Κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, αποσυγκέντρωση, μείωση μαθησιακής ικανότητας, «ανεξήγητα» χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, πονοκεφάλους, εκνευρισμό, βουητό στα αφτιά και πολλά άλλα μπορεί να προκαλέσει,
η βραχυπρόθεσμη μόνο χρήση ασύρματου διαδικτύου μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, τάμπλετς ή ακόμα και ηλεκτρονικών ασυρμάτων παρακολούθησης βρεφών.
Οι επιπτώσεις όμως της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αυτού που με πολύ απλά λόγια λέμε στην καθημερινότητα μας Wi- Fi, δεν σταματούν εδώ.
Με την μακροχρόνια χρήση οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις είναι πιο μεγάλες και πολύ πιο σοβαρές καθώς επηρεάζεται ακόμα και το DNA ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
Οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν μάλιστα να καταγράφονται διεθνώς από τους επιστήμονες και όπως προκύπτει και από τις επίσημες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια ερευνών και επιστημονικών μελετών:
- Επιδράσεις στη γονιμότητα, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, διασύνδεση με νευρολογικές παθήσεις, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμό, ΔΕΠΥ κ.α.
- Αύξηση των στρεσογόνων ορμονών και των ελεύθερων ριζών και καταστροφή στο DNA.
- Μείωση της ικανότητας των αγγείων του εγκεφάλου να εμποδίζουν κάποιες τοξικές ουσίες να περνούν από το αίμα στον εγκέφαλο.
- Μείωση στην παραγωγή μελατονίνης, που είναι βασικός αντικαρκινικός μηχανισμός και σημαντική στην επανόρθωση ζημιών στα κύτταρα και ιδίως στο DNA.
Ακόμα πιο σοβαρά:
- Στα έμβρυα και τα παιδιά έχει καταγραφεί καταστροφή της μυελίνης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα ή και επηρεασμός της αποτελεσματικής μεταβίβασης μηνυμάτων από τους νευρώνες.
Σημαντικό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι πιθανόν να προκύψουν ακόμη και σε χαμηλές εντάσεις ακτινοβολίας, πολύ χαμηλότερες από τα ισχύονται «αποδεκτά» επίπεδα ιδίως σε συνθήκες παρατεταμένης, πολλαπλής και συχνής έκθεσης.
Για το λόγο αυτό, παγκοσμίως βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την σωστή χρήση του ασύρματου διαδικτύου και τα μέτρα προστασίας που μπορούν να λαμβάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις.
Η Εθνική Επιτροπή Κύπρου «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», ανακοίνωσε χθες την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών η οποία φέτος έχει τίτλο «ζώντας με την τεχνολογία η υγεία των παιδιών παραμένει αναφαίρετο δικό τους δικαίωμα και δική μας υποχρέωση» και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης του ασύρματου διαδικτύου από τα παιδιά και του εθισμού τους γενικά στο διαδίκτυο.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Στέλλα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο και για όλους εμάς γενικά που πρέπει να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια μια καλπάζουσα τεχνολογία με αρκούντως τεκμηριωμένους κινδύνους στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών».
Από πλευράς του στον χαιρετισμό του (τον οποίο ανέγνωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη), ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μη Ιονίζουσα ακτινοβολία κατατάσσεται από το 2011 στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες στα παιδιά από ότι σε ένα ενήλικα και αρχίζουν από την τέταρτη εβδομάδα της κύησης.
Αυτό επειδή:
- Ο εγκέφαλος αρχίζει να αναπτύσσεται εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη σύλληψη. Έτσι, αν η έγκυος εκτίθεται σε ακτινοβολία, τότε το έμβρυο δεν μπορεί να προστατευθεί και εκτίθεται επίσης.
- Ο εγκέφαλος των εμβρύων και των παιδιών περνά από συνεχείς διεργασίες προγραμματισμού και ανάπτυξης.
- Τα κύτταρα τους πολλαπλασιάζονται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα σε τυχόν γενετικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.
- Το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό και άλλα συστήματα, επίσης βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Τέλος, είναι δεδομένο ότι τα σημερινά παιδιά θα εκτεθούν για περισσότερα χρόνια στην ακτινοβολία και τις επιδράσεις της και ταυτόχρονα, θα έχουν περισσότερα χρόνια ζωής μπροστά τους με κίνδυνο να αναπτύξουν τις μακροχρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Κρατήστε απόσταση από το ασύρματο διαδίκτυο
Η απόσταση από τις πηγές εκπομπής της ακτινοβολίας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος. Στο ειδικό ενημερωτικό το οποίο κυκλοφορεί η Επιτροπή «περιβάλλον και υγεία του παιδιού» καθώς και στα ενημερωτικά σπότς που ετοίμασε και χρησιμοποιούνται από αντίστοιχες Επιτροπές και από άλλες χώρες, δίνονται συγκεκριμένες συστάσεις τόσο για τον τρόπο προστασίας των παιδιών όσο και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι έγκυες για να αποφεύγουν την έκθεση του εμβρύου.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς:
- Η πολλαπλή και ταυτόχρονη συχνή και διαρκής έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο για αυτό επιβάλλεται μείωση της συνολικής διάρκειας και συχνότητας χρήσης. Με απλά λόγια συνίσταται η όσο το δυνατό λιγότερη χρήση του ασύρματου διαδικτύου.
- Η χρήση να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας των παιδιών.
- Να προτιμούνται οι ενσύρματες συσκευές και συνδέσεις και να απενεργοποιούνται οι επιλογές Wi-Fi, Bluetooth, Δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όταν τα παιδιά είναι κοντά ή όταν δεν χρησιμοποιούνται.
- Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα εγχειρίδια των τηλεφώνων και να τηρούμε όλες τις συστάσεις, ιδίως τις προτεινόμενες αποστάσεις.
- Να αξιοποιούμε, όσο γίνεται το σταθερό τηλέφωνο μας με ενσύρματη σύνδεση.
- Κινητά τηλέφωνα, tablets, φορητοί υπολογιστές δεν είναι παιγνίδια ούτε μέσο διασκέδασης για τα παιδιά. Μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μόνο ως απλές συσκευές δηλαδή σε λειτουργία πτήσης και με απενεργοποιημένες όλες τις δυνατότητες σύνδεσης με ασύρματο διαδίκτυο.
- Η χρήση κινητού δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 14 ετών και κατά προτίμηση, κάτω των 16 ετών.
- Τα αγόρια δεν πρέπει να τοποθετούν το τηλέφωνο στις μπροστινές τσέπες του παντελονιού τους και τα κορίτσια στα μπράτσα ή κοντά στο στήθος τους.
Εφαρμόζεται πρόγραμμα στο Μακάρειο Νοσοκομείο
Στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσηλευτηρίου Ανδρέας Νεοφύτου, εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα με τίτλο «Μειώνοντας την ενεργητική και παθητική έκθεση στην ακτινοβολία από κινητά και Wi-Fi» και η εφαρμογή άρχισε από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, ενώ πλέον θα επεκταθεί και σε άλλα τμήματα. Όπως διαπιστώθηκε από την εφαρμογή του προγράμματος, με την αποσύνδεση του ασύρματου διαδικτύου, μειώθηκε δραστικά σε ασφαλή και κάτω των βιολογικών ορίων επίπεδα η έκθεση των παιδιών στη μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Το Νοσοκομείο προωθεί με αυτόν τον τρόπο τη χρήση του ενσύρματου διαδικτύου στις εγκαταστάσεις του και προτρέπει τόσο το προσωπικό όσο και τους γονείς να αποφεύγουν τη μεταφορά και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εντός των θαλάμων.
Mαριλένα Παναγή
Πηγή