Ασκληπιός θεωρούνταν γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας, η οποία ήταν κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύα. Δεν ήταν, λοιπόν, ένας απλός θνητός, αλλά υπήρξε και ο ίδιος ένας από τους ηγεμόνες της Θεσσαλίας.
Σήμερα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον τόπο της καταγωγής του: μία άποψη θέλει να γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη κατά τον 11ο αι. π.Χ. ενώ μια άλλη θέλει να γεννήθηκε πάλι στη Θεσσαλία, αλλά στο Δώτιον Πεδίον.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ασκληπιός διδάχτηκε τα μυστικά της ιατρικής από τον κένταυρο Χείρωνα.
Τα Ασκληπιεία αναδείχτηκαν σε «σχολές» της ιατρικής. Ήταν συνήθως χτισμένα κοντά σε ιαματικές πηγές και ποταμούς, καθώς η υδροθεραπεία ήταν μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς για την ίαση διάφορων παθήσεων.
Τα Ασκληπιεία αριθμούν περίπου 300 στον Ελλαδικό χώρο και τα πιο ξακουστά ήταν, σύμφωνα με τον Στράβωνα, της Τρίκκης, όπου πρωτοεμφανίστηκε η λατρεία του θεού της Ιατρικής, της Συκιωνίας εν Τιτάνη ιδρυθέν υπό του υιού του Μαχάονος Αλεξάνορος, της Τιθορέας εν Φωκίδι αφιερωμένο στο όνομα του Αρχηγέτα Ασκληπιού, της Επιδαύρου, του οποίου θεωρούνται κλάδοι τα Ασκληπιεία των Αθηνών, της Κω, της Κνίδου, της Μεγαλουπόλεως, της Δήλου, της Κυλλήνης, των Κεχρεών, όπου υπήρχε και πηγή ιαματικών λουτρών και το διάσημο, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, της Περγάμου στη Μ. Ασία, κα.
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ η δική μου πρόταση.
H ίδρυση σύγχρονων Ασκληπιείων υπό μορφή ολοκληρωμένων θερέτρων φυσικής προληπτικής θεραπευτικής & υγείας, καθώς και διδασκαλίας της επιστημονικής «Νέο-Ιπποκρατικής» ιατρικής ως «φυτώριο» νέων επιστημόνων, φαντάζει μια εξαιρετική ευκαιρία διάσωσης και ανάδειξης του φυσικού-παραδοσιακού μας συστήματος υγείας, και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την πολιτική ηγεσία, που δεν υπάρχει, διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού-φορολογικού περιβάλλοντος και δημιουργία κινήτρων προκειμένου να γίνει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα αυτό, που δεν προβλέπεται, αλλά κυρίως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΤΗΡΤΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΝΕΟ-ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, που δημιουργείται.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως το κλίμα, ο ήλιος, η θάλασσα, η μεσογειακή διατροφή, το φυσικό περιβάλλον, η ποικιλία φαρμακευτικών-θεραπευτικών φυτών, η αφθονία και ποικιλία ιαματικών πηγών, και τα «brand names» όπως Ασκληπιός, Ιπποκράτης κ.α. η ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων Ασκληπιείων θα είχε σημαντικότατα οφέλη, τόσο για το όνομα της χώρας και την υγεία των Ελλήνων, όσο και για την οικονομία της από τον τουρισμό υγείας.
Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, πχ στην Καλαμαριά, με την εγκατάσταση τέτοιου Κέντρου Φυσικής Προληπτικής & Υγείας (σύγχρονου Ασκληπιείου) και το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να επεκταθεί σε ευρύτερη κλίμακα σε όλη την επικράτεια, με την μέθοδο του «franchise».
Το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον είναι εδώ (ακόμη!) και περιμένει για επενδύσεις στον τομέα των σύγχρονων Ασκληπιείων, την ιδιωτική πρωτοβουλία μάλλον, στη χώρα που γεννήθηκε η ιατρική.
Κι ο Ασκληπιός μαζί με τον Ιπποκράτη και τόσους άλλους, θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς για το όλον εγχείρημα!
Συνεχίζεται………..