Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

"ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ 425 Π.Χ. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ...



Aπό την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημίες, ιούς και θανατηφόρες ασθένειες θυμίζοντάς μας πως, εμείς οι άνθρωποι πάντα αρρωσταίναμε και πάντα θα αρρωσταίνουμε, όπως πάντα πεθαίναμε και πάντα θα πεθαίνουμε, διότι δεν είμαστε άτρωτοι και αθάνατοι.

Μέχρι τον 16ο αιώνα τα ποσοστά υγιεινής τόσο δημόσιας αλλά όσο και ατομικής ήταν μηδαμινά.

Δεν υπήρχαν δημόσιοι φορείς ή υπηρεσίες οι οποίες ήταν υπεύθυνες για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τους δρόμους και τα περισσότερα δημόσια κτήρια τις ταβέρνες, και τα καταγώγια.

Στους δρόμους υπήρχαν διάσπαρτα απόβλητα και λύματα.

Περιττώματα ανθρώπων και ζώων, στερεά απόβλητα, οικιακά λύματα όπως ακαθαρσίες των υπονόμων, απόνερα, βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα υπήρχαν παντού.

Οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μαζί με ποντίκια και διαφόρων ειδών τρωκτικά τα οποία περιφέρονταν ελεύθερα.

Η έννοια υγιεινή ήταν ανύπαρκτη, όπου κανείς δεν πλενόταν και κανείς δεν καθαριζόταν.

Επί πλέον, η εμφάνιση επιδημιών σχετίζεται άμεσα με περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, εμφυλίων πολέμων, εκτοπίσεων-εθνικών εκκαθαρίσεων και γενοκτονιών.

Περίοδοι με εξαθλίωση, πείνα-υποσιτισμό, βρώση ακατάλληλης σάπιας και μολυσμένης τροφής, με πόση ακατάλληλου βρώμικου και μολυσμένου ύδατος.

Υπόψη πως σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και παίζει η έλλειψη βιταμινών όπως η D, η C κλπ, καθώς και μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος κα, και βεβαίως ο τρόπος ζωής-εργασίας, και διατροφής, όπως επίσης και η έκθεση σε χημικές τοξίνες.

Όλα αυτά συνέβαλλαν στην εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών.

Ωστόσο από τον 17ο αιώνα μαζί με την ιατρική αναπτύχθηκε και η υγιεινή η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος περιορίζει την εμφάνιση επιδημιών.

Ωστόσο από τον 17ο αιώνα μαζί με την ιατρική και την υγιεινή αναπτύχθηκε και η χημική βιομηχανία, η βιομηχανία της διατροφής κλπ, καθώς και η παντός είδους μόλυνση του περιβάλλοντος με ότι αυτό συνεπάγεται σε νοσήματα που έχουν άμεση σχέση με την περιβαλλοντική ρύπανση.

Μαζί όμως με την ανάπτυξη της «Παστερικής» ιατρικής εξαπλώθηκαν και τα «ιατρογενή νοσήματα», ή και οι «ιατρογενείς επιδημίες-πανδημίες» όπως επίσης τα «ιατρικά πειράματα» «οι φάρμακο-ιατρικές σκοπιμότητες», τα «βιολογικά όπλα» και ο «ιατρικός φασισμός».

Nikolaos Vrousgos