Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ "ΒΡΩΜΑΕΙ"






Ταμπού; «Η τέχνη της αφόδευσης»
Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Τις περισσότερες φορές, δυσκοιλιότητα θεωρείται...οι σπάνιες κενώσεις ή λιγότερες από 3 την εβδομάδα όπου οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και άλλες ενοχλήσεις, όπως:
Χρειάζεται υπερβολικός χρόνος για την κένωση του εντέρου
• Σκληρά κόπρανα
• Πόνος με τις κενώσεις από την καταπόνηση
• Κοιλιακό άλγος
• Κοιλιακό φούσκωμα.
• Ατελείς εκκενώσεις του εντέρου λόγω της τουαλέτας «θρόνος»
Τα κριτήρια “Rome ΙΙΙ Criteria for Functional Constipation” είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που βοηθούν στην τυποποίηση της διάγνωσης της δυσκοιλιότητας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Επιπλοκές από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να περιλαμβάνουν άμεσα αιμορροΐδες, ραγάδες κλπ κι έμμεσα φλεγμονές κλπ.
Η δυσκοιλιότητα έχει πολλές αιτίες. Υποκείμενες σχετικές ψυχοσωματικές ασθένειες, φάρμακα που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα, διατροφή, τρόπος ζωής κλπ.
In North America alone, chronic constipation affects approximately 63 million people. Worldwide, approximately 12% of people suffer from self-defined. Constipation is a very common condition, affecting around one in seven people who are otherwise healthy. BBC.
Σύμφωνα με το BBC ένας στους επτά «υγιείς» ανθρώπους έχουν δυσκοιλιότητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την τέχνη της μαγειρικής, της τροφής και της διατροφής, δηλαδή για τα «εισερχόμενα».
Ενώ για τα «εξερχόμενα» υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή, ένα ταμπού.
Το γνωρίζετε πως η φυσιολογική διαδρομή της τροφής, από την «είσοδο μέχρι την έξοδο» πρέπει να είναι περίπου σε 24 ώρες;
Εάν λοιπόν δεν υπακούσουμε σε αυτή την φυσική εντολή, τότε έχουμε αναστολή της διαδικασίας της αφόδευσης με συνέπεια την στάση και την συσσώρευση των κοπράνων κι ως εκ τούτου την παραμόρφωση του παχέος εντέρου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μια νέα έρευνα με στοιχεία μέσω των αρχείων μητρώου καρκίνου όπου αυξάνεται ραγδαία για καρκίνους του παχέος εντέρου όλο και σε νεότερες ηλικίες, λέει ο συγγραφέας της έκθεσης, Shuji Ogino, καθηγητής παθολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας όπου εμπλέκουν το πεπτικό σύστημα και υποδεικνύει έναν μεγάλο ρόλο στο έντερό μας, που ονομάζεται μικροβίωμα. «ΚΟΣΜΟΣ. 16-10-2022, Το εφιαλτικό αφιέρωμα του CNN»
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ραγδαία αύξηση 500% στα παιδιά τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 1999 έως και το 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά. “Wonder Database” των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ 09/05/2024 11:58 EEST.
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου του “University of Virginia Health System”, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.
Μήπως όμως υπάρχει και άμεση σχέση μεταξύ του παχέος εντέρου και του καρκίνου της μήτρας, του προστάτη και γενικά του καρκίνου;
Η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου μέσω της έκκρισης τοξινών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία ρυθμίζουν τη διαπερατότητα του εντέρου και πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού.
Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι ασθενείς με άνοια έχουν μειωμένη ποικιλότητα μικροβιώματος, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην παθογένεση της νόσου. (31 Μαρ 2023)
Η εντερική μικροχλωρίδα αποτελείται από περίπου 500-1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία είναι σε αριθμό 10 φορές περισσότερα από τον αριθμό των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.
Προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία δημιουργούνται όταν παρατηρηθεί ανισορροπία μεταξύ των φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων σε σχέση με τα παθογόνα που βρίσκονται στον οργανισμό.
Από το 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης αναφέρει τη «Θεωρία της Τοξιναιμίας του Εντέρου» και διατύπωσε την άποψη ότι «ο θάνατος κρύβεται στο έντερο»
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια βαθύτερη μάχη που διεξάγεται στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου τους.
Οι συγκάτοικοι του εντέρου μας έπρεπε να περιλαμβάνουν διαφορετικούς σε ποικιλία μικροοργανισμούς και σε ποσότητα όπως σε μία ζούγκλα που θα έπρεπε να βρίσκονται σε συμβίωση, αντ’ αυτού έχουμε «καμένη γη» λόγω των φαρμάκων, των χημικών και της πτωχής διατροφής.
Μπορούμε λοιπόν να προλάβουμε ή και να αντιστρέψουμε τη βλάβη του παχέος εντέρου;
Το έντερο είναι το πιο αναγεννητικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, αναγεννώντας την επένδυση του, που ονομάζεται επιθήλιο, κάθε πέντε έως επτά ημέρες εάν το βοηθήσουμε....

Nikolaos Vrousgos