Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

ΠΛΑΣΤΙΚΑ...ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Όλα τα πλαστικά μπουκάλια έχουν μια ετικέτα που δείχνει από τι πλαστικό είναι φτιαγμένα. Εξαρτάται από τον τύπο του πλαστικού αν το μπουκάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μιας χρήσης και αν υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης χημικών ουσιών στο αποθηκευμένο υγρό. Δείτε τι σημαίνουν τα διαφορετικά σημάδια:

PET ή PETE

Αυτά είναι μπουκάλια μιας χρήσης. Το πλαστικό τους μπορεί να απελευθερώσει βαρέα μέταλλα και ουσίες που επηρεάζουν την ισορροπία των ανθρώπινων ορμονών. Αυτό είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο είδος πλαστικού στον κόσμο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα τέτοιο μπουκάλι χρησιμοποιείται μόνο μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στη συσκευασία. Εάν το χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια, είστε προετοιμασμένοι να πάρετε μια δόση αλκαλικών στοιχείων και αρκετά βακτήρια που κυριολεκτικά λατρεύουν το PET.

HDP ή HDPE

Αυτό είναι το καλύτερο πλαστικό που δεν διαχωρίζει κανένα ρύπο. Αν έχετε επιλογή, αγοράστε νερό σε τέτοια πλαστικά. Το είδος αυτό είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον επειδή μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως. Αυτός ο τύπος πλαστικού χρησιμοποιείται συνήθως για αποθήκευση γάλακτος, παιχνίδια, απορρυπαντικά και σε κάποιους τύπους πλαστικών σακουλών.

PVC ή V;

Τα προϊόντα αυτού του τύπου πλαστικού χωρίζουν τουλάχιστον δύο επικίνδυνες χημικές ουσίες. Και τα δύο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ορμονική ισορροπία. Αυτός ο τύπος πλαστικού είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για συσκευασία λαδιού και άλλων τύπων ελαίων ή για παιδικά παιχνίδια. Χρησιμοποιείται επίσης σε αμέτρητα καταναλωτικά αγαθά, όπως καλώδια, σωλήνες, υδραυλικά εξαρτήματα, μπάνες, σωλήνες.

ΑΔΒ

Αυτό το πλαστικό χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών και πλαστικών σακουλών. Δεν απελευθερώνει χημικά στο νερό που αποθηκεύει. Αυτό το είδος πλαστικού είναι ασφαλές μόνο στην αποθήκευση νερού, εάν χρησιμοποιείται για την αποθήκευση άλλων ειδών τροφίμων (ή τη συσκευασία τους), μπορεί να απελευθερώσει πολύ απειλητικά για την καρδιά χημικά.

ΠΠ

Πολυπροπυλένιο - πρόκειται για ένα είδος λευκού πλαστικού ή ημιδιαφανών χρωμάτων. Χρησιμοποιείται ως συσκευασία γάλακτος ή σιρόπι. Όταν κάνει ζέστη δεν λιώνει. Σχετικά ασφαλές υλικό από τον χημικό διαχωρισμό.

Υ.Γ

Πολυστυρένιο - ένα φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό είδος πλαστικού που δεν είναι κατάλληλο για ζεστό φαγητό ή ποτά. Αλλά χρησιμοποιείται ακριβώς συχνά για φλιτζάνια καφέ και κουτιά γρήγορου φαγητού. Όταν θερμαίνεται, εκπέμπει επικίνδυνα χημικά.

Η/Υ ή πλαστικό χωρίς ειδικούς χαρακτήρες

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο είδος πλαστικού. Χρησιμοποιείται συχνά για μπουκάλια νερού ή συσκευασίες τροφίμων. Απελευθερώνει δισφαινόλη Α, ουσία που καταστρέφει το ενδοκρινικό σύστημα. Καταστέλλει το σχηματισμό των ορμονών οιστρογόνων.

Πάντα να προτιμάτε τρόφιμα και ποτά που έρχονται σε γυάλινη συσκευασία από οποιοδήποτε πλαστικό.

Veselin Antonov