Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΦΥΣΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ




Τα γονίδια και η μοναδικότητα τους σε κάθε άτομο ξεχωριστά επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

Η σωστή προσέγγιση είναι να βρούμε και να καταπολεμήσουμε τα αίτια της αύξησης βάρους, να καταλάβουμε το σώμα μας και να συνεργαστούμε με αυτό. Θα πρέπει να εντοπίσουμε τους παράγοντες που βλάπτουν την υγεία μας και κατ’επέκταση τους παράγοντες που διατηρούν την ανώτατη υγεία μας όπως για παράδειγμα η κατανάλωση φυσικών ανεπεξέργαστων τροφών και ποτών σε ποσότητες ανάλογες με το μοναδικό μεταβολισμό μας.
Η ρύθμιση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια της απώλειας βάρους δεν έχει σχέση με το λιγότερο φαγητό και την πολλή άσκηση στα γυμναστήρια.
Η συμπεριφορά μας σχετικά με την διατροφή ελέγχεται από ένα αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου-τον μηχανισμό επιβίωσης , που σχεδιάστηκε από τον Δημιουργό να μας προστατεύει από την λιμοκτονία. Επομένως :
• Είναι απαραίτητο να τρώμε περισσότερο από τον μεταβολικό μας ρυθμό σε κατάσταση ανάπαυσης διότι αν τρώμε πιο λίγο θα έχουμε αύξηση και όχι απώλεια βάρους.
• Αποφεύγουμε δίαιτες με ελάχιστες θερμίδες, διότι μακροπρόθεσμα θα παχύνουμε.
• Όλες οι θερμίδες δεν είναι οι ίδιες. Οι τροφές περιέχουν πληροφορίες για τα γονίδια που ασκούν έλεγχο στον μεταβολισμό και όχι μόνο ενέργεια με τη μορφή θερμίδων.
• Οι πληροφορίες των τροφών έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν τον μεταβολισμό μας και να αυξάνουν ή να μειώνουν το βάρος μας.
• Η διατροφή με απόλυτα φυσικές τροφές είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν τα γονίδια μας - ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μας με τα γονίδια μας .

