Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΩΣΦΟΡΟΣ


Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 600-900 γραμμάρια, φωσφόρο, του οποίου το 80% περίπου βρίσκεται στο σκελετό με τη μορφή αλάτων ασβεστίου.
Ποιός είναι ο ρόλος του
Είναι πιθανό να γνωρίζετε τη σημασία του φωσφόρου για την υγεία των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, ο φώσφορος συνδέεται με μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες αυτού που λέμε ζωή, την αποθήκευση ενέργειας.
Ο βασικός ρόλος του φωσφόρου είναι δομικός μια και αποτελεί βασικό συστατικό του σκελετού και των δοντιών. Είναι επίσης απαραίτητος για την αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας καθώς και για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Ο φωσφόρος υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και η παρουσία των ιόντων του στο αίμα ρυθμίζει την τιμή του pH σταθερή.

Ο οργανισμός μας αποθηκεύει ενέργεια μέσα σε χημικούς δεσμούς που γι΄ αυτό λέγονται δεσμοί υψηλής ενέργειας. Συναντώνται σε μια ουσία γνωστή σαν ATP (τρι-φωσφορική αδενοσίνη). Οταν αυτοί οι χημικοί δεσμοί σπάνε, απελευθερώνουν την ενέργεια που χρειάζεται για το μεταβολισμό, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ζωής. Ο φώσφορος είναι απολύτως απαραίτητος για τη δημιουργία αυτών των δεσμών, που δικαιολογημένα ονομάζονται «το ενεργειακό νόμισμα» του οργανισμού.
Επιπρόσθετα ο φώσφορος είναι απαραίτητος για τη σωστή δομή των οστών και των δοντιών (μαζί με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο).
Τι προκαλεί η έλλειψη
Σπανιότατα έχει αναφερθεί έλλειψη φωσφόρου, λόγω του ό,τι συναντάται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.
Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη
Η πρόσληψη φωσφόρου πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την πρόσληψη ασβεστίου. Υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου (περισσότερο από 1-1,5 γραμμάριο ημερεσίως), επηρρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και προκαλώντας υποασβεστιαιμία και δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.