''..οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο...'' Σ. Δοξιάδης, (1917 - 1991). *Έλληνας γιατρός και πολιτικός, ιδρυτής του κέντρου Βρεφών "Μητέρα" και πρωτοπόρος της κοινωνικής παιδιατρικής στην Ελλάδα
Η γνώση είναι ΔΥΝΑΜΗ
Είναι πολύ λυπηρό για όλους μας, να αρρωσταίνουν τόσοι άνθρωποι και ανάμεσά τους νέα παιδιά και είναι τεράστιος ο αγώνας, που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, σε ένα Σύστημα Υγείας, που προσπαθεί να κρατηθεί οριακά, για να παραμένει κοντά στους πολίτες της χώρας.
“Μα γιατί ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΗΚΕ, δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, είναι νέος, μα κάνει πολύ καλή διατροφή και δεν έχει αρρωστήσει ποτέ… μα είναι αθλητής, μα είναι μικρό παιδί, μα..μα.. μα…”
Πριν πούμε πως φταίει ο φονικός ιός που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε:
Γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αλώβητοι τον ιό και άλλοι όχι; Γιατί κάποιοι θέλουν μέρες για να ξεπεράσουν ακόμα και μια απλή γρίπη, ενώ άλλοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ; Τι ποιότητα διατροφής έχουν στην καθημερινότητά τους; Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και γιατί σε κάποιους αντιδρά υπερβολικά; Τι επάρκεια έχει το σώμα τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ένζυμα. υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, προβιωτικά κλπ), που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες των κυττάρων, στην προστασία του οργανισμού από την οξείδωση και ταυτόχρονα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι βιταμίνες D και C, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα Ω3 λιπαρά κλπ; Πόσο καπνίζουν (που ως γνωστόν η νικοτίνη απογυμνώνει το σώμα από την βιταμίνη C), με πόσο αλκοόλ και ναρκωτικά έχουν ποτίσει τα σώματά τους και με πόση ζάχαρη, έχουν θρέψει τα κύτταρά τους; Πόσες τοξικές ουσίες και πόσα αντιβιοτικά έχουν εισβάλει στο σώμα τους από την παιδική κιόλας ηλικία, όπου η χώρα μας δυστυχώς έχει και αρνητική πρωτιά;! Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φυσική μικροβιακή χλωρίδα και κυρίως η εντερική χλωρίδα (άμεσα συσχετιζόμενη με το ανοσοποιητικό σύστημα και που ως γνωστόν, από εδώ ξεκινάει η καλή υγεία!) και τα υπόλοιπα όργανα, που σχετίζονται με το ανοσολογικό σύστημα (σπλήνας, θύμος αδένας, λεμφικό σύστημα); Διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος ή ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τους κατατάσσει στα παχύσαρκα άτομα, που ως γνωστόν, η παχυσαρκία είναι ήδη νόσος, άμεσα συσχετιζόμενη με το καρδιαγγειακό σύστημα; Πόση φυσική άσκηση κάνουν, πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν για να εκφράσουν τον εαυτό τους, μέσα στο τρελό άγχος, που ζουν και ποια είναι η ψυχική τους Υγεία, η οποία, αναμφισβήτητα επηρεάζει το αμυντικό τους σύστημα;
Μήπως οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα αποτελούν τις ΑΙΤΙΕΣ, που νοσούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και εάν εστιάσουμε σε αυτές, θα αποκομίσουμε σίγουρα, μια πολύ χρήσιμη γνώση για να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τον κορωνοιό, αλλά τον κάθε ιό και το κάθε μικρόβιο που θα εισβάλει στο σώμα μας;
Στο βιβλίο του γιατρού Αντώνη Λαγγουράνη, με τίτλο ''ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΕΨΕΙ'', έχουμε μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση:
Ο Λουδοβίκος Παστέρ, αποδεχόμενος το λάθος του, στην πολυετή διαφωνία, που είχε με τον ιατροφιλόσοφο Κλωντ Μπερνάρ, ο οποίος Μπερνάρ, αμφισβητούσε την μικροβιακή θεωρία και υποστήριζε πως αν το πεδίο δεν είναι ευνοϊκό , τα μικρόβια είναι τελείως ανίσχυρα να δημιουργήσουν νόσο , ως ένας πολύ μεγάλος επιστήμονας αλλά και έντιμος άνθρωπος, παραδέχθηκε στο τέλος του βίου του, ενώπιον συναδέλφων του και φίλων του, πως είχε κάνει λάθος λέγοντας: ''Τα μικρόβια είναι ένα τίποτα, το πεδίο, είναι το παν'' .
