Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

JUNK NEWS


Θεωρώ ότι η εκτενής τηλεθέαση δελτίων ειδήσεων είναι από τις χειρότερες αλλά κι εθιστικότερες συνήθειες της ζωής μας. Η δική μου ζωή άλλαξε οριστικά προς το καλύτερο εδώ και 20 χρόνια όταν σταμάτησα να τα βλέπω. Όποιον έχω ρωτήσει έκτοτε που έχει κάνει το ίδιο πράγμα, είναι ακόμη πιο ένθερμος υποστηρικτής της ίδιας θεωρίας.

Έχω διαβάσει πολλά και γράψει πολλά για τα δελτία, αλλά πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο μου επιβεβαίωσε κάποια πράγματα και με έρευνες. Το βιβλίο λέγεται STOP READING THE NEWS. (Σταμάτα να «διαβάζεις» ειδήσεις)

Παραθέτω χωρίς σειρά κάποια σημεία από το βιβλίο:

Οι ειδήσεις είναι το ίδιο εθιστικές με το αλκοόλ.

Οι ειδήσεις για το μυαλό είναι ό,τι η ζάχαρη για το σώμα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 30 συνεχόμενες μέρες για να απεξαρτηθείς από τη συνήθεια αυτή.

Κάντο όσο πιο δύσκολο γίνεται να βλέπεις ειδήσεις. Βγάλε την τηλεόραση από εκεί που περνάς τον πιο πολύ χρόνο (εννοείται μακριά η τηλεόραση από υπνοδωμάτια)

Βγάζοντας τις ειδήσεις από την ζωή σου θα εξοικονομήσεις περίπου 90 λεπτά την ημέρα σε ένα κόσμο που γκρινιάζουμε μονίμως ότι δεν προλαβαίνουμε. Αυτό σημαίνει 550 ώρες το χρόνο. Εάν συμπτύξεις τις 550 ώρες σε εργάσιμες εβδομάδες (40 ώρες τη βδομάδα) θα εξοικονομήσεις άλλες 14 εβδομάδες μέσα στη χρονιά. Όταν οι άλλοι θα έχουν 52 ωφέλιμες εβδομάδες εσύ θα έχεις 66, οι 14 bonus για σένα και το όνειρό σου.

Ζωή χωρίς ειδήσεις σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, πιο καθαρή σκέψη και σίγουρα μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο μέσος άνθρωπος βλέπει/ακούει ετησίως περίπου 20,000 διαφορετικές ειδήσεις. Πόσες από αυτές πραγματικά σε βοήθησαν να πάρεις μια καλύτερη απόφαση?

Συνήθως αυτά που δεν αναφέρονται στις ειδήσεις είναι τα πιο σημαντικά. (πυρηνικά όπλα, τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, μόλυνση του περιβάλλοντος). Τα δελτία ασχολούνται με επίκαιρα αλλά όχι πάντα με τα πραγματικά σημαντικά θέματα.

Η βία κι η τρομοκρατία με τον τρόπο που παρουσιάζονται δημιουργούν μια εντελώς λάθος αντίληψη ότι μόνιμα γίνεται της π@@. Τουναντίον αντικειμενικά ζούμε στο ασφαλέστερο Σύμπαν που υπήρχε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια η βία πέφτει σταθερά, (τουλάχιστον στην Ευρώπη) όμως η προβολή της από τα δελτία συνεχώς πολλαπλασιάζεται.

Η κατανάλωση των δελτίων ειδήσεων αλλοιώνει μέσα μας αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό.

Η εκτενής τηλεθέαση δελτίων μας κάνει να θεωρούμε ότι οι κακές ειδήσεις είναι πιο σχετικές με την πραγματικότητα από τις καλές. Γι’ αυτό και βαθύτερα μέσα μας εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το «κακό» είναι ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με την ένωση Αμερικάνων ψυχολόγων ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ. Στρεσαριζόμαστε εννοείται ακόμη κι όταν αυτό που παρουσιάζεται δεν μας αφορά.

Η καθημερινή κατανάλωση ειδήσεων επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής. Δρα ανασταλτικά στη δράση σου (δεν βλέπεις τι γίνεται εκεί έξω) κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ανοσοποιητικό σου, και ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ.

Οι ειδήσεις τσιμεντώνουν λάθος πεποιθήσεις. (ο κόσμος είναι κακός)

Κάνουν το μυαλό μας ρηχό, δημιουργώντας μας την ανάγκη σε όλα τα ζητήματα να αναζητούμε συμπεράσματα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα.

Τα δελτία ειδήσεων χτίζουν σταδιακά μια ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΝΗΜΠΟΡΙΑΣ. Σε κάνουν να νιώθεις θεατής/ακροατής και πολύ σπάνια πρωταγωνιστής.

Συχνά κάποιες διαδικυακές ειδήσεις είναι χειρότερες από τις τηλεοπτικές. Η υπερπληροφόρηση καταστρέφει τη δυνατότητα εστίασης της προσοχής μας σε κάτι συγκεκριμένο. Και γιατί μας είναι τόσο εύκολο να κολλάμε σε κάποιες διαδικτυακές ειδήσεις παρότι ξέρουμε ότι μας κάνουν κακό? Επειδή οι δημιουργοί τους ξέρουν ακριβώς τις λέξεις και τις φωτογραφίες που τραβάνε την προσοχή μας και τις χρησιμοποιούν εκτενώς.

Η καθημερινή εκτενής τηλεθέαση δελτίων μας κάνουν ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ. «Ξεπλένει» την αισιοδοξία μας και μας δημιουργεί μια αίσθηση στενοχώριας, θυματοποίησης κι ανημπόριας.

Η καθημερινή τηλεθέαση δελτίων σκοτώνει την δημιουργικότητα. Καταστρέφει σταδιακά τη δυνατότητα να δημιουργήσεις δικές σου σκέψεις και συμπεράσματα αφού άθελά σου έχεις εκχωρήσει τη σημαντικότερη οντότητα της ζωής σου την σκέψη σου σε άλλους. Τους βάζεις να σκεφτούν για σένα.

Οι ειδήσεις δημιουργούν την αίσθηση της συμπόνοιας γι’ αυτό που γίνεται εκεί έξω. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει. Στο τέλος συχνά νιώθουμε καλύτερα σε σχέση με αυτά που βλέπουμε, γι’ αυτό και συχνά υποσυνείδητα θέλουμε να βλέπουμε κακά πράγματα για να νιώθουμε εμείς καλύτερα

Οι ειδήσεις καταστρέφουν την εσωτερική μας ηρεμία κι ειρήνη. Το μυαλό κι η ψυχή είναι σε μόνιμη αναταραχή.

Εννοείται από κάπου πρέπει να ενημερωθείς. Διάλεξε μια αξιόπιστη πηγή ακόμη κι αν είναι επί πληρωμή. Γιατί πληρώνεις για να τρως σωστό φαγητό κι όχι σωστές ειδήσεις?

Κάθε μέρα πεθαίνουν 150,000 άνθρωποι στον κόσμο. Οι 10,000 είναι από τον κορονοϊό. Η γη θα συνεχίσει να κινείται και μετά τον κορονοϊό.

Ο χειρότερος θάνατος δεν είναι να πεθάνεις

Ο χειρότερος θάνατος είναι να ξεχάσεις να ζήσεις.

Κλείσε τα δελτία