Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΝΕΑ ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΛΑΔΑΚΙ


Πολλαπλασιασμός βοτάνων με κλαδάκι (μόσχευμα).

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με κλαδί είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κάνουμε νέα φυτά  ή να πάρουμε νέα φυτά από φίλους και γνωστούς.

Το πιο γνωστό φυτό είναι ο βασιλικός. Αν πάμε σε ένα σπίτι και δούμε έναν ωραίο βασιλικό πολύ πιθανών να μας πούνε ή να ζητήσουμε εμείς ένα κλαδάκι για να το πολλαπλασιάσουμε και να έχουμε και εμείς από αυτό το βασιλικό.

Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε ένα κλαδάκι περίπου στα 20 με 15 εκατοστά, αφαιρούμε τα φύλλα ως τη μέση, κόβουμε το κλαδάκι με ψαλίδι ή μαχαίρι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γωνία προτείνω να βάλετε το κλαδάκι σε αγιασμό ή να ρίξετε μια σταγόνα αγιασμό μέσα στο νερό.

Αν έχουμε φασκόμηλο, μέσα σε δυο εβδομάδες μέσα στο νερό θα βγάλει ρίζες, είναι έτοιμο να το μεταφυτέψετε στο χώμα ή σε γλάστρα.

Αν έχετε δεντρολίβανο βάλτε το μέσα σε μικρή γλάστρα ποτίστε το κάθε δεύτερη μέρα και σκεπάστε το με μια σακούλα. Να το βάλετε σε σκιά και όχι εκτεθειμένο στον ήλιο. Σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο φυτό για να το βάλετε σε μεγάλη γλάστρα ή στη μόνιμη θέση του.

Εκτός από τα βότανα: δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχωρτο κ.α μπορείτε να πολλαπλασιάσετε με τον ίδιο τρόπο, τριανταφυλλιές, αμπέλια συκιές κ.α.

Καλή επιτυχία

peliti.gr