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ – ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ-
ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Το Λυμπικό Σύστημα ( LymbicSystem) οι ασθένειες και η ρύθμιση του μεταβολισμού σχετικά με την απώλεια βάρους.
Είμαστε άραγε σχεδιασμένοι να αρρωσταίνουμε να τρώμε πολύ και να παχαίνουμε;
Όλα έχουν σχέση με το κέντρο αισθημάτων του εγκεφάλου. Αυτό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται πρώτο και μοιάζει με τον εγκέφαλο ερπετού. Ελέγχει τις συμπεριφορές επιβίωσης δημιουργώντας ορισμένες χημικές αντιδράσεις τις οποίες δεν ελέγχουμε. Υπάρχουν τρεις βασικές συμπεριφορές επιβίωσης που ελέγχονται από τον πρωτόγονο εγκέφαλο.
1. Η αντίδραση μάχης ή φυγής.
2. Η συμπεριφορά διατροφής.
3. Η συμπεριφορά αναπαραγωγής.
Η πρώτη είναι η αντίδραση μάχης ή φυγής. Είναι μια ομάδα χημικών, σωματικών και ψυχολογικών αντιδράσεων που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις. Τα πρώτα χρόνια στην ιστορία του ανθρώπου, αυτή η αντίδραση αναπτύχθηκε ώστε να γλιτώνει ο άνθρωπος από την επίθεση των άγριων ζώων.
Στη διάρκεια της κατάστασης φυγής δεν έχουμε κανέναν συ-νειδητό έλεγχο των χημικών αντιδράσεων που κυβερνούν την αντίδραση της μάχης ή φυγής. 
Γιατί; Διότι πρόκειται για αντιδράσεις επιβίωσης. Βρισκόμουν σε κίνδυνο και το σώμα μου έκανε αυτό για το οποίο είναι προγραμματισμένο να σωθεί.
Το ίδιο συμβαίνει σχετικά και με την τροφή. Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αντίδραση μάχης ή φυγής ελέγχει τη συμπεριφορά μας στη διατροφή. Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε πως έχετε τον πλήρη έλεγχο του μυαλού σας, στην πραγματικότητα έχετε ελάχιστο έλεγχο στις ασυνείδητες επιλογές που κάνετε όταν περιβάλλεστε από διάφορες τροφές.
Το κλειδί για έναν υγιή μεταβολισμό είναι να μάθετε ποιες είναι αυτές οι αντιδράσεις, πώς πυροδοτούνται και πώς μπορείτε να τις σταματάτε. Δε θέλετε να μπαίνετε στον πειρασμό να αντιστέκεστε σ' ένα <<λαχταριστό>> κέικ. Η επιθυμία σας να το φάτε θα υπερνικήσει κάθε θέλησή σας να χάσετε βάρος. Είναι μια εμπειρία ζωής ή θανάτου και το κέικ πάντα θα κερδίζει.
Επομένως, μία από τις βασικότερες αρχές της απώλειας βάρους είναι να μην υποβάλετε ποτέ τον εαυτό σας σε λιμοκτονία. Το ερώτημα είναι αν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες, πολλά θρεπτικά συστατικά και όχι το αν παίρνετε πολλές θερμίδες. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα για το πόσο πρέπει να τρώτε ώστε το σώμα να μην τίθεται σε κατάσταση λιμοκτονίας. Ο λόγος που σχεδόν πάντα αποτυγχάνουν οι δίαιτες είναι γιατί οι άνθρωποι περιορίζουν υπερβολικά το φαγητό τους. Δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν είναι πολύ μικρότερος απ' το μεταβολικό τους ρυθμό σε κατάσταση ανάπαυσης. Αυτή είναι η βασική ποσότητα ενέργειας ή θερμίδων που χρειάζεστε για να λειτουργεί ο μεταβολισμός σας μέσα στη μέρα.
Όλοι γνωρίζουμε υπέρβαρα άτομα που λένε: «Δεν τρώω πολύ, αλλά δεν μπορώ να χάσω βάρος». Δε λένε ψέματα.
Όταν κάποιος αρχίζει δίαιτα, συνήθως παχαίνει περισσότερο. Κάθε φορά που κάνει δίαιτα χάνει μύες. Η δίαιτα συνήθως αποτυγχάνει και όταν συμβαίνει αυτό, το βάρος που ξαναπαίρνει το άτομο είναι λίπος. Αν έχετε κάνει πολλές δίαιτες και έχετε αποτύχει, το σώμα σας έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Με λίγα λόγια, οι δίαιτες παχαίνουν.
Ευτυχώς, ο Υπερμεταβολισμός δεν είναι δίαιτα, αλλά περισσότερο τρόπος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε να πέσετε σε αυτή την παγίδα αν ακολουθήσετε ένα Φυσιοπαθητικό πρόγραμμα .
Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει με το λιγότερο φαγητό και την περισσότερη άσκηση. Δε φταίτε εσείς που παλεύετε με το βάρος σας, γιατί η συμπεριφορά σας σχετικά με τη διατροφή ελέγχεται από ένα βαθύτερο τμήμα του εγκεφάλου, έναν αρχαίο μηχανισμό επιβίωσης σχεδιασμένο να σας προφυλάσσει απ' τη λιμοκτονία.
Χρειάζεται να τρώτε περισσότερο απ' το μεταβολικό σας ρυθμό σε κατάσταση ανάπαυσης , διαφορετικά το σώμα σας θα πιστέψει ότι λιμοκτονείτε. Όταν τρώτε λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη το σώμα σας ,συνδυαστικά με τροφές άτροφες,αντί να χάνετε βάρος θα παίρνετε. 
Μέσα από δίαιτες με ελάχιστες θερμίδες, μακροπρόθεσμα θα παχύνετε.
Δυστυχώς οι διατροφικές προσεγγίσεις έχουν να κάνουν με την ερώτηση ,τι σου αρέσει να τρως και σύμφωνα με αυτό συντάσσεται πρόγραμμα με γνώμονα πάντοτε τις θερμίδες έτσι ώστε να μην στερηθεί ο άνθρωπος ομάδες σκουπιδοτροφών. 
Ο άνθρωπος όπως και όλα τα όντα της δημιουργίας διέπεται από τους φυσικούς νόμους τους οποίους εάν του παραβεί θα αντιμετωπίσει ψυχοσωματικά προβλήματα. Η κατσίκα τρώει χόρτα και σπόρους ,το λιοντάρι τρώει κρέας ,η αγελάδα τρώει χόρτο και ο άνθρωπος έχει προγραμματιστεί από τον δημιουργό να καταναλώνει κάποιες συγκεκριμένες ομάδες τροφών. Το μόνο που δεν έχει προγραμματιστεί να καταναλώνει είναι μαργαρίνες, συντηρητικά, γαλακτοκομικά λάιτ, αλλαντικά ,αναψυκτικά και γενικά όλα τα σκουπίδια τα οποία μας προβάλουν τα ΜΜΕ σαν υγιεινά τρόφιμα με λίγες θερμίδες ,χωρίς λίπος και με μαγικά συστατικά .
Η βιομηχανία τροφίμων κερδίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από ετήσιες πωλήσεις, αποτελεί το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αμερικής και απασχολεί το 17% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ξοδεύει πάνω από 33 δις δολάρια το χρόνο μόνο στη διαφήμιση. Το 70% αυτών των χρημάτων χρησιμοποιούνται για να διαφημιστούν πρόχειρες, γρήγορες τροφές, τα γλυκά, τα σνακ, τα αναψυκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια ( σκουπίδια ). Μόνο το 2,2% αυτών των χρημάτων ξοδεύονται στη διαφήμιση των φρούτων, των λαχανικών, των σπόρων των οσπρίων και γενικά τις φυσικές τροφές. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως η ψυχοσωματική μας υγεία βασίζεται στις επιλογές μας...

Ηλιόπουλος Πασχάλης
Δρ.Φυσιοπαθητικής θεραπευτικής