Είναι ένα ερώτημα αυτό που με απασχολεί πολύ από τον καιρό που ενημερώθηκα για την επίδραση που το περιβάλλον και οι αντιλήψεις μας έχουν επάνω στη λειτουργία των γονιδίων μας. Η καινούργια αυτή επιστήμη της επιγενετικής*, της οποίας οι έρευνες γίνονται όλο και περισσότερες σε αριθμό αλλά και σε ενδιαφέρον, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σε κάθε σκεπτόμενο άτομο και αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του απέναντι στην κοινωνία.
Πρόσφατα ερευνητές διαπίστωσαν σε πειράματα που έκαναν σε νηματώδεις σκώληκες, πως κάποια αλλαγή λειτουργίας γονιδίου τους, που προκλήθηκε από τοποθέτησής τους για κάποιο χρονικό διάστημα σε διαφορετική θερμοκρασία περιβάλλοντος, παρέμεινε ενεργή επί 14 γενεές, παρά την ζωή των νέων γενεών των σκωλήκων σε άλλη θερμοκρασία περιβάλλοντος!
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ωστόσο έχουν προσπαθήσει να δώσουν διάφορες ερμηνείες.
Αυτό που έχει σημασία όμως, πέρα από την αιτιολογική εξήγηση, είναι η διαπίστωση με αυτή την έρευνα πως, αλλαγές που επηρεάζουν επιγενετικά τη λειτουργία των γονιδίων μας μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρες γενεές και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε. Γιατί για τις αλλαγές του περιβάλλοντος των κυττάρων μας που οδηγούν σε επιγενετικές αλλαγές της λειτουργίας των γονιδίων μας δεν ευθύνονται μόνον οι περιβαλλοντικές αλλαγές αλλά και οι σκέψεις και οι αντιλήψεις μας οι οποίες οδηγούν σε συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν και αυτά το περιβάλλον των κυττάρων μας.
Έρευνες που μελετούν τη διάρκεια τέτοιων επιδράσεων στα ανθρώπινα γονίδια είναι πολύ λίγες προς το παρόν και έχουν δείξει παραμονή της αλλαγής της λειτουργίας των γονιδίων για δύο γενεές (μέχρι και τα εγγόνια), χωρίς αλλαγή των ίδιων των γονιδίων.
Καλό είναι να γνωρίζουμε πως όσο καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον δημιουργούμε στη γη, αλλά και όσο βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως προς τις σκέψεις και την διαχείριση των συναισθημάτων μας, τόσο καλύτερες συνθήκες ζωής δημιουργούμε για τις επόμενες γενεές.
Με αγάπη
*Επιγενετική είναι η επιστήμη που ερευνά τις επιδράσεις που το περιβάλλον των κυττάρων έχει επάνω στη λειτουργία των γονιδίων