Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ




Ο ρόλος του αγελαδινού γάλακτος στην εμφάνιση αναιμίας σε βρέφη και νήπια.

Σε συστηματική και μεταναλυτική έρευνα (ανάλυση 23 ερευνών) που εξέτασε την επίδραση του ζωικού γάλακτος (αγελαδινού) στην εμφάνιση ανεπάρκειας Σιδήρου σε βρέφη και νεογνά ηλικίας μέχρι και 3 έτη, βρέθηκε ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Σιδηροπενικής αναιμίας.
Όπως αναφέρεται, «Ο περιορισμός της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να είναι σημαντικός για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης Σιδήρου για τα βρέφη και τα νήπια».
Οι μηχανισμοί οι οποίοι φαίνεται να ευθύνονται για αυτήν την ανεπάρκεια μπορεί να αφορούν τη χαμηλή περιεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος σε Σίδηρο, την απώλεια αίματος από το έντερο που εμφανίζεται στο 40% όσων νεογνών καταναλώνουν αγελαδινό γάλα (κυρίως για το 1ο έτος ζωής), καθώς και την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του σε Ασβέστιο και καζείνη (πρωτείνη που υπάρχει σε 4-πλάσια ποσότητα σε σύγκριση με το μητρικό γάλα), ουσίες που δρούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην απορρόφηση του Σιδήρου (μη αιμικού).
Επίσης όπως αναφέρεται, η υψηλή συγκέντρωση καζείνης και ηλεκτρολυτών του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία του νεογνού (οδηγώντας σε υψηλή συγκέντρωση ουρίας) και να το οδήγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση λόγω νεφρικής αδυναμίας στην ισορρόπηση των υγρών του σώματος του.
Μεταναλυτική έρευνα για ανεπάρκεια Σιδήρου σε βρέφη και νεογνά:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25989719
Μηχανισμοί που μπορεί να εμπλέκονται στην ανεπάρκεια Σιδήρου.
https://www.karger.com/Article/Pdf/106369
Σαββας Τσανασίδης