Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΠΙΠΕΡΌΡΙΖΑ Ή ΤΖΊΝΤΖΕΡ


Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι μια ρίζα με πολλαπλά οφέλη που κατά παράδοση χρησιμοποιείται από πολλούς πολιτισμούς λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων. Πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ευεξία των γυναικών, όπως για παράδειγμα το ζέσταμα των κρύων ποδιών, η τόνωση της λίμπιντο κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η πρόληψη της ναυτίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Η πιπερόριζα  (παλαιότερη ελληνική ονομασία Ζιγγίβερις η φαρμακευτική), χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στις ανατολικές χώρες κι έχει μια πολύ περίεργη γεύση. Είναι ελαφρώς γλυκιά, αναζωογονητική και παράλληλα πικάντικη. Χρησιμοποιείται το ρίζωμα του φυτού για τις ιδιότητές του.



Αντιφλεγμονώδες και φυσικό αναλγητικό:


Η πιπερόριζα  συνιστάται για την θεραπεία φλεγμονωδών ή επώδυνων ασθενειών όπως είναι η αρθρίτιδα, αρθροπάθεια, ινομυαλγία ή η χρόνια κόπωση.


Πέψη:


 Βοηθά στην θεραπεία της κακής πέψης, τυμπανισμού, γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, διάρροιας, κτλ. Λειτουργεί επίσης και ως προστάτης του στομάχου κατά του αλκοόλ ή κατά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.


Λοιμώξεις λαιμού:


Βοηθά στην θεραπεία των φλεγμονών και λοιμώξεων του λαιμού και είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση απώλειας της φωνής όπως επίσης και για τους επαγγελματίες τραγουδιστές.


Ναυτία και εμετός:


 Συνιστάται ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης λόγω του ότι δεν προκαλεί παρενέργειες στο έμβρυο ή στην μητέρα. Είναι επίσης ένα πολύ καλό συμπλήρωμα κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας για την θεραπεία του καρκίνου.

Βοηθά στην πρόληψη της ναυτίας για όσους ταξιδεύουν.

Είναι θερμαντικό: 


Η πιπερόριζα έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη σε περίπτωση που την καταναλώνετε ή την εφαρμόζετε εξωτερικά. Είναι ιδανική για άτομα που έχουν κρυολογήσει και κατά τις περιόδους ψύχους. Πρέπει να θυμάστε ότι κατά τις θερμές περιόδους του έτους αυξάνει την εφίδρωση.

Επιταχύνει τον μεταβολισμό. Χάρη στην θερμαντική του ικανότητα επιταχύνει τον μεταβολισμό, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος.

Τονώνει την λίμπιντο:


 Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αφροδισιακό. Για την προετοιμασία του συνιστούμε να χρησιμοποιείτε πιπερόριζα, κανέλλα σε σκόνη και μέλι και να λαμβάνετε μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Ωστόσο, σε περίπτωση που λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τρόποι κατανάλωσης:


Μπορείτε να την καταναλώσετε με πολλούς τρόπους:


Ωμή ρίζα:

 Μπορείτε να την τρίψετε στον τρίφτη και να την προσθέσετε σε κάθε είδους συνταγή.

Σε μορφή σκόνης:

Προτείνουμε να την καταναλώνετε σε μορφή σκόνης έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την δοσολογία. Σας συνιστούμε να μην υπερβαίνετε τα 2 γραμμάρια την ημέρα.

Σε κρυσταλλική μορφή:

 Την πιπερόριζα σε κρυσταλλική μορφή μπορείτε εύκολα να την βρείτε σε καταστήματα με βότανα, με προϊόντα διατροφής ή γλυκισμάτων. Πρέπει να θυμάστε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Σε εγχύματα:

 Ένα ζεστό έγχυμα τζίντζερ είναι ιδανικό για άτομα που είναι πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα.

Φρέσκο χυμό:

 Ο φρέσκος χυμός πιπερόριζας, όταν δεν γίνεται υπερκατανάλωση, σας δίνει την δυνατότητα να δώσετε μια πρωτότυπη και φαρμακευτική πινελιά στους χυμούς από μήλο, ανανά, καρότο, κτλ.

Αιθέριο έλαιο:

 Σε περίπτωση που βρείτε αιθέριο έλαιο πιπερόριζας, μπορείτε για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μασάζ στα κρύα σας πόδια. Αναμίξτε το με την συνηθισμένη ενυδατική σας κρέμα και κάντε ένα καλό μασάζ στα πόδια σας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσετε πόσο υψηλή θερμοκρασία εκπέμπει. 

Πρωτότυπες συνταγές:


Μπορείτε να συμπεριλάβετε την πιπερόριζα σε κάθε είδους συνταγή με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, για παράδειγμα αν θέλετε να δώσετε μια ζουμερή και αναζωογονητική πινελιά στο κέικ, στα γλυκά, στα μπισκότα ή σε σπιτικές συνταγές ψωμιού. 


Μπορείτε επίσης να το βράσετε  με ένα φυτικό ρόφημα, μαζί με κανέλλα, γλυκάνισο, και κουρκουμά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας γευστικότατος χυμός μπαχαρικών για να σας ζεστάνει.


Στην γιαπωνέζικη κουζίνα, το τουρσί τζίντζερ χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε πιάτα σούσι.