Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ



Τους υγιεινούς αυτούς όρους μπορούμε να τους συνοψίσουμε σε αυτά τα λόγια.
Κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ και ξυπνήστε νωρίς το πρωί.
Ασκηθείτε λίγα λεπτά προτού πέσετε και λίγα μόλις ξυπνήσετε, παίρνοντας συγχρόνως βαθιές αναπνοές (Βλ. Παράρτημα «Βαθιές Αναπνοές»).
Απαραιτήτως κάνετε λίγο περίπατο κάθε μέρα, όσοι μάλιστα έχετε διανοητική ή άλλη καθιστική εργασία.
Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και μην οργίζεστε ποτέ. Ο θυμός σάς ερεθίζει και χαλαρώνει προπαντός τα νεύρα.
Μην πίνετε απολύτως κανένα ποτό, εκτός από νερό, όταν διψάτε. Μην κάνετε σεξουαλικές καταχρήσεις και μη διαβάζετε γαργαλιστικά αναγνώσματα.
Μην τρώτε ποτέ χωρίς πείνα. Μασάτε καλά την τροφή σας.
Μην τρώτε τίποτε μεταξύ των γευμάτων. Αποφεύγετε συστηματικά τα κρέατα, τις κονσέρβες, τα τσιγαριασμένα, τα αλμυρά, κάθε τροφή που υφίσταται πολλές αλλοιώσεις με το φαμπρικάρισμα που της κάνει η βιομηχανία.
Τρώτε άφθονα λαχανικά φρέσκα της εποχής και μάλιστα προτιμάτε εκείνα που τρώγονται ωμά.
Τρώτε άφθονα φρούτα, όχι ως «φρούτα» παρά ως βάση της διατροφής σας. Η άψητη τροφή είναι εκείνη που εξυγιαίνει τον οργανισμό, απαλλάσσοντάς τον από τις τοξίνες και τα άλατα και πλουτίζοντάς τον με τα απαραίτητα στοιχεία και την αναγκαία αλκαλικότητα του αίματος.
Μην τρώτε πολύ. Μη σκάβετε τον λάκκο σας με τα δόντια σας. Η πολυφαγία εξαντλεί το πεπτικό σύστημα που είναι η βάση της καλής λειτουργίας όλων των οργάνων. Προσπαθήστε να ελαττώσετε όσο μπορείτε τη συνήθη ποσότητα της τροφής σας.
Αν θέλετε να φτάσετε τα εκατό προσπαθήστε να κάνετε μία μέρα την εβδομάδα απόλυτη νηστεία ή τουλάχιστον αυτή την ημέρα φάτε μόνο φρούτα ή άψητη τροφή, όπως είναι οι διάφορες ωμές σαλάτες. Αυτό ξεκουράζει το πεπτικό σύστημα τονώνει τον οργανισμό σας γενικώς, καταπραΰνει τα νεύρα σας, κάνει να ανοίξει η όρεξή σας.
Μόνο με μια τέτοια τακτική θα αποκτήσετε ελαστικά κύτταρα, ζωτικότητα, αντοχή, παιδικό κέφι, αισιοδοξία και θα επεκτείνετε τη ζωή σας με υγεία που είναι η βάση της ευτυχίας του ανθρώπου.
----------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ηλία Πέτρου: "ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ" - 1935 - #Ηλίας_Πέτρου #ΤΡΟΦΗ_ΚΑΙ_ΥΓΕΙΑ

Ανδρέας Καραβιώτης