Αφού λοιπόν το ''πεδίο'', δηλαδή το περιβάλλον του ανθρώπου που θα εισβάλει ο ιός, είναι το πάν, μήπως οι συνάνθρωποί μας, που δυστυχώς αρρωσταίνουν, διαθέτουν, το πρόσφορο έδαφος (πεδίο) για να δράσει ο ιός, αποκαλύπτοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός τους και την βλάβη, που έχει ήδη υποστεί η λειτουργία των κύτταρων τους, παίρνοντας το μήνυμα της επιδιόρθωσης, εάν αυτή η βλάβη βεβαίως δεν είναι προχωρημένη- , ''αφού ήδη είναι εν επωάσει ασθενείς'', παρόλο που φαίνονται υγιείς, όπως μας λέει ο καθηγητής, Βασίλειος Βαλαώρας, στο βιβλίο του ''ΑΡΧΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ'' ;
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ , ανακοίνωσε επίσημα στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό ''PLoS One'' ότι οι νοσούντες, από COVID19, που είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D, είχαν καλύτερη πορεία, από τους ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα, οι οποίοι βίωσαν πολύ σοβαρές επιπλοκές έως και θάνατο, γεγονός, που έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες αναφορές κέντρων κρουσμάτων υποδοχής του κορωνοϊού , φέρνοντας στο προσκήνιο την σπουδαιότητα της επάρκειας των βασικών θρεπτικών συστατικών, που σχετίζονται άμεσα με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιβεβαιώνοντας και όλες τις προηγούμενες επιστημονικές έρευνες, που έχουν καταλήξει στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα, δηλαδή, πώς η βιταμίνη D, επηρεάζει άμεσα την ανοσολογική λειτουργία και πόσο σημαντικός είναι εξίσου ο ψευδάργυρος, για την άμυνα του οργανισμού. Ο δρ Άντονι Στίβεν Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων(NIAID) των ΗΠΑ, δήλωσε, πως λαμβάνει καθημερινά βιταμίνη D, στο πλαίσιο της ατομικής του ευθύνης, για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό, και ότι η έλλειψη βιταμίνης D καθορίζει το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Στο εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, που διανύουμε, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι γιατροί μας, οι διατροφικές ανεπάρκειες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη αφού, είναι μια από τις βασικές αιτίες που δυσλειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με φυσικό επακόλουθο, να είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι στον κάθε ιό και στην κάθε ασθένεια. Ας αξιοποιήσουμε την πολύτιμη γνώση που έχουμε και ας φτιάξουμε καλά το ''πεδίο''! Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτός ο πάνσοφος και ευφυέστατος μηχανισμός, που χάρη σε αυτόν επιβιώνουμε πάνω στη γη, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχουμε στα χέρια μας και ο κορωνοϊός μας δίνει την μοναδική ευκαιρία, να συνειδητοποιήσουμε πώς μια ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ είναι άκρως σημαντική. Ας μην παραβλέπουμε την τεράστια αυτή σημασία γιατί εάν πράγματι, δώσουμε την ίδια βαρύτητα, δεν θα ήμαστε αναγκασμένοι να προλάβουμε κάθε νέα νόσο, πανικόβλητοι και φοβισμένοι, για να παράξουμε τελευταία στιγμή, φάρμακα και εμβόλια, δαπανώντας τόσα πολλά χρήματα αφενός και με τόσες παράπλευρες τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία αφετέρου.
Η Ιατρική δεν είναι μονάχα θεραπεία, είναι πρωτίστως ΠΡΟΛΗΨΗ και η πρόληψη αποτελεί αναγκαιότητα για να χτίσεις έναν υγιή πληθυσμό.
''Κάλλιον προλαμβάνειν, παρα θεραπεύειν''
Ο μεγαλύτερος ιατροφιλόσοφος και πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, μας τα είπε όλα! Ύψιστη σημασία έδινε στην διατροφή, στην άσκηση, στην καλή ψυχολογία, σεβόμενος απόλυτα την ιδιοσυστασία του κάθε ανθρώπου. Έχουμε όλες τις βάσεις! Ας αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνει ο κορωνοϊός, για έναν εκ βάθους επαναπροσδιορισμό της ζωής, διορθώνοντας όλα μας τα λάθη και τις ανεπάρκειες, επαναφέροντας την ΖΩΗ πιο κοντά στον πάνσοφο μηχανισμό της φύσης και στις αρχές που άφησαν παρακαταθήκη οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι.
Ας διώξουμε το φόβο που μας έχει κατακλύσει και μέσα από μια άλλη οπτική, ας δώσουμε στη ζωή το σεβασμό και την φροντίδα που της αξίζει!
Γεωργία Γιαμπουράνη-Τεχνολόγος Τροφίμων