνητικά  Κέντρα για το «καλό τους».