Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C.....


Η εικόνα ίσως περιέχει: φρούτο και φαγητό

Αυξάνουμε άμεσα τη πρόσληψη βιταμίνης C! 🍊🌶️🥝
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες,
οι οποίες πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Kαθώς το σώμα μας δε διαθέτει το ένζυμο για να συνθέσει το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), ο άνθρωπος (όπως και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά) πρέπει να λάβει τη βιταμίνη αυτή μέσω της τροφής(1).
Είναι επαρκής όμως η διατροφή και πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής μας τα αποθέματα της;
1. Δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Η βιταμίνη αυτή υπάρχει κυρίως σε ωμά φρούτα και λαχανικά και σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις σε άλλα τρόφιμα.
2. Κάπνισμα.
Tο κάπνισμα συνδέεται με μείωση των επιπέδων βιταμίνης C στο αίμα μας (2,3,5).
Οι καπνιστές απαιτούν 35mg Βιταμίνης C περισσότερο απο τους μη καπνιστές, καθώς το κάπνισμα αυξάνει το οξειδωτικό στρές και την περαιτέρω χρησιμοποίηση αυτής της βιταμίνης(4).
3. Αλκοόλ.
Η αλκοόλη επιδρά αρνητικά στην απορρόφηση της βιταμίνης(8), ενώ προκειμένου η ίδια να μεταβολιστεί χρησιμοποιεί τα αποθέματα της βιταμίνης(9).
4. Επεξεργασία τροφίμων.
H βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα, τον αέρα και την επεξεργασία. Οι πιο μεγάλες απώλειες φαίνεται να υπάρχουν κατά το βράσιμο ενός τροφίμου που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 50% της βιταμίνης (10).
5. Σιδηροπενική αναιμία (λόγω έλλειψης βιταμίνης C).
Η έλλειψη βιταμίνης C είναι μια συχνή και αδιάγνωστη μορφή αναμίας(7). Η βιταμίνη C εκτός του ότι βοηθά στην απορρόφηση του Σιδήρου (μη αιμικού) στο έντερο, μπορεί επίσης να ρυθμίζει την απορρόφηση και το μεταβολισμό του μέσα σε όλα τα κύτταρα του σώματος(1). Συγκεκριμένα βοηθά σημαντικά την απορρόφηση Σιδήρου μέσα στα κύτταρα (μέσω της τρανσφερίνης), ενώ βοηθά στην σύνθεση της φερριτίνης που είναι μια πρωτείνη απαραίτητη για την αποθήκευση του Σιδήρου (1,6).
Οφείλουμε να αυξήσουμε τη ποσότητα της βιταμίνης C με τη διατροφή μας μέσω κατανάλωσης ωμών φρέσκων φρούτων, όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, αλλά και μέσω παρασκευής διάφορων χυμών τους!