Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ...

 


Η δυτική ιατρική έχει την τάση να διαμερίζει τις λειτουργίες των οργάνων του σώματος, αλλά οι τελευταίες έρευνες όλο και πιο συχνά αποκαλύπτουν τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους τα διάφορα σωματικά συστήματα επικοινωνούν και αλληλοεπηρεάζονται.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και τους πνεύμονες. Το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με το μικροβίωμα του πνεύμονα μέσω του «άξονα πνεύμονα-έντερου» και οι ασθένειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος πολλές φορές εκδηλώνονται ταυτόχρονα.
Αποδεικνύεται ότι όσο διαφορετικοί και αν είναι οι ρόλοι του εντέρου και των πνευμόνων, μοιράζονται μερικά από τα ίδια βασικά δομικά χαρακτηριστικά επειδή αναπτύσσονται από τους ίδιους εμβρυϊκούς ιστούς. Και τα δυο όργανα είναι επενδεδυμένα με βλεννογόνους που λιπαίνουν τους ιστούς και τα προστατεύουν από παθογόνα. Δηλαδή, και τα δυο ανήκουν σε ένα ολοκληρωμένο ανοσοποιητικό δίκτυο.
Ο λεμφοειδής ιστός , το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στο έντερο, αλληλεπιδρά στενά με την εντερική μικροχλωρίδα και επηρεάζει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.
Αν και τα περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κύρια κατεύθυνση της διασταυρούμενης σχέσης εμφανίζεται από το έντερο προς τον πνεύμονα, εξακολουθεί να υπάρχει επικοινωνία προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν έμμεσα να προκαλέσουν βλάβη του εντερικού ανοσοποιητικού και να αλλάξουν την εντερική μικροχλωρίδα. Οι χρόνιες πνευμονικές διαταραχές, όπως το άσθμα, η ΧΑΠ και η κυστική ίνωση εμφανίζουν όχι μόνο μια δυσβιοτική μικροχλωρίδα των αεραγωγών αλλά και συστατικά της γαστρεντερικής διαταραχής. Ενώ οι γαστενερικές διαταραχές σχετίζονται με διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες εντός και εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, των πνευμόνων, των αναπνευστικών και δερματικών αλλεργιών.
Συνολικά, υπάρχει μια σαφής διασταύρωση μεταξύ του εντέρου και των πνευμόνων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ομοιόστασης και ανοσίας. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το έντερο επηρεάζει την υγεία ή την ασθένεια των πνευμόνων και αντίστροφα μόλις αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Έχει αποδειχθεί ότι αρκετοί παράγοντες ασκούν τις λειτουργίες τους κατά μήκος του «άξονα πνεύμονα-έντερου», συμπεριλαμβανομένης των συστατικών που προέρχονται από τα βακτήρια και τα προϊόντα του μεταβολισμού τους, με τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας να είναι οι πιο σημαντικοί ανοσοτροποποιητικοί ρυθμιστές. Πρόκειται για λιπαρά οξέα που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών στο παχύ έντερο.
Οι φυτικές ίνες ή οι άπεπτες φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης που δεν μπορούν να διασπαστούν στο έντερο και δεν αφομοιώνονται. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα αδιάσπαστες, καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου συμβάλλουν στην ταχεία απομάκρυνση από το σώμα διαφόρων άχρηστων ουσιών όπως αμμωνία και των τοξινών που περιέχονται στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων, διαφόρων έξω και ενδοτοξινών και των βαρέων μετάλλων. Εκτός αυτού, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποφυγή πολλών διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως: δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου, αιμορροΐδες, κιρσοί και ραγάδες. Συμβάλλουν στην προστασία από το καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καθυστερούν την απελευθέρωση σακχάρων των τροφών, μειώνοντας το γλυκαιμικό δείκτη και ρυθμίζοντας το ζάχαρο του αίματος. Διεγείρουν τις διαδικασίες απέκκρισης της χολής, ενισχύοντας τις διαδικασίες πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αποτρέπουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Ιδιαίτερα έντονη επίδραση στον μεταβολισμό της χοληστερόλης έχουν πηκτίνες που βρίσκονται στο μήλο και στα εσπεριδοειδή, ιδίως στη φλούδα τους.
Οι φυτικές ίνες προκαλούν το αίσθημα κορεσμού και η κατανάλωση τους έχει συσχετισθεί με την καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας καθώς μειώνουν τη σύνθεση χοληστερόλης, λιποπρωτεϊνών και λιπαρών οξέων στο ήπαρ, επιταχύνουν τη σύνθεση της λιπάσης στον λιπώδη ιστό, ενός ενζύμου που διασπά το λίπος και έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους.
Και το πιο βασικό είναι, ότι κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των φυτικών ινών από τους ωφέλιμους προβιοτικούς μικροοργανισμούς, συνθέτονται τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας. Η όλη ιστορία με την ευεργετική μικροχλωρίδα εντέρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο αυτών των μεταβολιτών των ωφέλιμων βακτηρίων που είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας μπορούν να μετακινηθούν από τα βακτήρια και στα κύτταρα μας. Μέσα στα κύτταρά, μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που αλλάζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων και τελικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων. Συντονίζουν τη γονιδιακή δραστηριότητα με έναν ειδικό τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην πρόληψη του καρκίνου.
