Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΦΡΟΥΤΟΠΑΓΩΤΟ ΣΟΡΜΠΕ...

 


Πως φτιάχνεται το πιο υγιεινό και νόστιμο Φρουτοπαγωτό σορμπέ (sorbet)

Από τότε που άρχισα να φτειάχνω φρουτοπαγωτά, πριν 3 χρόνια περίπου, δεν έχω ξανα λιγουρευτεί παγωτό με ζωικά λιπαρά, ζάχαρες και χρωστικά. Τα φρουτοπαγωτά έχουν καταπληκτική φυσική γεύση, είναι υγιεινά και θρεπτικά, και τα καταναλώνω για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Έχω βρει πάρα πολλούς συνδυασμούς φρούτων που ταιριάζουν γευστικά και πεπτικά, και ένας από τους πολύ καλούς συνδυασμούς της εποχής είναι μπανάνες με σύκα.
Για τα φρουτοπαγωτά χρειάζεται ένα δυνατό μπλέντερ ή ένας αποχυμωτής με εξάρτημα για σορμπέ.
Υλικά:
2 ώριμες μπανάνες
4-6 ώριμα σύκα
1-2 βασιλικούς χουρμάδες (προαιρετικά)
λίγες σταγόνες βανίλιας
Γαρνίρισμα:
1 κ.σ. μαύρη σταφίδα (ή μύρτιλα)
σιρόπι πετιμέζι
λίγο φιλέ αμυγδάλου άψητο
Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζω και κόβω σε σχετικά μικρά κομμάτια τα φρούτα και τα βάζω με τάπερ στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6-8 ώρες.
Κατόπιν τα βγάζω από την κατάψυξη και τα αφήνω 5 λεπτά να μαλακώσουν λίγο. Τα ρίχνω στο μπέντερ μαζί με την βανίλια και τους χουρμάδες και τα χτυπάω καλά. Θα χρειαστεί να διακόψουμε το χτύπημα μερικές φορές για να κατεβάσουμε το υλικό από τα τοιχώματα με μια σπάτουλα.
Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε.
Μερικά tips:
  • οι μπανάνες είναι η βάση για όλα σχεδόν τα φρουτοπαγωτά αυτού του είδους. Δίνει παχύρευστη κρεμώδη υφή και πολύ γλυκιά και φυσική γεύση, φτάνει να είναι ώριμη.
  • οι χουρμάδες δίνουν περισσότερη γλύκα και πιο συμπαγή υφή στο παγωτό. Αν είναι και για 15-20 λεπτά μουλιασμένοι σε νερό ακόμα καλύτερα. Πάντως και χωρίς τους χουρμάδες γίνεται μια χαρά.
  • το πετιμέζι είναι από σταφύλια, και χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά. Το βρήκα από παραγωγό στην λαϊκή αγορά. Στην αρχή μου φαινόταν κάπως περίεργη η γεύση του, αλλά μετά από κανά δυο χρήσεις το λάτρεψα. Αν θέλετε να ρίξετε ότι σιρόπι, το πετιμέζι είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
  • κανονικά δεν πρέπει να συνδυάζουμε ξηρούς καρπούς με τα φρούτα γιατί δημιουργείται δυσπεψία. Γιαυτό και αποφεύγω τέτοιους συνδυασμούς, αλλά αν θέλω λίγο αμύγδαλο που το έχουμε συνηθίσει με το παγωτό, επιλέγω να βάζω λίγο φιλέ αμυγδάλου ωμό.
  • το υγρό απόσταγμα βανίλιας το βρίσκουμε στα καταστήματα ξηρών καρπών και σε πολλά σούπερ μάρκετ.
  • με τις σταφίδες επειδή αναγκάζομαι να μασάω το παγωτό μου το τρώω πιο αργά κι έτσι γίνεται καλύτερη σιέλωση και κατά συνέπεια και καλύτερη πέψη. Οι μαύρες σταφίδες ταιριάζουν με όλα τα φρουτοπαγωτά, αλλά μπορούμε να βάλουμε και άλλα φρούτα, όπως μύρτιλα ή φράουλες ή κεράσια.
  • Τελευταία βρήκα και ένα καλό μούλτι που είναι οικονομικό και δυνατό και φτειάχνω σε αυτό τα φρουτοπαγωτά μου, αλλά και πολλά άλλα φρουτογεύματα. Όποιος θέλει να μάθει ποιο είναι ας μου το γράψει για να του στείλω μήνυμα στον μέσετζερ.
Καλό Αύγουστο να έχετε και καλά μπάνια.!!
ΑΚΑΡ
Ανδρέας Καραβιώτης