Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ MONSANTO/BAYER



Μια νέα έρευνα που αφορά την επίδραση του ζιζανιοκτόνου ευρέος φάσματος RoundUp της Monsanto / Bayer πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στο Πανεπιστήμιο του Βίγκο. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εντατική και της μεγάλης κλίμακας η χρήση του, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η έκθεση στη Γλυφοσάτη ( το κύριο συστατικό του βιοκτόνου ) προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος των ανθρώπων, των τρωκτικών, των ψαριών και των ασπόνδυλων. Επηρεάσει σοβαρά τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων οδηγώντας σε αλλαγές στη διαφοροποίηση, την ανάπτυξη των νευρώνων και τη μυελίωση. Η Γλυφοσάτη φαίνεται να ασκεί σημαντική τοξική επίδραση στη νευροδιαβίβαση και προκαλεί οξειδωτικό στρες, νευροφλεγμονή και μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, διεργασίες που οδηγούν σε νευρωνικό θάνατο λόγω αυτοφαγίας, νέκρωσης και απόπτωσης, καθώς και στην εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς και κινητικότητας ( η υπερβολική δραστηριότητα της νευρωνικής απόπτωσης μπορεί να είναι αιτία της εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, η νόσος του Alzheimer, η μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης και ο εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς ). Οι δόσεις της Γλυφοσάτης που προκαλούν αυτές τις νευροτοξικές επιδράσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά είναι αρκετά χαμηλότερες από τα όρια που θέτουν οι ρυθμιστικοί φορείς. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35562999/

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και πολλοί άλλοι οργανισμοί εδώ και καιρό ταξινομούν τη Γλυφοσάτη ως πιθανό καρκινογόνο. Σχετικά υψηλά επίπεδα του ζιζανιοκτόνου έχουν βρεθεί σε μπίρες και κρασιά, σε τρόφιμα όπως αμύγδαλα, καρότα, κινόα, προϊόντα σόγιας, καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο, παντζάρια και γλυκοπατάτες, καθώς και σε δημοφιλή προϊόντα πρωινού όπως δημητριακά. Μελέτες δείχνουν ότι η παρουσία της Γλυφοσάτης στο σώμα των ανθρώπων έχει αυξηθεί κατά 1.300% μεταξύ 1993 και 2016, μια τάση που δεν φαίνεται να έχει αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη του 2021, βρήκε ποσοτικά μετρήσιμα επίπεδα της Γλυφοσάτης στα ούρα στα 99% του γαλλικού πληθυσμού, με υψηλότερες τιμές στους άνδρες, τα παιδιά και στους αγρότες.
Η Γλυφοσάτη είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη για χρήση στη γεωργία και κηπουρική στην ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Η διαδικασία ανανέωσης της άδειας βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα υπόκειται σε επιστημονική αξιολόγηση από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) σύμφωνα με κριτήρια που ορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων έχει υποβάλει αίτηση για 15ετή ανανέωση, επιμένοντας ότι η Γλυφοσάτη είναι ασφαλές.
Απαγορεύστε την χρήση της Γλυφοσάτης στην Ελλαδα - Ban GLYPHOSATE in Greece