Υπάρχουν πληροφορίες για τη συμμετοχή των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλυσίδας στη ρύθμιση του σχηματισμού γερών οστών και την προστασία τους από παθολογική καταστροφή προκαλούμενη από φλεγμονώδη απώλεια οστικής μάζας.
Αλλά στοιχεία δείχνουν ότι τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας μειώνουν το εντερικό pH και μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνουν την απορρόφηση ηλεκτρολυτών και άλλων απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων.
Τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας έχουν γνωστή αντιβακτηριακή δράση. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να αποτρέψουν τον αποικισμό του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και χρησιμεύσουν ως σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιακού οικοσυστήματος.
Μια άλλη έρευνα εξέτασε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα, τις φυτικές ίνες στη διατροφή και τη συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων στους πνεύμονες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα μικρόβια μεταβολίζουν φυτικές ίνες, τα επίπεδα των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλυσίδας στο αίμα αυξάνονται ενώ οι δείκτες αλλεργικής φλεγμονής στους πνεύμονες μειώνονται.
Τα αναδυόμενα στοιχεία, έχουν επισημάνει τη σύνδεση μεταξύ του μυελού των οστών, του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος. Τα Λιπαρά Οξέα Βραχείας Αλυσίδας ασκούν επίδραση στην αιμοποίηση στο μυελού των οστών και φαίνεται να προκαλούν τη μυελοποίηση ή την προστασία των νευρικών ινών των αεραγωγών διαμορφώνοντας στους πνεύμονες ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον. Περαιτέρω μελέτες θα διευκρινίσουν εάν τα λιπαρά οξέα διατηρούν την μυελοποίηση των νευρικών ινών και σε άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Με ανεπάρκεια των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλυσίδας σχετίζονται παθολογικές καταστάσεις όπως: αναιμία, αρτηριακή υπέρταση, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, καρκίνος των ωοθηκών, ορθοκολικό αδένωμα, στεφανιαίας νόσος, διαβήτης τύπου2, χρόνιες πνευμονικές διαταραχές, αλλεργίες, ευαισθησία στις αναπνευστικές λοιμώξεις απο τους ιούς της γρίπης και τους κορονοϊούς.
Μετά από αρκετά μεγάλο αριθμό μελετών, ο ρόλος των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλυσίδας στην ενεργοποίηση της τοπικής και συστηματικής ανοσίας έχει αποδειχθεί. Η θρέψη της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου με τρόφιμα που περιέχουν πολλά ευεργετικά προβιοτικά και πρεβιοτικά βακτήρια όπως το φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, ξινολάχανο, ελιές κτλ. σε συνδυασμό με την κατανάλωση 30 γρ. των ( πάντα προτιμότερο βιολογικών ) φυτικών ινών την ημέρα, θα διεγείρει τη σύνθεση των Λιπαρών Οξέων Βραχείας Αλυσίδας, τα οποία θα προστατέψουν το σώμα από τη διείσδυση παθογόνων και τοξινών στο αίμα, θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων φλεγμονωδών διεργασιών, διατηρώντας τη μικροβιακή ισορροπία και την ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΑ 100Γ :
Πίτουρο σίτου 43,6 g
Σπόροι Chia 31,2 g
Λιναρόσπορος 25,7 g
Σύκα αποξηραμένα 18,2 g
Αποξηραμένα βερίκοκα 18 g
Βερίκοκο 17,6 g
Σίκαλη 16,4 g
Πίτουρο βρώμης 15,4 g
Αποξηραμένο ροδάκινο 14,9 g
Αποξηραμένα μήλα 14,9 g
Κριθάρι 14,5 g
Φαγόπυρο 14 g
Φασόλια 12,4 g
Βρώμη 12 g
Φακές 11,5 g
Ροβίτσα 11,1 g
Φιστίκια Αιγίνης 10,6 g
Ρεβύθια 9,9 g
Ρύζι 9,7 g
Σταφίδες 9,6 g
Αποξηραμένα δαμάσκηνα 9 g
Φιστίκια 8,1 g
Αμύγδαλα 7 g
Αβοκάντο 6,7 g
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να συμπληρώνουμε καθημερινά την ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα των φυτικών ινών στην διατροφή, αλλά είναι θέμα συνήθειας που αξίζει τον κόπο. Για αυτούς που δυσκολεύονται, στην αγορά υπάρχουν καθαρές βιολογικές φυτικές ίνες από μήλο, βρόμη και άλλα προϊόντα, με μηδενικούς υδατάνθρακες και μηδενική ζάχαρη. Μόνο με 30 γρ. ή δυο κουταλιές της σούπας μπορείτε συμπληρώσετε τη συνιστώμενη ποσότητα ινών και να βελτιώσετε την υγεία σας 💚
Πηγές:
Microbes, metabolites, and the gut–lung axis
Gut-lung axis: The microbial contributions and clinical implications
Research Shows Supporting Gut-Lung Axis Can Prevent Lung Disease
Φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου