Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ....

 


Μια φορά κι ένα καιρό τρώγαμε φακές, ρεβίθια...

Δεν είναι, όμως, μόνο οι βιομηχανίες τροφίμων υπεύθυνες για το πρόβλημα αυτό της διατροφής μας. Μια μεγάλη ευθύνη έχουμε κι εμείς οι ίδιοι. Ιδιαίτερα οι γυναίκες. Πού έχουμε παρασυρθεί από την καταναλωτική κοινωνία, πού έχουμε σχεδόν ξεχάσει τη διατροφή των παιδικών μας χρόνων.

Για θυμηθείτε, αλήθεια... Κάποιες άλλες ένοχές στα πατρικά μας σπίτια αλλιώς τρώγαμε... Φρέσκα φασολάκια τσαουλιά, πού ώρες τα ετοίμαζε ή μάνα μας, νοστιμότατα ρεβίθια, φακές, φασολάδα άχτιστή, λαχανοντολμάδες... Και μια φορά, άντε δυο την βδομάδα το κρέας με γιουβέτσι στο φούρνο.

Πού τώρα τέτοιο διαιτολόγιο. Οι νοικοκυρές — πάρα πολλές — δεν ξέρουν ή αρνούνται να μαγειρέψουν. Το θεωρούν κουραστικό, άχαρο ή και . . . υποτιμητικό. Οι περισσότερες Ελληνίδες . . · κυρίες Κράμερ έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των 'Ελλήνων κυρίων Κράμερ — ας όψεται ή ταινία — και αρνούνται να περάσουν ένα μεγάλο μέρος τής ζωής τους στη κουζίνα μαγειρεύοντας. Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, παίρνουν έτοιμες κονσερβαρισμένες τροφές και απλώς τις . . . ζεσταίνουν λίγες στιγμές πριν από το φαγητό.

'Υποτιμούν από ψυχολογικούς ίσως λόγους το θέμα τής διατροφής, κάνοντας ανυπολόγιστο κακό στην υγεία των συζύγων, των παιδιών τους αλλά και των ιδίων. Ούτε και ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν μερικά στοιχειώδη πράγματα υγιεινής διατροφής σαν και αυτά πού αναγράφουμε χαρακτηριστικά.

Το ότι οι πολύ τηγανισμένες πατάτες - μια από τίς πρόχειρες λύσεις του μεσημεριανού φαγητού - προκαλούν με συχνή λήψη καρκίνο των εντέρων.

Το ότι το καμένο λάδι είναι γενικά δηλητηριώδες.

Το ότι ή υπερκατανάλωση ζωικών τροφών προκαλεί καρκίνο. Ό οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει το λεύκωμα πού υφίσταται σήψη...

Το ότι ό παιδικός διαβήτης κάνει θραύση στην Αθήνα από την υπερκατανάλωση γλυκών.

Το ότι οι μισοί "Έλληνες έχουν πεπτικά νοσήματα, ακριβώς από το είδος και τον τρόπο τής διατροφής πού κάνουμε.

Το ότι οι διάφορες κονσέρβες δέν περιέχουν στην πραγματικότητα παρά μόνο «πτώματα» τροφών. Όλες οι βιταμίνες, όλα τα άλατα, όλες οι άλλες θρεπτικές ουσίες έχουν εξαφανισθεί από το βράσιμο, έχουν εξουδετερωθεί από τα χημικά συντηρητικά.

Τό μεσημέρι πρόχειρα, τό βράδυ στήν ταβέρνα

Κυριολεκτικά μόνοι μας εξοντώνουμε τον οργανισμό μας. Το μεσημέρι τρώμε τίς έτοιμες βιομηχανοποιημένες τροφές πού δεν έχουν βιταμίνες, πού δεν έχουν μεταλλικά άλατα, πού δεν έχουν τίποτα. Το βράδυ χωνόμαστε σέ κάποια ταβέρνα και τρώμε τίς ορμονούχες μπριτζόλες και τα φιλέτα.

Γεμάτες οι πιατέλες με τα ορεκτικά και τα κρέατα πηγαινοέρχονται και καταβροχθίζονται τα παϊδάκια μέχρι πού δεν μπορούμε να καταπιούμε άλλο, ενώ είναι γνωστό ότι ό οργανισμός μας είναι αδύνατον να αφομοιώσει εύκολα περισσότερα από 120 γραμμάρια κρέας. ’Αλλά και να αποφεύγουμε για ένα βράδυ το κρέας δεν θα αποφύγουμε τίς πίτσες.

Πίτσα καπριτσιόζα αντί για φασολάκια, πίτσα ποικιλία αντί για κολοκυθάκια, πίτσα ναπολιτάνα αντί για σπανάκι, πίτσα «άπ’ όλα» αντί για κουνουπίδι ή παντζάρια ή χόρτα ραδίκια πού κάποτε τρώγαμε σπίτια μας. Έχει δε εκάστη πίτσα και τα λουκάνικά της, και τα λίπη της και τα μπαχαρικά της, μικρές χειροβομβίδες για το ταλαίπωρο στομάχι μας.

Είναι τραγικό αλλά και πραγματικό. ’Έχουμε πλήρη άγνοια για τη διατροφή μας. Μπορεί να έχουμε διπλώματα, γνώσεις, να ξέρουμε ξένες γλώσσες, ή μόρφωσή μας να είναι ιδανική, αλλά οι περισσότεροι, συντριπτικά περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουμε ιδέα για το τί σημαίνει σωστή διατροφή. Και σέ κάθε γεύμα μας αυτοκτονούμε. Δεν ξέρουμε ποιες τροφές είναι ωφέλιμες και ποιες επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.

Δεν ξέρουμε — για παράδειγμα — ότι πρέπει να τρώμε μόνο ένα είδος λεύκωμα σέ κάθε γεύμα, ότι δεν πρέπει να τρώμε στο ίδιο γεύμα όξινες με αμυλώδεις τροφές, ότι καφές, κακάο, τσάι επιβραδύνουν την πέψη, ότι το τσιγάρο μετά το γεύμα είναι εξουθενωτικό για την πέψη ότι δεν είναι σωστό να κόβουμε σέ ψιλά - ψιλά κομματάκια τη σαλάτα μας γιατί χάνονται οι βιταμίνες, ότι πρέπει να βράζουμε με ελάχιστο νερό τα λαχανικά γιατί στο πολύ νερό φεύγουν οι βιταμίνες και πηγαίνουν στο νερό.

Μετά χύνουμε το περισσευούμενο νερό στον νεροχύτη και όπως λένε εκείνοι πού ξέρουν, ό νεροχύτης είναι το καλύτερα...  διατρεφόμενο «πρόσωπο» τής οικογένειας, μια και αυτός δέχεται πιο πολλές από μάς βιταμίνες...

----------------------------------------------------------------------

Απόσπασμα από το βιβλίο του J. Russell Sneddon:

"Υψηλή Πίεση"... - 1955 -

#Russell_Sneddon

#Υψηλή_Πίεση

#ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Μάκης Τσιάπουλας