Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ!


Φωτογραφία του Σαββας Τσανασίδης.

- Όσο ακόμα υπάρχει τροφή στο στομάχι, να μην το επιβαρύνουμε με πρόσθετο φαγητό.
- Το νερό φτάνει άμεσα στο έντερο, ενώ οι χυμοί φρούτων χρειάζονται 15-20 λεπτά
- Η πέψη τροφών, όπως οι πράσινες, ανάμεικτες σαλάτες διαρκεί 20-30 λεπτά
- Το καρπούζι απορροφάται πλήρως μετά από 20 λεπτά και το πεπόνι μετά από 30
- Τα εσπεριδοειδή και τα σταφύλια χρειάζονται 30 λεπτά ενώ τα αλλά φρούτα, όπως τα μήλα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα παρόμοια ημι-γλυκά φρούτα μεταβολίζονται μέσα σε 40 λεπτά
- Οι ντομάτες, το σέλινο, τα αγγούρια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές απαιτούν 30-40 λεπτά
- Τα ριζώδη λαχανικά (γογγύλια, καρότα), υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον οργανισμό για τουλάχιστον 50 λεπτά
- Αν καταναλώσετε ένα αβοκάντο με άδειο στομάχι,ο χρόνος πέψης θα είναι από 1 έως 2 ώρες
- Τα αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, κάστανα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα) χωνεύονται για περίπου μια ώρα
- Οι σπόροι κολοκύθας και του ηλίανθου χρειάζονται περίπου 2 ώρες
- Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα πεκάν και τα καρύδια χωνεύονται μετά από 2,5 έως 3 ώρες (μικρό μυστικό: αν θέλετε να επισπεύσετε την πέψη των ξηρών καρπών αφήστε τους ένα ολόκληρο βράδυ μέσα σε νερό)

Σαββας Τσανασίδης

Πηγή