Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΌΧΙ Η ΠΟΣΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ,ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ,ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΏΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ!!!


Φωτογραφία του Ηλιόπουλος Πασχάλης.

Η άποψη που επικρατεί σήμερα για τα αίτια της παχυσαρκίας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις θερμίδες.
Το φαινόμενο όμως της παχυσαρκίας φαίνεται να μην είναι απλή εξίσωση θερμίδων που λαμβάνουμε και καταναλώνουμε, διότι ο μεταβολισμός διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά και ακόμη και το ίδιο το άτομο χρειάζεται διαφορετικό αριθμό θερμίδων για τις βασικές ανάγκες του, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, την εργασία του, την εποχή του χρόνου, την άσκηση ,το στρες.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η μέτρηση των θερμίδων δεν έχει καμία επιστημονική βάση, διότι δεν έχει καμία σχέση το πόσο παχαίνουμε με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά με το τι είδους είναι αυτές οι θερμίδες και το πως τις μεταβολίζει ο οργανισμός. Η σημερινή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η ακόλουθη: στερητική δίαιτα στη συνέχεια πείνα, ψυχοσωματικό στρες, άρση αναστολών, υπερβολική σίτιση , επανάκτηση βάρους.

“Αντι-τροφές”
Η κατανάλωση τροφών χαμηλής θρεπτικής ποιότητας κάνει διπλή ζημιά:
1) Δεν παρέχουν επαρκή ορθά μόρια για την αφομοίωσή τους.
2) Κατά το μεταβολισμό τους ληστεύουν κυριολεκτικά το σώμα από όσα αποθέματα έχει.
Έτσι, δημιουργούν εκτεταμένη κυτταρική φθορά (όπως όλες οι τροφές άλλωστε) χωρίς μεγάλο έλεγχο από τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και στοιχεία (που δεν υπάρχουν σε αυτές), ενώ παράλληλα προκαλούν μεγαλύτερες ελλείψεις ορθών μορίων, αντί να τα αναπληρώνουν.
Άρα: Οι τροφές αυτές συμπεριφέρονται περισσότερο ως “αντι-τροφές” παρά ως τροφές, ουσίες δηλαδή που είναι χρήσιμες για μας.

Οι αντιτροφές παρέχουν για μικρά χρονικά διαστήματα αρκετή ενέργεια για τις λειτουργίες του οργανισμού (παραπλανώντας το άτομο ως προς την ωφελιμότητα τους), αλλά οι ζημιές που προκαλούν συσσωρεύονται μακροχρόνια και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή εμφάνιση πολλών εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα αρθριτικά και το πρόωρο γήρας.

Το πρόβλημα των θερμίδων ήταν πάντα στενά συνδεδεμένο με τις τροφές - σκουπίδια (όπως συνήθως ονομάζονται), οι οποίες είναι φορτωμένες ζάχαρη ,ζωικό κορεσμένο λίπος και πληθώρα ξένων προς τον οργανισμό τοξικών ουσιών.

Το λίπος παρέχει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, άμυλα) μόλις 3,75 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Οι θερμίδες των πολύπλοκων υδατανθράκων συνοδεύονται επίσης από μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων ορθών μορίων, τα οποία βοηθούν στην ομαλή απορρόφησή τους από το σώμα και μειώνουν την κυτταρική φθορά.

Το σώμα συνήθως πεινάει ακατάπαυστα, επειδή του λείπουν ορθά μόρια και προσπαθεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις αυτές καταβροχθίζοντας μεγάλες ποσότητες από τροφές – σκουπίδια. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνει το άτομο να καταναλώνει 4.000 έως 6.000 θερμίδες την ημέρα και να συνεχίζει να πεινάει.

Σε μια σωστή διατροφή το άτομο δεν υπερβαίνει τις 2.000 - 2.500 θερμίδες την ημέρα.

Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΌΧΙ Η ΠΟΣΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ,ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ,ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΏΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ!!!

Όσο πιο σωστά τρέφεται το άτομο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τόσο θα παρατηρεί και την όρεξή του να μειώνεται συνεχώς, ενώ θα καταναλώνει ολοένα και λιγότερες θερμίδες.
Η επιλογή είναι δική σας.
Στην υγεία σας!!

Ηλιόπουλος Πασχάλης
Φυσιοπαθητικός-Γεροντολόγος
Dr.of Naturopathy

Πηγή